Thijmen (links op de foto) en Abel speelden dit voorjaar in het eerste team van de Koninklijke Haagsche dat zich plaatste voor de kruisfinales afgelopen zaterdag. Haagsche Heren 1 verloor die halve finale van de Eindhovensche en die club werd zondag ook landskampioen. De dames van de Haagsche haalden wel de finale én werden landskampioen. (Lees meer op de website van de NGF).
Golf een sport voor oude mensen? Het finaleweekend op Hooge Graven gaf een ander beeld. In de beste competitieteams van het land zitten vooral tieners en twintigers, onder wie spelers uit de NGF-selecties. Jong overheerst hoewel er in sommige teams nog ervaren 'oudere jongeren' zitten (bijvoorbeeld Alexander Renders van Princenbosch met het geboortejaar 1975). Maar dat Floor Vromans van de Eindhovensche dit competitiejaar door haar teamgenoten de “oma van het team” werd genoemd, zegt genoeg. Floor is 22 en was dit jaar de oudste in haar team.
De 18-jarige Thijmen en 17-jarige Abel Derksen behoorden tot de jongste jongens in het finaleweekend van de hoofdklasse. En tot de meest getalenteerde; beiden komen uit voor Jong Oranje (jeugd van 15 tot en met 18 jaar). Thijmen speelt van handicap +4,1 en Abel van +2,1. Thijmen won begin mei op Golfclub De Haar het NK Strokeplay t/m 18 jaar, waarmee hij een wildcard veroverde voor het Dutch Open dat deze week op Bernardus wordt gespeeld.
Thijmen, gefeliciteerd met je kwalificatie voor het Dutch Open.
Thijmen: “Dank je wel, daar ben ik heel blij mee en trots op. Een overwinning in dit NK stond op mijn verlanglijst en mijn motivatie werd alleen maar groter toen ik hoorde dat de eerste plaats beloond werd met een wildcard voor het Dutch Open. Ik ben vier keer gaan voorspelen op De Haar om zo goed mogelijk voorbereid te zijn! Het Dutch Open is een geweldige kans om me te meten op hoog niveau.”
Abel, veel jeugdspelers zeggen dat Thijmen op dit moment de beste is in jullie leeftijdscategorie, Ben je het daarmee eens?
Thijmen: “Ja! En Thijmen was dus de terechte winnaar van het NK.”
Was dit jullie debuut in de hoofdklasse van de NGF Competitie?
Abel: “Ja. In 2020 en 2021 ging de competitie door corona niet door.”
Thijmen: “We hebben vorig jaar wel meegedaan aan het geïmproviseerde finaleweekend voor hoofdklasseteams op Het Rijk van Nunspeet, maar dit was de eerste keer dat we een reguliere poulefase en kruisfinale speelden.”
Opgeteld 35 jaar oud vormden jullie in het finaleweekend het jongste koppel in de foursomes. Was het leuk om met elkaar te spelen en werkte het goed?
Abel: “Ons team heeft sterk gespeeld in de poulefase en we zijn mede door goede foursomekeuzes poulewinnaar geworden. We wisten dat de kruisfinale tegen de Eindhovensche zwaar zou worden. Ze waren net een tandje sterker en zijn ook landskampioen geworden.”
Thijmen: “Abel en ik zijn leeftijdsgenoten en we zijn al heel lang vrienden. We trainen ook veel samen – ook los van het competitieteam. We kennen elkaar goed!”
Competitiegolf is anders dan de rest van het seizoen. Het is teamgolf en matchplay. Hoe hebben jullie competitiegolf ervaren?
Abel: “We hebben het heel erg naar onze zin gehad. Matchplay is hartstikke leuk en het is mooi om in teamverband te spelen met andere goede spelers.”
Thijmen: “De competitie is een goede voorbereiding – een soort warming-up – voor het reguliere seizoen. Ik hou meer van strokeplay, maar de competitie is erg leuk. Het is serieus maar ook gezellig. Na afloop van elke competitiedag hebben we met alle teams gegeten. Het was een leuke poule met veel leeftijdsgenoten maar ook wat ‘opa’s’; we hebben erg gelachen bij de diners.”
Abel: “De competitie begint meteen na de winter en het is een goede test of je spel ontwikkeld is in de winter. Dat is een periode dat je veel traint en aan je techniek werkt.”
Jullie zijn voorbeelden voor jongere jeugd. Wat is jullie advies aan kinderen die golf leuk vinden? Hoe kunnen zij beter worden?
Thijmen: “Het is belangrijk om heel veel te spelen en vooral veel met leeftijdsgenootjes. Dan is golf leuk. Of je nou een rondje speelt of op de oefengreen aan het chippen bent, bouw altijd een wedstrijdelement in. Dan komt er wat druk op te staan en dan simuleer je competitief golf en word je beter.”
Abel: “Op jonge leeftijd is plezier hebben het allerbelangrijkste. Dat geldt voor de eerste golflessen die kinderen krijgen maar het geldt ook als je wat beter wordt. Je moet plezier in golf blijven houden.”
In de hoofdklasse barst het van de jeugdtalenten. Maar in Nederland is het percentage jeugdspelers heel klein. Het aantal talenten dat internationaal doorbreekt, is ook klein. Hoe zien jullie dat? Wat zouden jullie doen als je baas van de NGF was?
Thijmen: “Het is voor onze sport echt heel belangrijk dat er meer jeugd gaat golfen. Ik denk dat golf voor jeugd nu te duur is en dat dit een grote drempel is. Vergeleken met voetbal is golf voor kinderen duur en daarom minder toegankelijk. Een jeugdlidmaatschap is duur, een beginnerssetje is niet duur maar een goede golfset is dat wel. Ik denk dat je golf voor jeugd op allerlei manieren even toegankelijk en goedkoop als voetbal zou moeten maken. Dat je zo veel mogelijk jeugd laat kennismaken met golf en met andere golfende kinderen, bijvoorbeeld in golfkampen, op open dagen en op scholen. Ik heb drie jaar geleden in een interview met de NGF ook gezegd dat het heel belangrijk is dat clubs en banen veel voor de jeugd organiseren.”
Abel: “Wat ook een rol speelt is het beeld dat kinderen nu van golf hebben. Golf heeft het imago van een sport voor oudere mensen. Als je dat imago kunt verbeteren, kun je veel vooruitgang boeken. Het zijn nu vooral oudere mensen die je op golfbanen ziet en ook het publiek bij wedstrijden is vaak oud. En de kinderen die wel golfen zijn bijna altijd met golf begonnen omdat hun ouders of grootouders golf spelen. Hoe meer jeugd je kunt werven, hoe meer spelers doorstromen naar het hoogste niveau.”
Thijmen: “En hoe meer kinderen andere kinderen ontmoeten die golfen, hoe meer kinderen zullen denken 'Dat is misschien toch wel een leuke sport!'"
Moeten kinderen naast golf ook andere sporten beoefenen?
Thijmen: “Ja, maar als je goed bent in verschillende sporten moet je op een gegeven moment wel een keuze maken. Ik ben vrij laat met golf begonnen, op m’n elfde. Ik speelde daarvoor voetbal. Toen ik golf op een hoger niveau ging spelen, was het niet meer mogelijk om twee sporten te combineren en heb ik voor golf gekozen.”
Abel: “Ik heb acht jaar gevoetbald en ik kon het goed. Maar toen ik in een NGF-selectie terechtkwam heb ik gekozen voor golf. Dat ik meerdere sporten heb gedaan, ook atletiek, heeft me enorm geholpen. Het is leerzaam en goed voor je lichaam om als jong kind verschillende sporten te beoefenen. Het is niet alleen goed voor je lichaamscoördinatie maar je leert ook veel op mentaal gebied.”
Wat zijn jullie toekomstplannen?
Thijmen: “Ik heb mijn school afgerond en stort me nu 100 procent op golf. Voorlopig nog als amateur. Ik wil professional worden maar weet nog niet wanneer ik die stap zet. Je moet realistisch zijn: er zijn heel veel goede spelers in Europa. Hoe beter ik presteer, hoe eerder ik de stap naar professioneel golf zal zetten.”
Abel: “Ik zit in 5 VWO. School gaat voor maar ik ben per week al heel veel tijd met golf bezig. Ik kies net als Thijmen ook voor golf, maar ik ben van plan om de weg van college golf in Amerika te bewandelen, dus ik wil graag na mijn schoolopleiding studie en golf in de VS combineren.”
Foto: Bert van der Toorn/Tribute2Sports