Topgolf

Floris de Haas boekt eerste profzege op De Gelpenberg

Floris de Haas heeft zijn eerste overwinning geboekt op de Pro Golf Tour. Na een play-off was hij de beste in het FaberExposize Gelpenberg Open. Voor Daan Huizing was er opnieuw een top-10 na een geweldige laatste ronde, Davey Porisus liet zich zien op de Challenge Tour en het Nederlandse amateurteam presteerde ondermaats op de Eisenhower Trophy in Parijs.

De Haas wint na play-off

Het enige toernooi in Nederland op de Pro Golf Tour werd deze week gespeeld op De Gelpenberg in het Drentse Aalden. In een veld met maar liefst dertig Nederlanders trok Floris de Haas aan het langste eind. Na een sterke laatste ronde in 65 slagen (-6) eindigde De Haas gelijk met de Fransman Mathis Pansart op tien onder par. In de play-off leverde de eerste twee holes geen beslissing op. Een birdie van de 34-jarige De Haas op de derde extra hole volstond voor de overwinning. "Ik speel al zes jaar geen professioneel golf en concentreerde me op het lesgeven. Dat het op deze baan in Nederland gebeurt en dat mijn vriendin daar is – dat is gewoon ongelooflijk", reageerde De Haas.

Zeven jaar geleden maakte GOLF.NL een reportage over Floris de Haas die met zijn eigen 'tourbus' toernooien afreisde.

en accepteer marketing cookies om deze video te kunnen bekijken.

 

Op De Gelpenberg viel ook Mike Toorop positief op. Hij eindigde knap alleen vierde en stijgt op de Order of Merit naar de achtste plaats. Een plaats bij de top-6 volstaat voor een kaart op de Challenge Tour volgend seizoen. Aydan Verdonk was de derde Nederlander bij de beste tien. Met een totaal van -3 legde de longhitter beslag op de achtste plaats. Aan het eind van de maand wordt het slottoernooi van de Pro Golf Tour gespeeld in Duitsland.

Uitslag

Challenge Tour

In België werd de tweede editie van de B-NL Challenge Trophy gespeeld. Het toernooi is een samenwerking tussen de Belgische en Nederlandse federaties. Op Hulencourt kroonde Alexander Knappe zich tot winnaar met een winnende score van twintig onder par. De Duitser hield Mikael Lundberg en Nathan Kimsey respectievelijk één en twee slagen achter zich. Voor Knappe is het zijn vierde overwinning op de Challenge Tour en zijn tweede van dit seizoen. In februari was onze oosterbuur ook de beste in Zuid-Afrika bij de Dimension Data Pro-Am.

Even zag het ernaar uit dat Davey Porsius, die normaal gesproken zijn wedstrijden op de Alps Tour speelt, ook mee ging doen op de overwinning. Na drie rondes stond Porsius knap vijfde na rondes van 71, 64 en 67. Op de slotdag moest hij het doen met 17 parren en één bogey, waardoor de Noord-Hollander terugzakte naar de negentiende plaats. Met die prestatie neemt Porsius ruim 2.500 euro mee naar huis. Vince van Veen (30ste), Koen Kouwenaar (39ste) en Kiet van der Weele (67ste) kenden ook een tegenvallende vierde ronde. Voor Van der Weele was het in ieder geval een mooie week, want hij haalde in zijn eerste toernooi als professional het weekend. Lars van Meijel, Robbie van West, Lars Keunen en amateur Thijmen Batens misten de cut.

Uitslag

Alexander Knappe

DP World Tour

Voor Daan Huizing werd het een mooie zondag in Denemarken. Bij de Made in HimmerLand was Huizing in de laatste ronde drie slagen beter dan de rest van het veld, een evenaring van het baanrecord. Hij noteerde zeven birdies en een eagle voor rondje 62 (-9). Daarmee steeg de Nederlander maar liefst 35 plaatsen om als gedeeld achtste te eindigen. Voor Huizing is het zijn derde top-10 van het seizoen en de vijfde keer dat hij bij de beste 25 eindigt. Op de jaarranglijst stijgt Huizing naar de 94e plaats. Daarmee is hij achter Wil Besseling - die net als Joost Luiten niet speelde in Denemarken - de tweede Nederlander. Voor Darius van Driel werd het een vrij weekend, want hij miste de cut met een score van -1.

De overwinning ging naar Oliver Wilson. De Engelsman was al drie jaar niet in de top-10 geëindigd, maar als een duveltje uit een doosje stond hij na vier rondes met de beker in zijn handen. Met een totaal van 21 onder par wees hij Ewen Ferguson terug naar de tweede plaats. De beslissing viel op hole 17 toen Wilson een birdieputt van bijna twintig meter holede. Na het Alfred Dunhill Links Championship in 2014 is het voor Wilson zijn tweede overwinning op de DP World Tour.

Uitslag

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

WK Amateurs

Lars van der Vight, Jack Ingham en Benjamin Reuter speelden voor Nederland het wereldkampioenschap voor amateurteams in de buurt van Parijs. Op Saint-Nom-la-Bretèche en Le Golf National werd de Eisenhower Trophy geen succes voor Oranje. Met een totaal van level par eindigde het team van bondscoach Maarten Lafeber op een teleurstellende dertigste plaats. Met -31 ging de beker mee naar Italië. Zij deden het één slag beter dan Zweden, vorige week nog winnaar bij de vrouwen. Individueel was Van der Vight de beste landgenoot. Hij werd 36ste met -3. Ingham (70ste, +4) en Reuter (124ste, +12) stelden teleur.

Uitslag Teams
Uitslag Individueel

Ladies European Tour

Voor Romy Meekers en Pasqualle Coffa was het geen succesvolle week in Finland. Beide vrouwen misten de cut op de Alands Golfclub. Meekers had met +9 één slag te veel om ook op zaterdag te mogen spelen. Coffa had drie slagen te veel dankzij een 80 (+8) op vrijdag. De winst ging naar de Française Anne-Charlotte Mora. Zij boekte haar eerste overwinning op de Ladies European Tour dankzij vier birdies op de laatste vijf holes.

Uitslag