Equipment

Groener golfmateriaal

De equipmentindustrie – wereldwijd goed voor meer dan 12 miljard dollar per jaar – is allesbehalve blind voor duurzaamheid en de verantwoordelijkheid voor een groenere wereld, ook die buiten de golfbaan.

Vrijwel alle merken die wij voeren investeren in duurzaamheid”, zegt Franske van Hassel, Category Manager van Jumbo Golf & Hockey. Als het gaat om groene trends, zijn deze het meest zichtbaar bij de kledingmerken, die steeds meer weg van plastic en naar meer afbreekbare materialen bewegen. “Het golfmerk Röhnisch gebruikt op dit moment al voor 61% aan duurzame materialen”, vertelt Van Hassel. “Aankomend jaar gaan ze naar 73% om in 2025 op 100% te zitten. Ze gebruiken geen bont of leer en alle hangtags zijn van gerecycled papier en gedrukt met inkt op sojabasis. De moderne technische materialen hebben ook een langere levensduur.”

Recyclen

Nike loopt wat duurzaamheid betreft ook hard door. Van Hassel: “Sinds 1994 bestaan de zolen van de Nike Airs voor 50% uit gerecycled productieafval en sinds 2008 worden ze geproduceerd met 100% hernieuwbare energie. Under Armour maakt kledingmaterialen van plastic flessen en dat gaat om 2 miljoen flessen per jaar. Ook adidas timmert hard aan de weg door bijna enkel nog gerecycled polyester en organisch katoen te gebruiken om grondstoffen te sparen en verspilling te vermijden.”

Golfballen

Er gebeurt dus veel als het gaat om duurzaamheid, maar er is nog steeds veel winst te halen, bijvoorbeeld op het gebied van golfballen. Alleen in Amerika worden er per jaar al meer dan 300 miljoen weggeslagen. “Technologische innovaties, bijvoorbeeld een golfbal met een chip zodat je deze weer terug kan vinden, krijgen moeilijk voet aan de grond”, zegt Van Hassel. “Wel zie je heel duidelijk dat de zogenoemde lakeballs, tweedehands golfballen, erg populair zijn. Naast prijsbewustheid is dat ook zeker gedreven door de consument die steeds meer let op duurzaamheid.”

Schoen van plastic

In samenwerking met Parley – een bedrijf dat plastic verzamelt op afgelegen stranden en kustgebieden – voert adidas een gevecht om plasticvervuiling tegen te gaan. Afval wordt omgezet in materiaal voor een complete collectie sportkleding. Adidas lanceerde dit jaar ook de No­Dye collectie, waarbij het verven van materialen achterwege wordt gelaten, zodat de natuurlijke kleur naar voren komt. Dat scheelt gemiddeld 60% water en energie.

Meer info: adidas.nl

Golfschoenen van gerecycled plastic van Adidas

Groene ballen

Volgens Dixon Golf is dit de eerste 100% ecovriendelijke golfbal. Een deel van deze golfbal is namelijk gemaakt van zouten in plaats van polymeren. Naast aandacht voor water­ en energieverspilling planten ze een boom voor elke bestelling die je doet. AlbusGolf gaat nog een stapje verder en heeft een biologisch afbreekbare golfbal. 48 uur nadat je ze in het water hebt geslagen is deze golfbal opgelost, al dan niet met hulp van vissen die deze bal ook smakelijk vinden.

Meer info: dixongolf.com en albusgolf.com

Ecovriendelijke golfbal van Albus

Bamboetees

Misschien gebruik je liever een plastic tee omdat deze minder snel breekt, maar het bedrijf Ocean Tee denkt daar anders over. Volgens de makers zijn tees van bamboe sterk genoeg (sterker dan de standaard houten tee) en zijn ze veel beter voor het milieu. Bamboe groeit sneller en heeft minder impact op het milieu als het als tee in de natuur terechtkomt. 25% van de winst doneert Ocean Tee aan initiatieven om de plasticvervuiling tegen te gaan.

Meer info: oceanteegolf.com

Golftees van bamboe: Ocean Tee
 

Eigen fles

Steeds meer golfbanen en organisatoren van golftoernooien gaan de strijd aan met plastic flesjes voor eenmalig gebruik. Oftewel, neem je eigen fles mee naar de golfbaan. Er zijn veel Nederlandse bedrijven die mooie en ecovriendelijke flessen maken, bijvoorbeeld Blue Bottle, FLASKE of de BE O Bottle.

Meer info: flaske.nl, beolifestyle.com en thebluebottle.nl

Drinkfles Flaske

Eco-lichtgewicht tas

Het tassenmerk Sun Mountain heeft een golftas die deels is gemaakt van 30 gerecyclede plastic flessen. De Eco­Lite golftassen zijn er in verschillende vormen (draagtassen en cartbags).

Meer info: sunmountain.com

Golftas: Sun Mountain Eco-lite
Lees meer over
Go For Green Equipment