KLM Open

Luiten sterk van start maar Campillo klasse apart

De kop is eraf in het KLM Open en de eerste bespiegelingen kunnen worden gemaakt. In de ochtendgroep was Jorge Campillo de meest opvallende en best scorende speler. Maar was er ook voor Joost Luiten een hoofdrol weggelegd.
Beeld: Getty Images

Beeld: Getty Images

Campillo en Luiten zijn twee spelers die dit seizoen al behoorlijk aan de weg hebben getimmerd. De Spanjaard won dit jaar in Kenia en eindigde in de laatste zes toernooien ook nog vier keer in de top-10. Saillant detail: Campillo won in zijn carrière drie keer op de DP World Tour, maar geen van die zeges behaalde hij in Europa.

Visitekaartje

Op Bernardus had de 36-jarige golfer uit Caceres weinig tijd nodig om de birdies te vinden. Vanaf zijn tweede hole maakte hij er vier op een rij en later nog twee om de eerste negen in 30 slagen af te ronden. Zo’n vaart liep het op de tweede negen niet, maar met een ronde in 63 slagen (-9) gaf hij wel zijn visitekaartje af: tien birdies en één bogey kleurden zijn scorekaart. “Ik putte geweldig en mijn ijzers waren heel goed”, zei Campillo (foto onder) na zijn ronde. “Mijn driver is niet mijn sterkste kant, maar op deze baan is dat niet het belangrijkste.”

Jorge Campillo eerste dag KLM Open 2023
Beeld: Getty Images

Tevreden

In het aantal birdies (zeven) bleef Luiten iets achter op Campillo, maar de tweevoudig winnaar van het KLM Open mocht niettemin met een ronde 67 (-5) spreken van een goede dag. De Nederlander miste heel lang in de ronde geen fairways, creëerde kansen op de greens en zette ook af en toe een halve kans om in een birdie. Luiten speelde vandaag de 4 par-3’s in -3. Het enige smetje was een bogey op een par-5, nadat hij met zijn tweede slag op hole 7 het water had gevonden. “Ik had hier zeker voor getekend. Natuurlijk staat er één op -9 maar dat zegt me nog niet zo veel. Het is mijn toernooi, maar ik heb hier ook cuts gemist. Dat is het eerste wat je wil voorkomen. Je hoopt er na de eerste dag lekker in te zitten en dat is het geval.”

en accepteer marketing cookies om deze video te kunnen bekijken.

Het lekkerste gevoel? Dat was de eerste tee, dat ik de spanning voelde

Moeizaam

Na 18 holes staat de tweevoudig winnaar dus vier slagen achter op Campillo. Daartussen prijkt nog de naam van een Engelsman, Andy Sullivan (-6). Bij de andere Nederlanders in de ochtendgroep bleef het vuurwerk nog uit. “Het ging moeizaam”, verzuchtte Darius van Driel na 74 slagen. “Van de tee ging het goed, maar mijn ijzerspel was dat niet. En wanneer ik de ballen dichtbij sloeg, maakte ik de putts niet. Ik zal morgen goed moeten spelen, om hier langer te kunnen blijven.”

Borst vooruit

Daan Huizing, net terug van een nekblessure en zonder verwachtingen aan de week op Bernardus begonnen, nam zijn ‘verlies’ met +3. “Bij die vier bogeys op rij mis ik ze gewoon aan de verkeerde kant van de green. Ik had eigenlijk -2 na 13 moeten zijn en dan zit je helemaal in het toernooi. Ik heb genoeg kansen gecreëerd. Qua spel en swing zit het niet goed op lijn dit moment. Dat kost veel mentale energie. Morgen ga ik er redelijk neutraal in. Ook vandaag heb ik genoeg kansen gecreëerd. Borst vooruit, kop omhoog.”

De Nederlandse amateur Denny Kloeth deed het op de eerste dag van zijn eerste KLM Open meer dan behoorlijk. De pas 15-jarige speler, die zijn deelname verdiende met de titel bij het NK onder 18 jaar, noteerde op de eerste vijf holes drie birdies. Hij kon dat ritme weliswaar niet vasthouden, maar mocht met een ronde in 74 slagen toch zeer tevreden zijn.

Nederlanders in de ochtendgroep:

Joost Luiten 67 (-5)
Jack Ingham 73 (+1)
Lars van Meijel 74 (+2)
Darius van Driel 74 (+2)
Denny Kloeth 74 (+2)
Daan Huizing 75 (+3)
Lars van der Vight (75 (+3)
Dario Antonisse 80 (+8)

Leaderboard

Lees meer over
KLM Open