NOC*NSF liet deze week weten zich zorgen te maken over de stijgende energieprijzen die in de sportwereld een negatief effect kunnen krijgen. Sportverenigingen zijn wellicht genoodzaakt de hoge energiekosten door te berekenen aan de leden, met hogere contributies als gevolg. Hierdoor vermindert de toegankelijkheid van sportactiviteiten.
Om dit effect te minimaliseren roept NOC*NSF sportclubs op - overigens al langer uit oogpunt van klimaat - energiebesparende maatregelen te treffen. Aan de prijzen van energie is immers weinig te veranderen, maar er zijn wel mogelijkheden om minder afhankelijk van gas- en elektriciteitsleveranciers te worden. Ook golfbanen zijn hiermee bezig.
Veel besturen en managers van golfbanen en -clubs hebben de verduurzaming van de accommodatie op de prioriteitenlijst staan. Onder meer door energiebesparingen en door eigen energie op te wekken. Zo heeft De Texelse een waterbuffer gemaakt met daarboven 1600 zonnepanelen waarmee 650.000 kW opgewekt kan worden (zie foto hierboven)! En er zijn meer voorbeelden.
Als clubs of banen een GEO-certificaat hebben of op weg zijn dit keurmerk te krijgen, worden ze gestimuleerd om het energieverbruik te verlagen, om het gebruik van fossiele brandstoffen te verminderen of zelfs uit te faseren, om groene energie in te kopen, om energie op te wekken, om over te schakelen op LED-lampen, om voor elektrisch aangedreven machines te kiezen waardoor de uitstoot van C02 en fijnstof wordt beperkt, om energie-efficiënter te gaan beheren, etc.
Een goede zaak, voor de portemonnee (uiteindelijk ook van de leden) en het klimaat. Dat sportbesturen zich hier hard voor maken is mooi maar zij hebben de hulp van hun leden hard nodig. Hoe?