Topgolf

Deze 4 vrouwen stonden hun mannetje in 2023

Europa behield de Solheim Cup, de Thaise ‘rookie’ Trichat Cheenglab won het Big Green Egg Open in Nederland en de LPGA Tour vestigde een record van 12 first time winners. Er zijn in 2023 veel mooie momenten om op terug te kijken in het vrouwengolf. Wij belichten vier prestaties die misschien niet (meer) op ieders netvlies gebrand staan, maar zeker gedenkwaardig zijn.
Beeld: LET - Tristan Jones

Beeld: LET - Tristan Jones

Alexa Pano wint eerste LPGA-titel op haar 19e verjaardag

Je kunt Alexa Pano kennen als een van de speelsters uit de Netflix-serie The Short Game, waarin talenten worden gevolgd in hun prille golfcarrière. Short heeft in deze titel een dubbele betekenis.

Dit seizoen werd ze in één klap ‘volwassen’, want op haar 19e verjaardag won Pano The ISPS Handa World Invitational, haar eerste LPGA-titel. Zelf was ze totaal niet tevreden over haar spel, maar zoals ze concludeerde: “Het was genoeg. En gelukkig was mijn putter hot vandaag, dat heeft me gered.” Pano maakte -6 in de laatste ronde en dwong een play-off af met birdies op 17 en 18.

De jonge Amerikaanse is in 2023 niet de enige first-time winner op de LPGA Tour. In totaal sleepten 12 speelsters dit seizoen hun eerste overwinning binnen, en dat is een record.

Alexa Pano wint LPGA event - ze werd gevolgd in de Netflix serie The short game
Beeld: Samuel Golfdwyn Films

Anne van Dam beste vrouw in Scandinavian Mixed

Als beste vrouw in het veld sloot Anne van Dam het Scandinavian Mixed af met de derde plek. Onder toeziend oog van Annika Sörenstam - een van de initiatiefneemsters om dit toernooi op de agenda’s te zetten van zowel de Ladies European Tour als de DP World Tour – maakte Anne haar winnende putt.

De ‘fist pump’ (juichen met stevig gebalde vuist) straalde zelfvertrouwen uit en gaf het vermoeden dat deze T3 voelde als een overwinning. Van Dam was de beste vrouw van het veld, maar kreeg er niet de volledige wereldranglijst punten voor.

Van Dam speelde een solide jaar in Europa waarvan zij genoten heeft. De belangrijkste reden voor haar goede prestaties dit afgelopen seizoen: “Ik werk natuurlijk hard aan mijn spel, maar het belangrijkste is dat mijn mentale gesteldheid heel goed is. Ik sta met ontzettend veel plezier op de golfbaan, ben heel gemotiveerd, dan komen de resultaten bij mij vanzelf. Ik geniet nu ook meer van goede prestaties dan in de periode toen ik die vijf toernooien won,” vertelde Van Dam na afloop van het Scandinavian Mixed.

Amy Olson speelt LPGA-toernooi terwijl ze 31 weken zwanger is

Je denkt misschien: maar Olson heeft toch helemaal niet gewonnen? Klopt, ze haalde zelfs niet de cut in het US Women’s Open. Ze was ook zéker niet de eerste speelster die met een (7 maanden) zwangere buik het wedstrijdveld betrad, maar het is bewonderenswaardig dat je met een steeds groter wordende buik blijft golfen op het hoogste niveau, en daarvoor steeds je houding en techniek moet aanpassen.

Amy Olson 31 weken zwanger speelt mee in LPGA toernooi
Beeld: Getty Images

Olson had naar eigen zeggen de set-up op de green steeds iets veranderd, "simpelweg omdat mijn rechterarm tegen mijn buik komt. Ik heb dus met putten een aanpassing gedaan." En hoe zit dat met lengte vanaf de tee? "Over het algemeen merk je vanaf 5 maanden zwangerschap pas dat de lengte afneemt. Ik blijf natuurlijk nauwlettend in de gaten houden hoe mijn lichaam en baby reageert", zei ze na het US Women's Open.

Inmiddels is Olson bevallen, op 15 september, van haar dochtertje Carly Gray Olson. 

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

Lexi Thompson speelt mee op PGA Tour

Als zevende vrouw ooit speelde longhitter Lexi Thompson Shriners Children's Open in Las Vegas. Dankzij een sponsoruitnodiging mocht zij de strijd aangaan met 131 mannelijke collega's.

Vooraf vertelde Thompson geïnspireerd te zijn door haar voorgangsters. "Gaan voor wat je wilt, een grotere boodschap achterlaten: dat als je een doel voor ogen hebt en je erop toelegt, alles mogelijk is.

Achteraf concludeerde ze: "Het is het beste gevoel. Alleen al het zien van de hoeveelheid kinderen die schreeuwen: 'Go Lexi!' Ik krijg er soms tranen van in mijn ogen, want dat is waar ik voor speelde, om deze kleine kinderen - jongens en meisjes - te inspireren, een club in hun handen te nemen of hun dromen te volgen, of het nu golf is of wat dan ook in het leven. Hopelijk inspireert het hen om na te gaan wat ze willen.

Wie weet zijn de kinderen die er waren wel geïnspireerd door bijvoorbeeld deze drive op een par-4 die de green bereikte: