De baan op

Kom 7 mei vogels spotten!

Veel golfbanen zorgen ervoor dat ze vogelvriendelijk zijn en dus kun je tussen al die mooie holes in Nederland heel goed vogels spotten. Op 7 mei is het weer Bird Watching Day. Kom ook!
Beeld: Edwin Vermaas

Beeld: Edwin Vermaas

De NGF organiseert al sinds 1999 de Bird Watching Day. Een jaarlijkse vogelteldag waarop golfers en anderen enthousiast gemaakt worden voor de vogels en de prachtige natuur op en rond golfbanen. Ook wordt vogelvriendelijk golfbaanbeheer onder de aandacht gebracht.

Vogelvriendelijk beheer dient twee doelen. Gaat het goed met de vogels, dan gaat het goed met het groen. Vogels zijn daarnaast een natuurlijke vijand van plagen. Spreeuwen zijn bijvoorbeeld een natuurlijke bestrijder van engerlingen en mezen bestrijden de processierups. De wijze waarop een golfbaan ingericht is en beheerd wordt, bepaalt welke (vogel)soorten kunnen gaan floreren.

Soorten tellen

Dit jaar vindt de Bird Watching Day plaats op zaterdag 7 mei, op de eerste dag van de Nationale Vogelweek. Golfers en niet-golfers kunnen meewandelen met een deskundige die vogelsoorten telt op zicht en geluid. In 2019 (in 2020 en 2021 ging de Bird Watching Day niet door vanwege corona) werden er 3550 vogels geteld in 163 verschillende soorten op 77 golfbanen. Op De Texelse zijn er steevast de meest getelde.

Er zijn flink wat golfbanen die iets organiseren zoals Crossmoor, De Hooge Rotterdamsche, Kromme Rijn, Het rijk van Nijmegen, Ockenburgh, de Peelse, Sluispolder, Zeewolde. Vind je het leuk om aanwezig te zijn bij de Bird Watching Day, vraag dan bij jouw eigen golfbaan of eentje in de buurt of ze deelneemt en welke activiteiten er zijn.

en accepteer marketing cookies om deze video te kunnen bekijken.

Handige apps

Fijn om met een vogelaar rond te lopen die alles weet, maar het kan ook leuk zijn om zelf vogels te spotten op de golfbaan. Zeker als je geïnspireerd bent geraakt op 7 mei. Er zijn allerlei gratis apps die je helpen vogels te herkennen. Zo is er de app van de Tuinvogelgids met meer dan 80 soorten met geluid. Er is ook Picture Bird, een app die vogels herkent aan de hand van een door jou geüploade foto. Dat scheelt heel wat zoekwerk.

Vogelspotcast

En als je echt enthousiast bent, is de Vogelspotcast een aanrader. Wereldrecordhouder vogels kijken Arjan Dwarshuis gaat samen met zijn jeugdvriend Gisbert van Gaalen wekelijks op vogelsafari. Te volgen via Spotify.