Topgolf

Van Dam wel, Luiten en co niet in top-10

In New York liet Anne van Dam van zich horen met een zevende plaats, al leek er misschien nog wel wat meer in te zitten. Met datzelfde gevoel zullen Joost Luiten en Darius van Driel van de baan zijn gestapt op Valderrama.
Beeld: Getty Images

Beeld: Getty Images

De eerste cheque kon ze al cashen op Trump Golf Links at Ferry Point. Samen met aanvoerder Alice Hewson uit Engeland, de Zweedse Daniela Holm en amateur Eric Brunnett was Anne van Dam als derde geëindigd in het teamklassement van het Aramco Series-toernooi in The Bronx. “Dat geeft je een hele andere mindset”, zei de Arnhemse over dat competitie-element. “We waren dicht bij de winst en toen stond alles in het teken daarvan. Af en toe speel je wat terughoudender en de andere keer weer wat aanvallender.” Na 36 holes klapte Van Dam dat boek dicht. Ook individueel stond ze er immers uitstekend voor en op de slotdag ging ze de strijd aan met een paar van de beste speelsters ter wereld (vrouwen als Lexi Thompson, Nelly Korda en Brooke Henderson).

Geen birdies, wel eagles

En op zaterdag deden er zich voor de Nederlandse nummer 1 volop kansen voor. Birdies verschenen er niet op Van Dams kaart, maar door eagles op 4 en 11 stond ze desondanks tweede, op drie slagen van leider Lexi. Een paar gemiste putts en ongelukkige spins voorkwamen vervolgens dat ze echt het momentum aan haar zijde kreeg, waarna Anne na bogeys op 16 en 18 (horseshoe) tekende voor een 70 (-2) en alles bij elkaar -4, goed voor de gedeelde zevende plaats. Van Dam vertelde recent in Podje Golf dat ze zich de rest van dit seizoen en ook de komende jaren meer op de Ladies European Tour gaat richten. Volgende week speelt ze ook in India, met daarna nog Saoedi-Arabië en de seizoensfinale in Spanje op het programma.

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

Een bericht gedeeld door Anne van Dam (@annievdam)

Agressief spel Lexi beloond

De overwinning in New York ging uiteindelijk naar frontrunner Thompson, die een marge van drie slagen overhield op majorwinnares Henderson en Madelene Sagström uit het Europese Solheim Cup-team. Lexi begon wat rustig, maar liet er op de backnine geen twijfel over bestaan. “Ik wilde agressief en zonder angst spelen, en geen vlag met rust laten”, zei de 27-jarige Amerikaanse, die eerder dit jaar een zeker lijkende overwinning weggaf in het Women’s PGA Championship. Voor Thompson was het de tweede overwinning op de Ladies European Tour.

Uitslag

Andalucía Masters

Ook op Real Club Valderrama draaiden de Nederlanders goed mee. Misschien niet om de overwinning, de mannen bovenaan waren na ‘Moving Day’ wel uit het zicht verdwenen, maar een mooie top-10 notering behoorde voor zowel Joost Luiten als Darius van Driel zeker tot de mogelijkheden. Luiten, als tiende gestart, begon met acht keer par, voordat het in Sotogrande de verkeerde kant op begon te gaan. Een dubbel-bogey, nog twee bogeys en slechts één birdie volgden voor een 75 (+4). Zijn hoogste score van de week en eentje waarmee hij wegzakte naar de 28ste plaats. Wel won hij op de jaarranking weer elf plaatsen om nu 140ste te staan.

De Nederlandse topgolfer Darius van Driel tijdens de Andalucia Masters op Valderrama in 2022
Beeld: Golfsupport.nl

Van Driel precies op de grens

In tegenstelling tot Luiten, die terug kan vallen op de ‘career money list’, moet Van Driel (foto) zich deze laatste weken van het seizoen wél druk maken om behoud van speelrecht. De grens wordt momenteel getrokken na plek 117 en dat is precies waar hij na een T19 op Valderrama terecht is gekomen op de jaarranglijst. De Leidschendammer sloot zijn week in Andalusië af met een op papier rustige 72 (+1) en reist nu door naar Mallorca. Hij heeft nog twee kansen om zijn ranking te verbeteren, want deelname aan de Nedbank Golf Challenge en het DP World Tour Championship zit er normaal gesproken niet in. Hetzelfde geldt voor Daan Huizing, die de cut miste en nu de nummer 113 is in de Race to Dubai. Wil Besseling, die wél het weekend haalde maar met een T45 geen rol speelde, zakte enkele plaatsjes naar 72.

Pikante winnaar

Het Andalucía Masters kreeg met Adrian Otaegui een enigszins pikante winnaar. Op die prestatie zelf was niets af te dwingen, met een totaal van 265 slagen (67-66-64-68) hield hij de concurrentie op liefst zes slagen. Het zit hem vooral in zijn alliantie met LIV Golf. De 29-jarige Spanjaard speelde in de eerste drie toernooien van de Saoedische reeks, al is het nog maar de vraag of hij daar in het vervolg nog vaak aan spelen toekomt. Otaegui mag zich nu in ieder geval wel viervoudig winnaar noemen op de DP World Tour, nadat hij deze zomer succesvol bezwaar had gemaakt tegen uitsluiting ‘in Europa’.

Uitslag

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

Challenge Tour

Ook het seizoen op de Challenge Tour duurt niet lang meer. Alleen de Grand Final (begin november) bleef na deze week nog over en dus was de English Trophy een belangrijke voorlaatste halte. Op Mallorca is enkel plaats voor de beste 45 golfers van de ranking en daar staan helaas geen Nederlanders bij. Lars van Meijel had om die nog te kunnen bereiken, en dus hoop te houden op promotie via deze route, een hogere klassering nodig op Frilford Heath dan de T35. Hier werd flink gescoord en miste Koen Kouwenaar halverwege op twee slagen de cut. Jeremy Freiburghaus uit Zwitserland versloeg de Duitser Maximilian Schmitt in de play-off en besteeg ook meteen de koppositie op de Road to Mallorca.

Uitslag

LET Access

Veruit de belangrijkste Nederlandse golfprestatie van de week werd door Lauren Holmey geleverd. Als rookie wist zij zich namelijk direct een weg door de LET Access Series en naar de Ladies European Tour te banen. Ze eindigde als vijfde op de Order of Merit en was daar maar wat gelukkig mee toen we haar vrijdag spraken. "Het was een mooi seizoen, al werd het af en toe nog wel stressvol naar het einde toe. Ik dacht: ik moet gewoon mijn eigen spel spelen en hopelijk komen ze dan niet dichtbij", aldus het 19-jarige toptalent, pas net professional. Het leverde Holmey een hele goede kaart op, waarmee ze in 2023 bijna alle toernooien mag spelen op de LET. Eerst mag ze echter even de tijd nemen om dit zowel thuis in Frankrijk als in Nederland te vieren.

Uitslag