De baan op

Doe met je vrienden mee aan de Najaarscompetitie

De NGF Najaarscompetitie wordt elk jaar populairder. Begrijpelijk, want deze competitie kost weinig tijd en is gericht op een brede groep. Het leukste aspect van de NGF Najaarscompetitie is dat jijzelf met vrienden of vriendinnen van jouw club een team kunt vormen.

De Najaarscompetitie is zeer laagdrempelig en beantwoordt daarom aan de behoeften van veel golfers. De competitie in het kort: 4 spelers – 4 teams - 4 wedstrijden.

De vriendinnen Karin, Chantal, Christel en Marcha - allen lid van BurgGolf Westerpark - vormden vorig jaar voor het eerst een team en waren heel enthousiast. 

Karin: "Ik vond het een fantastische ervaring. Wij zijn vriendinnen, we hebben elkaar ontmoet op de club en we hebben dezelfde mindset: het moet serieus zijn maar ook weer niet té, het moet vooral leuk zijn en gezellig, en de najaarscompetitie was een prima optie."
Chantal: "Het is super leuk. Je speelt op vier verschillende banen, je ontmoet allemaal andere mensen, het is heel gezellig."
Christel: "Het is heel laagdrempelig, alle handicapniveaus door elkaar heen."

Heb je nog nooit meegedaan? Lees dan verder en kijk of deze stableford-competitie in oktober iets is voor jou en je golfvrienden of -vriendinnen!

Waarom meedoen?

  • Golf in teamverband is leuk (en zeker als je zelf je eigen team kunt vormen, mixed of niet gemengd)!
  • Een team bestaat uit vier spelers en een paar reserves. Je teamgenoten moeten lid zijn van jouw club, maar verder zijn er geen eisen. Elke combinatie van spelers is mogelijk: man, vrouw, jong, oud, ervaren of onervaren. Je mag ook een golfleraar die lesgeeft op jouw club in je team opnemen.
  • De competitie kost weinig tijd en is geschikt voor golfers van bijna elk niveau (voor de Najaarscompetitie geldt de eis dat je handicap 45,0 of lager hebt). Je spelniveau en ervaring zijn niet belangrijk, de spelvorm is stableford en er wordt gespeeld met handicapverrekening.
  • Hoeveel tijd kost de Najaarscompetitie? Je speelt op vier verschillende dagen een 18-holes ronde (drie keer op een andere baan en één keer op je eigen baan). Maar je team kan op elke speeldag uit andere spelers bestaan. Er kan gewisseld worden en iedereen kan voor iedereen invallen.
  • De Najaarscompetitie is niet duur. Als je ‘uit’ speelt, betaal je maximaal 40 euro voor de greenfee (dat is een afspraak tussen alle clubs die meedoen aan de NGF Najaarscompetitie).
  • Je kunt kiezen voor spelen op zondagen, voor velen een ideale dag voor een rondje golf. Maar je kunt ook meedoen aan de Najaarscompetitie op woensdagen. Op zondag is de spelvorm 18 holes individueel stableford, op woensdag is het negen holes individueel stableford en negen holes greensome stableford. (De speeldagen op zondag zijn 8, 15 en 22 en 29 oktober. De speeldagen op woensdag zijn 4, 11, 18 en 25 oktober.)

Wat moet je doen?

Meld je team of jezelf zo snel mogelijk aan bij de competitiecommissie van jouw club (hoe eerder in augustus hoe beter), dan weet deze commissie hoeveel belangstelling er is onder de leden. Elke club beslist zelf hoeveel teams er worden ingeschreven voor de NGF Najaarscompetitie (het animo op sommige clubs is heel hoog).

Maar als jij snel een enthousiast team aanmeldt, dan kan je club moeilijk nee zeggen! De NGF roept clubs op om zo veel mogelijk leden in de gelegenheid te stellen aan de NGF Najaarscompetitie deel te nemen omdat deze competitie inspeelt op de behoeftes van belangrijke doelgroepen.

Zou je graag willen deelnemen aan de Najaarscompetitie maar lukt het je niet om een (volledig) team te vormen, ook dan moet je jezelf zeker aanmelden bij je club. Dan zal jouw vereniging in de meeste gevallen proberen om in overleg met jou een leuk Najaarscompetitieteam samen te stellen.

Wat je nog meer moet weten

  • Je speelt op banen in de omgeving. Bij de indeling van de poules wordt rekening gehouden met de lengte van de ontvangstbaan (de korte banen worden ingedeeld bij elkaar en de lange banen bij elkaar). De NGF streeft ernaar om de reistijden zo veel mogelijk te beperken.
  • Presteert je team heel goed, dan maak je kans op een ‘bonuswedstrijd’ en roem! De beste tien poulewinnaars strijden namelijk in een finale om het landskampioenschap. De woensdagafdeling speelt de finale op woensdag 1 november op de Keppelse Golfclub, zondag 5 november is de finaledag van de zondagafdeling op Golfclub Anderstein.
  • De Najaarscompetitie groeit hard, de populariteit toont aan dat de laagdrempelige teamwedstrijden in een grote behoefte voorzien. In 2021 deden er 294 teams mee van 90 clubs (181 in de zondagafdeling en 113 in de woensdagafdeling). Dat was meer dan twee keer zo veel als in 2019. In 2022 deden er 309 teams mee van 97 clubs (179 zondagteams en 130 woensdagteams).
  • Op GOLF.NL is een speciale pagina ingericht met informatie over de Najaarscompetitie.

en accepteer marketing cookies om deze video te kunnen bekijken.

Wat zeggen golfers en clubs over de Najaarscompetitie?

“Het spelplezier staat voorop maar er is ook een competitiegevoel.”

“De Najaarscompetitie is geschikt voor wie eens wil kennismaken met ‘wedstrijd spelen’ op een andere baan, of wil uitvinden of ‘competitie spelen’ – met en tegen andere clubs – iets voor hem/haar is. Maar de Najaarscompetitie is ook leuk voor wie gewend is mee te doen aan de Voorjaarscompetitie.”

“Je speelt elke keer met drie spelers van de andere teams waardoor je heel snel nieuwe mensen leert kennen, super ervaring.”

“Wij hebben vier leuke speeldagen gehad met gezellige tegenstanders en een prima sfeer. De spelvorm stableford is een goed alternatief voor de spelvorm matchplay in het voorjaar.”

“Het is gewoon 18 holes stableford, eigen handicap, eigen puntjes. De beste drie scores tellen. De score van de speler met de minst goede score laat je vallen. Ben jij dat een keer, dan hebben je maatjes het hopelijk goed gedaan!”

“Waarom in de herfst geen competitie spelen, terwijl we daar in het voorjaar zoveel plezier van hebben?”

Lees meer over
Competitie NGF