Topgolf

Anne-Sterre den Dunnen onderdeel van winnend universiteitsteam: 'Echt een achtbaan'

In haar eerste jaar op de Universiteit van Wake Forest heeft Anne-Sterre den Dunnen direct een feestje kunnen vieren. Met haar team wist ze het NCAA Women’s Championship (teamkampioenschap van universiteiten) te winnen. “Ik zit eigenlijk nog steeds na te denken over wat er allemaal gebeurd is.”
Beeld: Getty Images

Beeld: Getty Images

Voor de vrouwen van Wake Forest uit North Carolina is het de eerste NCAA-teamtitel in de historie. “Daar heeft iedereen heel erg lang voor gewerkt”, zegt Den Dunnen. “Een teamgenoot is voor haar zesde jaar zelfs teruggekomen om dit te bereiken. Het was geweldig en iets wat we nooit gaan vergeten.”

Reserve en supporter

Zelf speelde Den Dunnen niet mee in de slotfase van het NCAA Championship. Wel was ze er steeds bij als reserve en natuurlijk als supporter van haar teammaatjes. “Aan het begin van het schooljaar heb ik met mijn coach afgesproken dat het voor mij veel trainen was om voor te bereiden op de aankomende drie jaar. Dat heeft er vooral mee te maken dat mijn team ontzettend goed was. En dat bleek dus ook”, lacht ze.

Op 23 en 24 mei was de finale van het NCAA Championship op Grayhawk Golf Club in Scottsdale, Arizona. “In de kwartfinale was het heel spannend. Toen hadden we een beetje moeite met de omschakeling van strokeplay naar matchplay. De halve finale en finale gingen eigenlijk makkelijker. Maar in de baan weten sommigen niet hoe het ervoor staat. Daarom hadden we een groepsapp gemaakt om iedereen die bij het team betrokken was op de hoogte te houden.”

en accepteer marketing cookies om deze video te kunnen bekijken.

Bij iedereen heeft het twee dagen geduurd om een beetje bij te komen

Toen de laatste putt erin ging, was het natuurlijk feest. “Dan gebeurt waar je heel het jaar voor gewerkt hebt”, vertelt Den Dunnen. “Vanaf dat moment hebben we twee uur met allemaal camera's gestaan. Overal moesten foto's van gemaakt worden en veel mensen wilden met ons praten. We kregen de trofee meteen op de green uitgereikt, dus daar konden we ook niet echt over nadenken. Het was echt een achtbaan. Bij iedereen heeft het twee dagen geduurd om een beetje bij te komen. En ik zit eigenlijk nog steeds na te denken over wat er allemaal gebeurd is.”

Laatste moment opgeroepen

Den Dunnen speelde door het jaar heen zes keer mee als individu. Eén keer deed ze mee voor de teamscore. “Ik was toevallig niet meegereisd. Toen werd ik in de bibliotheek plots gebeld dat ik 12 uur later moest starten. Bij aankomst moest ik gelijk door naar de tee. Het was ook nog eens 36-holes, dus mijn coach, die de baan goed kende, liep de eerste 18 mee. De tweede 18 ging een stuk beter en maakte ik level par.”

Nu ben ik benieuwd hoe ik ervoor sta de komende wedstrijden

Ondanks het geringe aantal wedstrijden heeft ze veel progressie gemaakt in haar Freshman Year. “In het begin moest ik heel erg wennen aan de greens. Het bermudagras van daar hebben we niet in Nederland. Mijn coaches van Wake Forest hebben veel contact gehad met Sander van Duijn, mijn coach in Nederland. En zelf hadden wij ook veel contact. Nu ben ik benieuwd hoe ik ervoor sta de komende wedstrijden.”

Aanpoten op de universiteit

Op de universiteit in Winstom-Salem heeft ze het ook naar haar zin. “Het is een academische school, dus de professoren willen ook echt dat je presteert buiten het golf om. Het was aanpoten, maar dat is allemaal goed gegaan. Verder is het best een kleine stad, waar niet veel gebeurt. Dat was een kleine omschakeling. Het is sowieso leuk om elke dag met mijn team te zijn. We gaan vaak wandelen, iets eten of wat anders doen.”

Den Dunnen is momenteel aan het trainen in Nederland. Haar eerstvolgende wedstirjd is het Brits Amateur vanaf 13 juni. Daarna speelt ze waarschijnlijk twee wedstrijden op de LET Access, waarna het EK, NK en Dutch Amateur Championship nog volgen.

Lees meer over
NGF