KLM Open

Campillo op dreef, Luiten in de achtervolging

Van Campillo naar Campeone is een kleine ‘stemverdraaiing‘, alleen is het natuurlijk nog veel te vroeg om Jorge Campillo al het kampioenschap in het KLM Open toe te dichten. Wel was de Spanjaard de man van de dag. Maar de Nederlandse harten werden waarschijnlijk toch iets meer verwarmd door de goed begonnen local hero Joost Luiten.
Beeld: Getty Images

Beeld: Getty Images

De 36-jarige Campillo draaide vandaag op Bernardus ogenschijnlijk zijn hand niet om voor 18 holes in wat veel spelers toch wel tricky omstandigheden vonden. Het begon een beetje te waaien en de baan droogde op. “De baan was niet eens makkelijk”, meende de Spanjaard. “De greens werden al snel een stuk harder. Maar ik putte goed en als ik de fairway miste, kon ik het met een goed ijzer herstellen.”

Tien birdies stonden er op zijn kaart en één bogey. Met -9 staat Campillo drie slagen voor op een drietal, van wie landgenoot Pablo Larrazabal net als de leider in het KLM Open dit seizoen ook al een toernooi won.

Joost Luiten

Daarachter heeft zich op vier slagen een pelotonnetje gevormd, met daarin Joost Luiten. Net als vorig jaar had de Nederlandse favoriet een goede eerste dag in het KLM Open. “Ik had hier zeker vooraf voor getekend. Natuurlijk staat er één op -9 maar dat zegt me nog niet zo veel. Het is mijn toernooi, maar ik heb hier ook cuts gemist. Dat is het eerste wat je wil voorkomen. Je hoopt er na de eerste dag lekker in te zitten en dat is het geval”, aldus de tweevoudig winnaar. “Het was ook al behoorlijk druk voor een eerste dag. Misschien werd het ook wat drukker toen de bezoekers merkten dat het wel aardig ging. ”

Joost Luiten op de eerste dag van het KLM Open
Beeld: Getty Images

Campillo en Luiten speelden in de ochtend. In de middag voegden zich nieuwe spelers bij het groepje bovenin, maar niemand kon de score van de Spanjaard evenaren, laat staan verbeteren. Pablo Larrazabal, Andy Sullivan – die twee eagles noteerde – en Joël Stalter kwamen op drie slagen het dichtst in de buurt.

Van de vijftien Nederlanders die vandaag de baan ingingen, kwam verder niemand in de buurt van de top 10. Wil Besseling had zijn ups en downs en bleef uiteindelijk net in het rood (-1). Met die score staat hij krap in de top 50. “Steady dag, weinig spannends. Ik had wat moeite om de bal dicht bij de vlag te krijgen. Met -1 is er nog niks aan de hand.”

Afgestraft

Darius van Driel (+2) en Daan Huizing (+3) werden harder gestraft voor foutjes in de baan. “Van de tee ging het goed, maar met mijn ijzers niet”, treurde Van Driel. “En ik maakte te weinig putts als ik op de green wel in positie lag.”

Daan Huizing maakte zich aan het begin van de week niet al te veel illusies, aangezien hij net is hersteld van een nekblessure en nauwelijks wedstrijdritme heeft kunnen opdoen. “Qua spel en swing zit het niet goed op lijn dit moment. Dat kost veel mentale energie. Maar borst vooruit, kop omhoog.”

Toch waren er zeker ook positieve Nederlandse resultaten te melden, want niet voor iedereen is spelen op dit niveau dagelijkse kost. Daarom verdienen de prestaties van amateur Jack Ingham, Davey Porsius en Sven Maurits (allen +1) en de pas 15-jarige Denny Kloeth zeker veel lof. De kans dat ze gaan meedoen om de overwinning is heel klein, maar dat neemt niet weg dat ze een prestatie van formaat leveren. Maurits, die twee jaar terug met een 27ste plaats opzien baarde, typeerde zijn ronde als wisselvallig. “Maar met +1 zit je er nog gewoon in.”

Nederlanders na de eerste dag:

Joost Luiten 67 (-5)
Wil Besseling 71 (-1)
Rowin Caron 72 (par)
Vince van Veen 73 (+1)
Jack Ingham 73 (+1)
Davey Porsius 73 (+1)
Sven Maurits 73 (+1)
Lars van Meijel 74 (+2)
Darius van Driel 74 (+2)
Denny Kloeth 74 (+2)
Jerry Ji 74 (+2)
Daan Huizing 75 (+3)
Mike Toorop 75 (+3)
Lars van der Vight 75 (+3)
Dario Antonisse 80 (+8)

De scores van de eerste dag

Lees meer over
KLM Open