KLM Open

Eerbetoon aan Jan Dorrestein op KLM Open 2023: 'Mijn vader zou dit geweldig hebben gevonden'

Een van de grootste Nederlandse golfers ooit overleed begin april. Jan Dorrestein genoot aanzien in de golfwereld en daarbuiten als een pure prof en aimabel mens. Een bijzonder eerbetoon is op zijn plaats. Zijn dochter en kleindochter gaan daarvoor zorgen tijdens het KLM Open.

Begin april overleed de Nederlandse golflegende Jan Dorrestein. Dorrestein was de eerste Nederlandse golfer die vanaf 1972 fulltime op de kersverse Europese Tour speelde. En hij behaalde een 15de plaats in het Brits Open, nog altijd de hoogste klassering ooit van een mannelijke Nederlandse golfer in een major. Later in zijn carrière bleek hij een uitstekende golfcoach; het aantal golfers dat hij op de Rosendaelsche Golfclub en elders beter heeft leren spelen - en vooral plezier in de sport heeft gegeven - is niet te tellen.

Eerste afslag in de vroege ochtend

Om zo’n groot golfer te eren, is iets bijzonders nodig. En bijzonder zal het worden tijdens het KLM Open 2023. In het toernooi waar Jan Dorrestein zelf de beste klassering van een achtste plek neerzette in 1982, gaat zijn kleindochter Nola (5 jaar) samen met haar moeder en Jans dochter Marloes (34 jaar) de allereerste bal afslaan, op de eerste tee op donderdag 25 mei even na zeven uur in de ochtend.

De allereerste bal van het toernooi afslaan? Met vijf jaar is dat zo makkelijk niet. “Nola golft niet, ze heeft geen lessen. We zijn nu op een stuk gras aan het oefenen met kleine golfclubjes," vertelt Marloes. "Hopelijk lukt het, anders help ik haar. Hoewel Nola voelt dat er iets bijzonders gaat gebeuren, ze heeft bijvoorbeeld vrij gekregen van school, probeer ik er niet al te veel mee bezig te zijn. Het is al spannend genoeg voor haar. En voor mij. Ik ben blij dat het zo vroeg is en naar verwachting niet al te druk. Anders zou het misschien wel te overweldigend zijn.”

Mijn vader zou dit geweldig hebben gevonden

Marloes is blij met het eerbetoon. “Het is mooi dat veel mensen mijn vader op deze manier zullen herdenken. Het geeft een trots gevoel. En het is bijzonder dat zijn kleindochter daarbij betrokken is. Mijn vader was ontzettend lief voor alle mensen, maar zeker ook voor zijn kleinkinderen en hij zou dit geweldig hebben gevonden.”

Laatste ronde

Jan Dorrestein volgde alles van golf op de voet, het was zijn leven, tot aan het einde. Marloes speelde eind februari in Portugal zijn laatste ronde met hem. “We zaten in een flight met z’n drieën. Een onbekende, Kees, was erbij gezet en die had geen flauw idee wie mijn vader was. Vanwege zijn ziekte reden we in een buggy en hij had vaak fysiek wat moeite om bij zijn bal te komen, maar zijn spel was nog steeds van een ongekend hoog niveau. Bij hole 5 zei Kees dat hier iets niet kon kloppen... Ik ben blij dat hij tot het einde vol heeft geleefd.”

De eerste afslag van kleindochter Nola zal hoe dan ook een indrukwekkend startsein worden voor een nieuwe KLM Open-editie die in het teken zal staan van Jan Dorrestein, een van Nederlands beste golfers.

Lees meer over
KLM Open