Topgolf

Nog geen zesde zege: Van Dam buigt voor Grant door late bogeys

Anne van Dam kon de overwinning in het Jabra Ladies Open ruiken, maar moest na een paar late bogeys toch haar meerdere erkennen in de Zweedse superster Linn Grant. In de Alpen boekte de Nederlandse nummer 1 wel haar beste resultaat van 2023 en haar zesde toernooizege komt dichterbij.
Beeld: LET/Tristan Jones

Beeld: LET/Tristan Jones

“Het zou geweldig zijn om weer eens te winnen, want ik weet hoe moeilijk dat is. De laatste jaren ben ik vaak dichtbij geweest. Ik weet wat ik moet doen, en dat is het slag voor slag aanpakken.” Dat waren de woorden van Anne van Dam op donderdagmiddag, nadat ze in het Jabra Ladies Open een feilloze 65 (-6) had binnengebracht en meteen twee slagen te pakken had op het veld. De vanuit de Verenigde Staten overgekomen Nederlandse zei dat ze recent haar puttergrip had veranderd en dat betaalde zich in de Franse Alpen voor het eerst echt uit. Op vrijdag behield Van Dam de leiding, al kreeg ze bovenaan het leaderboard wel gezelschap van een absolute wereldtopper. Linn Grant was langszij gekomen en samen waren ze de ‘women to beat’. 

Voortvarend van start

Op het spel stond voor de winnares en de runner-up deelname aan het Amundi Evian Championship, het major van later deze zomer op dezelfde baan, maar eerst en vooral de titel. Voor Anne zou het op de Ladies European Tour de zesde triomf zijn en haar eerste sinds 2019. De Arnhemse speelde aan het Meer van Genève een uitstekende eerste negen waarop ze allemaal parren noteerde en tussendoor nog een birdie op de par-5 7de. Halverwege bedroeg het gat op nummer 25 van de wereld Grant maar ook een Franse en een Italiaanse concurrent twee slagen.

De Nederlandse topgolfer Anne van Dam met Linn Grant tijdens het Jabra Ladies Open van 2022
Beeld: LET/Tristan Jones

Dure bogeys

Vervolgens kon Van Dam niet weglopen, terwijl vooral haar Zweedse flightgenote begon toe te slaan. Toen Grant op 15 birdie maakte en de Nederlandse een hole later een bogey opschreef, waren de rollen twee holes voor het einde omgedraaid. Een nieuwe ingeleverde slag volgde op de korte par-4 17de en daarmee verdween de overwinning enigszins uit het zicht. Alleen met een eagle op de laatste zou ze heel misschien nog kans maken, maar dat werd birdie en dus eindigde ze samen met Celine Herbin uit Frankrijk als tweede op -7.  Grant stond daar nog twee slagen boven en maakte haar favorietenrol in de Alpen uiteindelijk dus tóch waar. De 23-jarige speelster uit Helsingborg brak vorig jaar door, vooral toen ze in eigen land ook de mannen van de DP World Tour het nakijken gaf, en won nu alweer voor de vijfde keer op de LET. 

Flink stijgen

Van Dam mag na het balen van de misgelopen overwinning terugkijken op haar beste resultaat van het seizoen. Op de LET-ranglijst (nu 87ste) zal ze flink gaan stijgen, net als op de wereldranglijst (nu 270ste). Zowel Grant als Van Dam reizen nu door naar Florida, waar volgende week het volgende Aramco-toernooi wordt gespeeld. Daar is ook Lauren Holmey weer van de partij. Zij haalde in het Jabra Ladies Open gisteren op het nippertje de cut en besloot de week met +12 als 63ste. Romy Meekers eindigde met een 76 (+5) voor alles bij elkaar +10 en de gedeelde 57ste plek.

Uitslag

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

Gemiste cut Weber

Aan de andere kant van de Atlantische Oceaan zat de Cognizant Founders Cup er voor Dewi Weber al na 36 holes op. De Nederlandse kende een teleurstellende vrijdag waarop ze naast één birdie drie bogeys en een dubbel-bogey maakte voor een 76 (+4) en een totaal van +5, niet genoeg om er in New Jersey in het weekend nog bij te zijn. Bij het sterk bezette LPGA-toernooi gaan Sarah Kemp, vorige week al tweede met Australië in de International Crown, en wereldtopper Jin Young Ko halverwege aan de leiding. De Koreaanse wist het toernooi waarmee de dertien oprichters van de LPGA jaarlijks worden geëerd al twee keer te winnen en mag dus als favoriet voor de overwinning gezien worden, al is er op Upper Montclair Country Club nog een hoop golf te spelen.

Leaderboard

en accepteer marketing cookies om deze video te kunnen bekijken.

Lees meer over
Topgolf Anne van Dam LET