Interview

De golfpassie van Carolien Spoor: 'De kick die het geeft als iets lukt, is gigantisch'

Deze week werd de nieuwe cover van het magazine Happy in Shape onthuld. Carolien Karthaus-Spoor is samen met Shelly Sterk het covermodel van deze speciale golfeditie. Carolien vertelt over de 10.000-hour-rule die volgens haar echt van toepassing is en dat zij in weer en wind iedere woensdag golft.
Beeld: Tom ten Seldam

Beeld: Tom ten Seldam

Hoe is jouw liefde voor golf ontstaan?

"Mijn man Jon golft al heel lang en ik dacht een tijdje terug: laat ik ook eens een keertje meedoen. Vanaf het moment dat ik op de baan stond, dacht ik: jeetje, dit is leuk! Je loopt lekker buiten in de natuur, het is super mindful, want je moet er echt met je gedachten bij zijn, anders sla je geen bal. Je bent aan het sporten; als je negen holes speelt, heb je namelijk al snel zo’n tienduizend stappen gezet. En in tegenstelling tot bij het beuken in de gym, kun je tijdens het golfen goed bijkletsen met elkaar, dus het is ook nog gezellig."

Hoe vaak golf je nu?

"Ik heb elke week les bij BurgGolf de Purmer, bij mij om de hoek, waar ik een geweldige leraar heb. Ik vind het heel fijn om die consistentie te hebben. Elke woensdag sta ik daar, met lekker weer, maar ook in de pisregen. Het leuke is dat ik nu ook van mensen om me heen ontdek dat ze golfen. Dus in plaats van: 'Zullen we een koffietje doen?' is het nu: 'Zullen we een rondje spelen?' Veel meer jonge mensen dan je denkt doen het, en het is te gek om elkaar daarin te stimuleren."

Hier geldt wel de 10.000-hour-rule: je moet echt de investering maken en het consistent oefenen

Zie je jezelf ook vooruitgaan?

"Ja totaal! Ik ben nooit van de balsporten geweest, maar bij deze sport is het voor het eerst dat ik denk: nou, ik heb hier gevoel voor. De kick die het geeft als iets lukt, is gigantisch. Maar er is ook frustratie als iets niet lukt, en dat maakt dat je altijd beter wilt worden. Bij golf is het ook zo dat je je dag wel of niet kunt hebben, en dan voelt het echt of je weer vanaf een bepaald nulpunt moet beginnen. Maar ik geloof absoluut dat iedereen het kan leren, want het heeft heel erg met techniek te maken. Hier geldt wel de 10.000-hour-rule: je moet echt de investering maken en het consistent oefenen."

Veel mensen denken dat golf een oude, rijke mannensport is, klopt dat nog?

"Nee, dat is onzin. Als je kijkt naar Amerika, Engeland en Azië, dan zie je dat golf daar, net als tennis of hockey, gewoon een sport is voor jongeren. Ik hoop dat we met de Welcome to the club-campagne van de NGF ook hier kunnen laten zien dat golfen echt voor iedereen is, en dat het goed kan passen in je wekelijkse sportroutine. De drempel is wat hoger, want de golfbaan lijkt verder weg dan het voetbalveld. Maar we hebben meer dan 250 banen in Nederland, dus eigenlijk is het heel toegankelijk."

Een ander vooroordeel is dat golfen heel duur is...

"Ook dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Je kunt met een tweedehands golfset beginnen of clubs huren op een golfclub. Ook hoef je geen dure golfkleding te dragen, je kunt het net zo goed doen in een lekker zittende pantalon met sneakers eronder. Er wordt binnen de golfwereld veel gedaan om de sport toegankelijker te maken voor jonge mensen, zodat je het ook kunt doen zonder duur lidmaatschap."

Wat draag jij op de golfbaan?

"Ik vind het leuk om daar in een vintage Burberry outfit te staan golfen, als dikke knipoog naar de oude, polo dragende, sigaar rokende mannen van vroeger. Ik houd ervan om uit te pakken, golf is namelijk bij uitstek de sport waarbij je je leuk aan kunt kleden. Vanochtend stond ik nog op de baan in een groot Supreme fleece jack met Venus op mijn rug gecombineerd met een golfjoggingbroek en gympen. Het is vooral belangrijk dat het lekker zit en dat je een beetje grip hebt met je schoenen."

Wat zijn je favoriete plekken om te golfen?

"Ik ben zelf dus vaak te vinden bij BurgGolf de Purmer, omdat ik daar les heb. Ik raad wel aan om een golfbaan in de buurt te zoeken als je het vaker wilt doen, zodat je er ook regelmatig naartoe kunt. Wat ik heel leuk vind aan golfen, is dat je het overal in ’t buitenland kunt doen. Als ik op vakantie ben, zit er altijd wel ergens een golfbaan in de buurt. Dan huur ik daar wat clubs en ga ik een balletje slaan. Toen ik in Costa Rica was, ben ik vijf ochtenden in mijn eentje negen holes gaan spelen. De natuur was er prachtig en het weer heel lekker, dat was echt geweldig."

Heb je ook een doel?

"Het lijkt me leuk om naar een betere handicap te gaan, en dan wellicht eens een wedstrijdje te kunnen spelen. Ik ben nu uitgenodigd om tijdens het KLM Open mee te doen aan Beat the Pro. Dat is een challenge waarbij je tegen een professional mag spelen. Dat is het leuke aan golf: het is de enige sport waarbij een beginner tegen een pro kan spelen. De pro zit aan andere regels vast - die moet bijvoorbeeld meer meters in minder slagen maken - waardoor je ook echt kunt winnen. Bij voetbal of tennis is dat niet mogelijk, omdat de verschillen te groot zijn, maar deze sport kun je doen samen met mensen van allerlei niveaus."

Heb je tips voor mensen die ook willen gaan golfen?

"Begin met een lessenreeks, zodat je daadwerkelijk iets van de sport afweet. Het is handig als je eerst je handicap 54 haalt, zodat je de regels kent, gevoel krijgt bij de sport en leert hoe je een bal moet wegslaan. Ik merk dat hoe meer knowhow ik krijg, hoe leuker het golfen wordt. Verder wil ik adviseren: geef jezelf de tijd om het te leren. Zie het echt als je sportronde en plan die lessen structureel in. Met golf ben je ook echt in je hoofd bezig, omdat je continu moet inschatten welke club je moet gebruiken of hoe hard je slag moet zijn om een bepaalde afstand te halen. Het feit dat het me mentaal uitdaagt, maakt golfen voor mij extra interessant."

Dit interview verscheen in het magazine Happy in Shape. Het thema van deze editie is '5 coole outdoor sporten'.

Lees meer over
Vrouwengolf Interviews