NGF

De missie van Schreefel bij de Oranje Dames

Sinds het najaar van 2022 is Dewi-Claire Schreefel terug bij de NGF. De voormalig LPGA-speelster is coach van de Oranje Dames van TeamNL. In gesprek met GOLF.NL vertelt ze wat nodig is om de top te halen, de verbeterpunten van ‘haar’ meiden en de toekomst van vrouwengolf in Nederland.

We spreken Schreefel tijdens een trainingsstage op Monte Rei Golf & Country Club. De selecties gaan meerdere keren naar de Algarve om zich optimaal voor te bereiden op het wedstrijdseizoen. Het zijn mooie tripjes, en er wordt hard gewerkt. “Totale toewijding is nodig als je in (Jong) Oranje zit”, weet Schreefel. “Je moet het leuk vinden om vroeg op te staan voor je sport. En je moet het leuk vinden om met fitness bezig te zijn. Soms moet je het uitgaan met vrienden en vriendinnen laten schieten omdat je de volgende dag een wedstrijd of training hebt. Of je moet huiswerk maken, omdat het op andere dagen niet lukte. Het vergt veel maar dat is nodig. Anders hoef je er niet aan te beginnen.”

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

Een bericht gedeeld door GOLF.NL (@golfnl)

De afgelopen tijd zijn Schreefel, Katie Burnett en player developer Myrte Eikenaar vooral bezig geweest met verbeteringen aanbrengen in de techniek van de speelsters. “Elke speler heeft zijn of haar eigen ontwikkelingsplan. Tijdens de trainingsstages in januari en februari willen we de verbeterde techniek testen in de baan. We moeten de trainingen omzetten naar één kans, want ze moeten uiteindelijk een score maken in wedstrijden. Daarna focussen we ons vooral op course management.”

Belangrijke verbeterpunten

Schreefel vindt dat de acht meiden van (Jong) Oranje comfortabeler moeten worden met het maken van lage scores, zoals vijf onder par. “Ze moeten het niet spannend vinden als ze op -1 of -2 staan. Het is zaak om te blijven jagen op birdies, in plaats van de score te verdedigen. En aan de andere kant moeten de negatieve uitschieters minder hoog worden. Golf blijft een moeilijke sport, dus er zullen altijd dagen zijn dat het moeizaam gaat. Maar dan is het belangrijk om geen 80, maar 77 of 76 slagen nodig te hebben. Bij een toernooi telt uiteindelijk elke slag.”

Ze moeten het juist leuk en spannend vinden om druk te ervaren

Verder is omgaan met druk een ontwikkelingspunt voor de topgolfsters in de dop. “Ik weet uit eigen ervaring dat het niet werkt om druk weg te stoppen”, zegt de TeamNL-coach. “Wij kunnen dat goed begeleiden en we weten wat je ermee moet. Ze moeten het juist leuk en spannend vinden om druk te ervaren. Dat betekent dat je erom geeft. Het moet iets positiefs zijn in plaats van negatief.”

Die druk zal alleen maar toenemen als de topamateurs de stap wagen naar het professionele golf. Voor de meeste Oranje Dames van TeamNL wacht eerst nog studie en golf in Amerika. “Negentig procent wil dat”, vertelt Schreefel, die zelf studeerde op de University of Southern California. “Velen hebben als doel om de LPGA te halen. Dat maakt het als coach heel erg leuk omdat ze allemaal ambitie en dromen hebben. De coaches bij de mannen en ik zijn ervaringsdeskundigen, dus het is ons doel om hen zo goed mogelijk te begeleiden in het traject.”

Meer jeugd is betere jeugd

Nederland kent ruim 420.000 golfers, maar er zijn nog geen 10.000 jeugdspelers. Schreefel hoopt in de komende jaren uit een grotere vijver te vissen. “Met meer jonge golfers krijgen we een meer competitieve sfeer binnen zo’n team. Zij maken elkaar beter, waardoor we dichter bij de top komen. Er ligt ook een deel bij ons als coaches. Wij moeten ontwikkelen en kijken wat we beter kunnen doen. Het is een combinatie van een grotere groep en betere begeleiding om grote sprongen te maken.”

Lees meer over
NGF Topgolf