Topgolf

Kiet van der Weele over zijn 3 zeges, battlefield promotion en een euforische autorit

Met een grote glimlach kijkt Kiet van der Weele terug op 2023. Zijn eerste jaar als professional had eigenlijk niet beter kunnen verlopen. Via de Alps Tour maakte hij razendsnel de stap naar de Challenge Tour. Van der Weele won drie keer in vier toernooien. “Ik wil zo snel mogelijk mijn kaart voor de DP World Tour veroveren.”
Beeld: Federazione Italiana Golf

Beeld: Federazione Italiana Golf

In zijn derde start van het seizoen was het direct raak in Alps de Las Castillas. “Ik denk dat die eerste overwinning in Spanje het belangrijkste was. Die was het meest speciaal”, vertelt de 23-jarige golfer. Op de derde en beslissende dag liet hij er geen gras over groeien. Met maar liefst 7 birdies op rij vanaf hole 3 schudde Van der Weele zijn concurrenten van zich af. “Dat was volgens mij de eerste keer dat ik dat voor elkaar kreeg. Zeker in een wedstrijd. Ik was steeds bezig met de volgende hole, dus ik bleef heel goed in het moment.”

Muziek hard aan

Op de tweede negen speelde Van der Weele het netjes uit. “Ik heb toen eerst mijn ouders gebeld. Daarna ben ik met Ché de Bake, die ook meedeed, anderhalf uur naar het vliegveld gereden. We hebben de muziek hard aangezet, dus dat was een euforische autorit. En verder kreeg ik veel reacties. De Rosendaelsche leeft ook heel erg mee, dus dat is supergaaf.”

Die week speelde ik zeker het beste golf van het jaar

Een maand later was het opnieuw raak in Italië. Na 54 holes had de Gelderse golfer een gigantische voorsprong van negen slagen in de Memorial Giorgio Bordoni. “Die week speelde ik zeker het beste golf van het jaar. Het ging heel erg makkelijk allemaal. Ik was zo in controle dat ik geen stress had tijdens het toernooi. Ook als ik een green miste, wist ik precies wat ik moest doen om mijn par te redden.”

De hele week maakte Van der Weele slechts één bogey. Hij was vastberaden dat zo te houden. “Ik kan me goed herinneren dat ik daardoor op de laatste hole absoluut geen bogey wilde maken. Er stonden best wat mensen te kijken, dus dat gaf extra motivatie. Ondanks de grote voorsprong bleef ik kleine doelen voor mezelf zetten. Bijvoorbeeld door de volgende drie holes in één onder par te spelen.”

Kiet van der Weele wint Open de la Mirabelle d'Or

Teleurstelling omgezet in overwinning

Op datzelfde moment was het KLM Open op Bernardus. “Ik was onwijs teleurgesteld dat ik daar niet kon spelen. Het was extra balen omdat ik wist dat ik zo goed in vorm was. Uiteindelijk heeft het mij goed gedaan door op Alps Tour te laten zien wat ik kan.”

Aan het begin van de laatste 9 holes was de top-3 eigenlijk mijn doel. Maar plots stond ik bovenaan na 14 holes

En dat Van der Weele in geweldige vorm stak, bleek een paar dagen later. “Ik vroeg vooraf aan mijn manager of ik direct zou promoveren naar de Challenge Tour als ik zou winnen. Zo hoog was mijn zelfvertrouwen op dat moment.” Lange tijd leek een overwinning in het Open de la Mirabelle d'Or er niet in te zitten. “Tijdens het toernooi dacht ik niet aan winnen. Aan het begin van de laatste 9 holes was de top-3 eigenlijk mijn doel. Maar plots stond ik bovenaan na 14 holes…”

Het werd een play-off met vier spelers. “Dat was spannend. Er kan dan natuurlijk van alles gebeuren. Ik sloeg mijn bal als enige op de green en de rest moest chippen. Ik legde mijn putt erbij en zij misten allemaal. Toen was ik op 4 juni opeens een Challenge Tour-speler.” Naast Van der Weele boekte slechts één andere Nederlander een professionele overwinning afgelopen seizoen. Lars Keunen was de beste op Tenerife bij een gecombineerd toernooi van de Alps Tour en Pro Golf Tour. In totaal zijn er dus 4 toernooiwinsten geweest door Nederlanders in 2023.

en accepteer marketing cookies om deze video te kunnen bekijken.

Challenge Tour

Sindsdien speelde hij nog dertien toernooien op het tweede niveau van Europa. Na een aardig begin eindigde Van der Weele als 144ste op de jaarranglijst. “Het was een beetje wennen. Ik had achteraf sneller doelen moeten stellen. Op dat moment was ik al blij dat ik daar was. Maar het is onwijs waardevol geweest voor komend jaar.”

Het doel voor 2024? “Promoveren. Ik wil zo snel mogelijk mijn kaart voor de DP World Tour veroveren. Ik had er dit seizoen steeds één mindere ronde tussen zitten. Als mijn slechte dagen beter worden, dan kan ik goed meedoen. Er heeft iemand uitgerekend dat een halve slag per ronde 75 procent meer punten en prijzengeld oplevert in een jaar tijd. Daar ga ik voor.”