Topgolf

Professionals heersen in Nationaal Open

Bij de vrouwen won de topfavoriete het Nederlandse Loterij Nationaal Open, bij de mannen was de winnaar een stuk verrassender al verkeert hij momenteel wel in grootse vorm.

Het Nationaal Open, dit jaar voor het eerst met Nederlandse Loterij als titelsponsor, is een klassieker op de Nederlandse golfagenda (sinds 1929). Dit jaar vond het toernooi plaats op de Noordwijkse Golfclub. Die prachtige baan in de duinen is altijd een serieuze test, zeker als de wind opsteekt. Op de laatste dag scheen de zon, maar een flinke bries maakte het de spelers alsnog knap lastig.

Vrouwen

Bij de vrouwen was er van spanning eigenlijk geen moment sprake. Pasqualle Coffa en Romy Meekers speelden op de Ladies European Tour en Dewi Weber en Anne van Dam op de LPGA. Topamateurs Anne-Sterre den Dunnen, Mayka Hoogeboom en Lauren Holmey die Nederland onlangs vertegenwoordigden tijdens het WK waren ook niet van de partij. Zhen Bontan startte daarom als torenhoge favoriet en die rol maakte ze meer dan waar. Ze begon het toernooi fantastisch met een nieuw baanrecord in 67 (-5) slagen. De 24-jarige professional gaf de leiding vervolgens niet meer uit handen. Met een totaal van +4 won Bontan met overmacht. Achter haar vocht een groep amateurs een verbeten strijd uit om het zilver. Uiteindelijk was het Minouche Rooijmans die met +12 alleen tweede werd. Fleur Stigter, Fleur van Beek en Myrte Eikenaar hadden alledrie een slag meer nodig.

Mannen

Bij de mannen was het deelnemersveld sterk omdat er geen toernooien waren op de Challenge Tour, ProGolf Tour en Alps Tour. Philip Bootsma begon de slotronde op -7 alleen aan de leiding, maar hij viel terug na een moeizame eerste negen holes in veertig slagen. Jan-Willem van Hoof deed het een stuk beter: 34 slagen op de eerste negen met een bogey en drie birdies. De 39-jarige professional die lesgeeft op De Kennemer en De Haar en dus niet veel tijd kan besteden aan zijn eigen spel, leek vervolgens onbedreigd op de titel af te stevenen na een eagle op hole 11 en een birdie op 13. Van Hoof leek het toch nog even spannend te maken met een bogey op 15 en een dubbel op 16 na een wilde drive die heel ver links ging. Hij herstelde zich met een prima par op de altijd lastige 17de en kon zich vervolgens nog een bogey permitteren op de laatste hole. Van Hoof, die een week eerder ook de Twente Cup had gewonnen, eindigde met een laatste ronde 71 op een mooi totaal van -7. Mike Toorop, Wouter de Vries en Philip Bootsma deelden plek twee op -5.

De beste amateurs bij de mannen waren Bob van der Voort en Loran Appel die met -4 op de gedeelde vijfde plaats eindigden.

Leaderboard Vrouwen

Leaderboard Mannen 

Bekijk onderstaande video voor een verslag van het toernooi en de reactie van de winnaars.

en accepteer marketing cookies om deze video te kunnen bekijken.

Lees meer over
Topgolf NGF