Topgolf

Fabuleus: deze speler op PGA Tour mist de hele week geen enkele fairway (56 uit 56!)

Hoeveel fairways heb jij weleens achter elkaar weten te raken? Vijf, zes? Het waren er vast geen 56, zoals Adam Long dit weekend deed op de PGA Tour in Mexico. De 36-jarige Amerikaan miste de hele week geen fairway en heeft iets om nog jaren over op te scheppen!
Beeld: Golfsupport.nl

Beeld: Golfsupport.nl

Dat de fairways op de door Tiger Woods ontworpen El Cardonal-baan wijd en vergevingsgezind waren, was al duidelijk voordat er in Cabo San Lucas ook maar één bal geslagen was. Tel daarbij op dat de wind, normaal gesproken de belangrijkste ‘verdediging’ op zo’n kustbaan, gedurende de toernooiweek vrijwel uitbleef en het jachtseizoen was officieel geopend. 

Hole voor hole, ronde voor ronde bleef Adam Long foutloos van de tee. Voorafgaand aan de week stond hij met een gemiddelde van 65,48% al 17de als het gaat om ‘Driving accuracy’, maar dit waren weer heel andere cijfers. Op de laatste hole was het voor de in Florida woonachtige golfer nog eventjes billenknijpen, maar toen hij richting zijn bal liep zag hij tot zijn grote opluchting dat die nét uit de fairwaybunker was gebleven. 

31 jaar geleden

Zo werd Long de eerste speler op de PGA Tour die alle fairways wist te raken sinds Brian Claar op The Memorial in 1992. “Dit is iets wat ik voor altijd kan blijven vertellen en waarover ik kan opscheppen”, zei Long, die anders dan zijn naam doet vermoeden juist een van de kortere hitters is op de Tour. “Het zal ook wel een interessante vraag zijn op quizavonden.”

Ver boven het gemiddelde

Long was overigens lang niet de enige in het veld die zijn drives steevast in het korte gras legde. Van de 5.740 afslagen op par-4’s en par-5’s belandden er maar liefst 5.194 in de fairway, oftewel ruim 90%. En dat terwijl het gemiddelde op de PGA Tour normaal amper boven de 58% uitkomt. Het vorige record was ‘maar’ iets minder dan 75% en werd anderhalf jaar geleden op Augusta neergezet. Paul Haley en Troy Merritt misten allebei precies één fairway in het World Wide Technology Championship, met nog eens elf spelers die 54 uit 56 waren.

Ondanks het fraaie staaltje verliet Long Cabo San Lucas trouwens met slechts een T23 op zak, tien slagen achter de Zuid-Afrikaanse winnaar. En hij bevindt zich nog altijd in de gevarenzone om zijn tourkaart te verliezen. Op de FedExCup staat hij nu 138ste, terwijl de top-125 volgende week zondag zijn speelrecht behoudt. Long zal in de laatste twee toernooien dus nog wat meer moeten raken dan enkel fairways.

Tranen bij de winnaar

Bij eindwinnaar Erik van Rooyen en zijn caddie vloeiden na afloop de tranen. Dat had weinig te maken met het winnen van het World Wide Technology Championship, maar alles met wat er zich naast de baan afspeelt in zijn omgeving. “Ik kon vandaag kalm blijven omdat ik weet dat er belangrijkere zaken in het leven zijn dan golf. Elke slag vandaag, was voor hem.”

Met ‘hem’ bedoelde Erik van Rooyen zijn goede vriend en voormalig college-teamgenoot Jon Trasamar. Van hem kreeg de Zuid-Afrikaan aan het begin van de week een berichtje, waarin stond dat zijn kanker terug was met uitzaaiingen door het hele lichaam. Jon heeft nog tien weken te leven, misschien minder.

Muzieknoot

Van Rooyen dacht in Mexico veelvuldig aan zijn maatje, en speelde met de initialen ‘JT’ en een getekende muzieknoot op zijn golfbal. “Wanneer je voor iets groters speelt dan een simpele trofee, plaatst dat alles in perspectief”, aldus de Zuid-Afrikaan, die maandag naar Minnesota vliegt om Trasamar op te zoeken in het ziekenhuis.

Lees meer over
Topgolf Toernooien PGA Tour