KLM Open

Trotse moeder Denny Kloeth (15) op eerste KLM Open: 'Hij is nooit nerveus'

Denny Kloeth (15) dit jaar de jongste deelnemer op het KLM Open. De ambitieuze amateur van Jong Oranje kende op Bernardus een 'avontuurlijke' eerste ronde die mentale weerbaarheid vergde. "Maar dat is Denny's power", aldus zijn meest fanatieke supporter.
Beeld: Golfsupport.nl

Beeld: Golfsupport.nl

Het is even voor 09.30 uur als de 15-jarige Denny Kloeth op de tee van 1 verschijnt. Dat het zijn allereerste afslag ooit in een KLM Open is zie je er niet aan af, want de jonge golfer uit Renkum legt de bal een kleine driehonderd meter verder keurig in het midden van de fairway. Meteen volgen er complimenten van Hurly Long en Frédéric Lacroix, de vaste tourspelers die de komende twee dagen zijn playing partners zijn. Kloeth mist de green maar redt knap zijn par, om vervolgens op 3, 4 én 5 birdies te maken.

Op hole 6 heeft moeder Tanya haar zoon net dubbel bogey zien maken, maar inmiddels ligt de bal alweer op het korte gras. “Hij is altijd heel volwassen, relaxed en mentaal zo sterk”, vertelt de uit Oekraïne afkomstige Tanya. “Van binnen is hij natuurlijk teleurgesteld, maar van de andere kant: het gaat goed. Vergeten die bal en wat er ook gebeurt door blijven gaan, dat is wat ik hem altijd zeg. Je kan er toch niets meer aan veranderen. Je body language moet positief zijn.”

Denny is nooit nerveus, eerder zelfverzekerd

Tanya volgt haar zoon al sinds zijn vijfde naar zo’n beetje iedere wedstrijd. Vorig jaar werd Denny in Finland Europees kampioen onder 16 jaar en recent won hij op De Haar het NK-18, waarmee hij zich plaatste voor zijn allereerste KLM Open. “Denny is nooit nerveus, eerder zelfverzekerd. Dat is ook Denny’s power. Je kan altijd met hem praten en hij maakt graag grapjes, maar als hij naar de bal stapt is hij heel serieus.”

'Golf heeft ons gered'

De mentale weerbaarheid waar zijn moeder het over heeft, heeft hij op 15-jarige leeftijd ook buiten de baan al veelvuldig nodig gehad. Nadat de familie Kloeth vanuit Thailand naar Nederland verhuisde, verloor Denny zijn vader en zijn oudere broer. “Ook daarin was hij zo sterk. Hij heeft mij in die periode meer geholpen dan andersom. Golf heeft ons beiden gered, want we moeten verder. Het is het leven en we leren de lessen. Geniet ervan, want je weet nooit wat de volgende dag gaat gebeuren.”

De Nederlandse amateurgolfer Denny Kloeth tijdens het KLM Open golf op Bernardus in 2023
Beeld: Golfsupport.nl

De tas van Kloeth wordt deze week gedragen door Reinier Saxton, de coach van Jong Oranje die ook al zo jong tussen de Europese toppers meedeed op het grootste toernooi van ons land. Tanya: “Hij is zo trots dat hij Nederland mag vertegenwoordigen en is zo ambitieus.” Tanya vertelt dat er door de uitstekende resultaten van haar zoon ook al interesse is vanuit Amerika, al is hij daar eigenlijk nog te jong voor. 

Ik sloeg de pro's er meteen uit, dat gebeurde wel vaker trouwens

Enigszins teleurgesteld kwam Kloeth zelf na achttien holes uit de baan. Hij maakte veel birdies, maar ook drie dubbels en tekende voor een 74 (+2). "Je maakt altijd wel een foutje, maar drie is echt te veel", aldus de jongste deelnemer, die toch terugkeek op een mooie eerste KLM Open-ervaring. "Ik had niet echt veel spanning. Op de eerste tee dacht ik: wanneer komt dat nu, maar het kwam niet. Ik sloeg de pro's er meteen uit, dat gebeurde wel vaker trouwens", lacht Kloeth. "Het publiek erbij vind ik ook wel fijn, al ben ik niet zo'n groot groepje gewend. Mijn moeder was me fanatiek aan het supporten en ik had ook nog een paar vrienden die kwamen kijken. Mijn teleurstelling nu laat zien dat ik beter kan."

Lees meer over
KLM Open Topgolf