Topgolf

'Opgelapte' Darius van Driel luidt jaar uit met fraaie top 5: ‘Ik ben helemaal gesloopt’

Darius van Driel kan straks met een voldaan gevoel aanschuiven voor het kerstdiner. Ook op het befaamde Leopard Creek speelde de 34-jarige Nederlander zich op de valreep de top 5 in, en zo gaf hij het nieuwe seizoen in Zuid-Afrika een mooie kickstart. Al ging het niet vanzelf: “Mijn lichaam hangt met ducttape aan elkaar.”
Beeld: Golfsupport.nl

Beeld: Golfsupport.nl

Het was niet voor het eerst dat Van Driel het beste voor het laatst bewaarde. Twee weken geleden spurtte hij in Johannesburg ook al via de achterdeur de top 10 in. Daar heeft hij nu een gedeelde vierde plaats aan toegevoegd, waardoor hij vroeg in het seizoen op plaats 11 staat in de Race to Dubai. Zo’n goede start van ‘2024’ was precies waarvoor Van Driel naar Zuid-Afrika afreisde, in plaats van na Q-School stil te gaan zitten.

Na twee dagen was Van Driel op Leopard Creek nog een grijze muis op het leaderboard. Met scores 70-72 en een totaal van -2 haalde hij net de cut. Op zaterdag eindigde de TeamNL'er vervolgens sterk met drie birdies in zijn laatste zes holes. Daarmee kondigde hij zijn opmars al enigszins aan.

Monday finish onafwendbaar

Ook op zondag klom Van Driel ‘steady’ verder met twee birdies op zijn eerste negen, en opnieuw een gewonnen slag op 11 vlak voordat het spel werd stilgelegd. De hoorn werd geblazen omdat dreiging van onweer zorgde voor een potentieel gevaarlijke situatie op de baan die grenst aan het Krugerpark. En dat terwijl de starttijden al vervroegd waren. Leopard Creek maakte zich op voor een ‘monday finish’ en zo ook Darius.

Op één na beste ronde

De 34-jarige Zuid-Hollander keerde maandagochtend terug met een reeks van vijf solide parren. De fairways waren door al het gevallen water nog flink nat, maar de greens rolden prima. Van Driel wist zijn Alfred Dunhill Championship te beëindigen met een birdie-birdie-finish op 17 en 18. Hij tekende voor een fraaie en foutloze 67 (-5), de één na beste vierde ronde, en klom met -10 naar plek 4!

'Het viel nu wel mijn kant op'

“Dit is een heel mooi resultaat om mee af te sluiten. Het voelt voor mij vooral als het einde van het jaar, niet de start van het nieuwe”, blikt Van Driel vanuit Malelane terug. “Ik ben fysiek helemaal gesloopt, mijn lichaam hangt met ducttape aan elkaar. Iedere dag ben ik hier naar de fysio’s geweest, die hebben me weten op te lappen.”

Even een langere periode thuis, daar heb ik behoefte aan
“Mijn spel was deze week goed, met onder meer een eagle en twintig birdies. Maar het is niet zo dat het heel veel beter is dan afgelopen seizoen, waarin ik mijn tourkaart verspeelde. Het viel nu wel mijn kant op. Wat meer putts gingen in de hole, een bal die net wél goed eindigt…dat is eigenlijk het verschil. Ik heb nu veel zin om naar huis te gaan. De twee toernooien in Dubai in januari kom ik niet in en Ras al Khaimah sla ik waarschijnlijk over. Mijn eerste toernooi wordt dan in Bahrein. Even een langere periode thuis, daar heb ik behoefte aan. Het scheelt ook dat ik in de drie toernooien in Zuid-Afrika al aardig wat punten heb verdiend.”

Oosthuizen beste 'Stinger'

Heel wat slagen voor Van Driel werd het op Leopard Creek een tweestrijd tussen twee Zuid-Afrikanen die elkaar door en door kennen. Majorwinnaars Louis Oosthuizen en Charl Schwartzel, bij LIV Golf teamgenoten in ‘Stingers GC’, zaten zo’n beetje aan elkaar vastgeplakt.

Uiteindelijk was het Oosthuizen die na de turn dan toch het verschil wist te maken. De voormalig Brits Open-kampioen (Old Course, 2010) vond met zijn afslag op 18 de waterhindernis, maar won na een lange putt voor par met -18 alsnog zijn allereerste Alfred Dunhill Championship. Voor landgenoot Schwartzel (-16) bleef de teller in dit illustere Zuid-Afrikaanse toernooi op drie staan. Christiaan Bezuidenhout maakte de top 3 compleet voor de 'Regenboognatie'.

Voor Oosthuizen was het alweer meer dan vijf jaar geleden dat hij nog eens won op de DP World Tour, in het Zuid-Afrikaans Open van 2018. Met zijn zege verdiende de voormalig nummer 4 van de wereld, die nu 441ste staat, ook nog eens wat wereldranglijstpunten. Niet onbelangrijk, want bij LIV Golf is daar nog altijd geen uitzicht op. Oosthuizen staat vooralsnog ook op de startlijst voor het laatste toernooi van het jaar in Mauritius. Namens Nederland is Daan Huizing daar van de partij.

Uitslag

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.