Topgolf

Golfleraar Michael Block geeft toppers een lesje én maakt ace: 'Ik kan met pensioen!'

Brooks Koepka won zondag zijn vijfde major, maar meer dan een beetje was het PGA Championship ook het toernooi van Michael Block. De 46-jarige clubprofessional veroverde vele golfharten en bracht Oak Hill zondag in extase met een onwerkelijke hole-in-one.
Beeld: Getty Images

Beeld: Getty Images

Het meedoen van clubprofessionals uit het hele land is altijd een van de mooie aspecten van het PGA Championship, een van de vier majors. Twintig waren het er dit jaar weer. Gewoonlijk kunnen zij tussen de ‘grote jongens’ niet mee in het geweld en missen ze de cut. Niets was afgelopen week echter gewoon voor Michael Block in Rochester, New York.

De 46-jarige teaching pro van Arroyo Trabuco Golf Club in het zuiden van Californië rekent normaal $150,- voor een uurtje, maar gaf de ene na de andere wereldtopper op Oak Hill een veel duurder lesje. “Waarom niet?” – heeft hij op zijn golfballen staan en die onbevangenheid etaleerde Block vier dagen lang. 

Block party in de zevende hemel

De eerlijkheid gebiedt te zeggen: Block is geen ‘middle of the road’-clubprofessional. Hij laat zich al enige jaren gelden op het circuit in Southern California en dit PGA Championship was alweer zijn zevende major, al haalde hij nog nooit het weekend. Desondanks was het onvoorstelbaar wat hij allemaal teweeg wist te brengen op Oak Hill, de baan die hij omtoverde in één grote ‘Block party’.

Het wordt nooit meer beter
De golfinstructeur slaat de bal beduidend minder ver dan de grote sterren om hem heen, maar maakte indruk met ijzersterk putten en uitmuntende accuratesse van de tee. Drie opeenvolgende dagen bracht hij een score van 70 (level par) in het clubhuis, terwijl zijn cultstatus groeide. “Ik leef mijn droom. Ik zit in de zevende hemel.” Na 54 holes bevond hij zich in de top-10 van het leaderboard en een volgende droom kwam uit toen hij te horen kreeg dat hij met Rory McIlroy mocht spelen op zondag. Mooier kon het niet meer worden…toch? 

Sprookje compleet na hole-in-one

Op de eerste tee juichte het aanwezige golfpubliek misschien nog wel harder voor hun nieuwe cultheld dan voor McIlroy – zelf toch ook een van de populairdere golfers. Block miste zijn afslag links en kon zijn par niet redden. Vervolgens gebeurde er in zijn ronde weinig totdat hij op de par-3 15de, met 138 meter de kortste hole van de baan, zijn ijzer-7 uit de tas haalde.

Enkele tellen later ging alles en iedereen uit zijn/haar dak, maar waarom eigenlijk? "Hij ging er toch niet in, of wel?", vroeg Block aan zijn playing partner. "Recht in de hole", antwoordde Rory. Zonder bounce was de bal in de hole verdwenen voor een ‘1’ op de scorekaart. Het golfsprookje van de 46-jarige Block was compleet. “Het wordt nooit meer beter. Dat was het – ik kan met pensioen. Welterusten”, zei hij na afloop. Inmiddels zijn de beelden van zijn ace online al meer dan 10 miljoen keer bekeken.

en accepteer marketing cookies om deze video te kunnen bekijken.

'Hier kan je niet eens van dromen'

Ook aan de andere kant van het land werd de ace gevierd op Arroyo Trabuco, waar het hele clubhuis vol zat om de trots van de club aan te moedigen. Vrouw Val aanschouwde het moment echter van dichtbij. “Ik zag de bal recht in de hole gaan en mijn complete lichaam was aan het shaken. Wow. Onwerkelijk. Hier kan je niet eens van dromen. Ik ben zo trots op hem”, zei zij.

Uiteindelijk lukte het Block net niet om in de top-10 te eindigen, maar wat maakte dat eigenlijk uit? Hij rondde een onvergetelijke week af met een hele fraaie up-and-down voor par en weet dankzij zijn T15 nu al dat hij er volgend jaar ook weer bij is op Valhalla. Daarnaast kreeg hij na afloop direct een belletje om deze week naar Texas te komen voor de Charles Schwab Challenge op Colonial en ontving hij ook al een invite voor het Canadees Open.

Twee à drie lesjes per week

Boven op dat alles mocht Block $288.333,- bijschrijven, wat vanzelfsprekend de grootste cheque uit zijn carrière was. Zoals gezegd is de in Missouri geboren golfer vrij succesvol op de kleinere tours in Californië, waar veruit zijn grootste cash tot nu $75.000,- bedroeg, voor het winnen van het Club Professional National Championship in 2014.

Daarnaast is Block nog altijd teaching pro op zijn golfclub, al neemt hij al een paar jaar geen nieuwe leerlingen meer aan. “De mensen aan wie ik nog les geef, zijn mensen waar ik graag mee omga. De eerste tien, vijftien jaar zei ik tegen iedereen ‘ja’ omdat ik geld in het laatje probeerde te brengen om onze zoons groot te brengen. Nu mag ik mezelf gelukkig genoeg prijzen dat ik al een paar jaar aardig golf speel en genoeg geld verdien om niet de hele dag op de range te moeten grinden. Tegenwoordig geef ik nog twee à drie lesjes per week.”

Wellicht kloppen Jon Rahm, Jordan Spieth, Dustin Johnson of Phil Mickelson binnenkort op de deur, want die mannen versloeg hij op Oak Hill allemaal!