Equipment

Tips voor kopen van tweedehands golfclubs

Tweedehands golfclubs kopen is duurzaam en spaart de portemonnee. In dit artikel een aantal tips om een 'kat in de zak' te voorkomen.

Veel golfers vinden hun golfspel niet goed genoeg om een dure nieuwe set golfclubs te verantwoorden. Eerst maar eens beter spelen, daarna investeren! Een compleet gefitte, dure set lijkt overdreven. Bovendien is een set van een paar jaar oud technologisch gezien echt niet achterhaald; anders dan de grote merken ons willen doen geloven, gaan de ontwikkelingen in golfclubs niet zo hard. Met andere woorden: tweedehands is helemaal zo gek nog niet.

Als je tijd hebt en gezond verstand, en je je portemonnee en de aarde te vriend wil houden, is het het altijd waard om een rondje te maken op Marktplaats, maar zeker ook op andere plekken waar voor elke golfer wel wat te vinden is.

Aanbieders van tweedehands golfclubs

 • www.marktplaats.nl
  Marktplaats. Wie kent het niet? Met maandelijks ruim 8 miljoen unieke bezoekers en zo’n 350.000 nieuwe advertenties per dag is Marktplaats de grootste online handelsplaats van Nederland voor aanbieders van voornamelijk tweedehands producten, waaronder heel veel golfspullen (ruim 1600 advertenties voor ‘golfclubs’ en ‘golfsets’).

 • www.facebook.com/groups/836777866412296
  Facebook: ‘Golfspullen te koop Neder­land’. Deze Facebook-groep telt ruim 11.000 leden. Je moet hier net geluk hebben dat er iets voorbijkomt, dat je interesseert. Als je er lang blijft hangen, zijn impulsaankopen zeker niet uitgesloten! Maar je kunt ook gericht vragen stellen aan de grote groep van 11.000 golfers. Als jij op zoek bent naar een specifieke club, is er zeker een kans dat iemand zijn hand opsteekt.

 • www.golfbidder.com/nl
  Golfbidder noemt zichzelf een van de best lopende online golfwinkels in Europa. En daar zouden ze zomaar gelijk in kunnen hebben. Ze kopen hun golfclubs in van golfpro’s en ­shops in heel de UK en Europa. Op het Golfbidder­-hoofdkantoor bij Londen wordt elke golfclub apart nagekeken en gefotografeerd. Dit is een erg fijne site met veel filters, waaronder type club, merk, prijs, jaar, flexibiliteit en kwaliteit. Elk afzonderlijk deel – het clubhoofd, de shaft en grip – krijgt een cijfer voor de conditie waarin het verkeert. Daarbij betekent het cijfer 10 ‘gloednieuw’ en het laagst gegeven cijfer 5 ‘vaak gebruikt’.

 • www.golfclubtrader.nl
  De Nederlandse tegenhanger van Golfbidder heet Golf Club Trader. Wel met een iets minder groot assortiment, maar eveneens met een duidelijke website met veel filters. Bij Golf Club Trader kun je ook terecht voor de aankoop van losse ijzers (bij Golfbidder worden de ijzers alleen in hele sets verkocht). Voordeel van Golfbid­der en Golf Club Trader is dat alle clubs zijn nagekeken door specialisten, en ook dat ze een duidelijk garantie-­ en retourbeleid hebben.

 • www.dutchgolfclubfitter­-shop.nl
  Deze bricks-and-clicks-store voor tweedehands golfspullen kan hier niet onbenoemd blijven, aangezien het op de tweede positie staat bij de Google­zoekresultaten voor ‘tweedehands golfclubs’. De bakstenen winkel staat in Gorinchem. Het heeft een groot aanbod, wel ontbreken bij veel clubs foto’s. Voordeel is dat je je tweedehands clubs hier kan laten aanpassen, denk bijvoorbeeld aan het vervangen van de grip of eventueel langer maken van je club.

 • Kringloopwinkels
  Bij de kringloopwinkel bij mij in de buurt vond ik twee antieke golfsets (zie foto hieronder). Wat mij betreft voor allerlei doeleinden geschikt, behalve voor golfen zelf. Maar voor de echte kringloopfans is het vinden van die ‘speld­ in ­de ­hooiberg’ A-­merk golfset vast een mooie uitdaging!
Tweedehands golfclubs bij kringloopwinkel

Voor wie zijn tweedehands clubs geschikt?

 • Beginners die nog niet zeker weten of zij golf echt leuk gaan vinden, kunnen zich aan het kopen van een tweedehands beginnersset geen buil vallen. Vaak te koop gezet door beginners voor wie golf toch de sport niet was. Dus weinig gebruikt, goedkoop en het aanbod is groot.
 • Voor de gevorderde speler die precies weet wat hij zoekt.
 • Voor de opportunisten die op Facebook toehappen als een mooie club voorbijkomt.
 • Voor mannen en rechtshandigen! Op de meeste sites is ruim driekwart van alle aangeboden clubs bedoeld voor rechtshandige mannen. Ben je linkshandig én vrouw? Dan heb je de minste keuze. In tijd van schaarste (bijvoorbeeld de coronapandemie) en weinig aanbod zijn er juist vooral linkshandige clubs verkrijgbaar.

Waar moet je op letten?

Voor een beetje onderzoek moet je natuurlijk wat golfclubs en ­sets bekijken op sites als Marktplaats en Golfbidder. Maar je kan je zelf – op z’n Fundaësk – volledig verliezen in het enorme aanbod, de beschrijvingen, het vergelijken en foto’s bekijken. Uit die ervaring volgen de eerste twee tips.

 • Weet waarnaar je op zoek bent. Wat voor soort club zoek je? Welk materiaal, merk, bouwjaar, lengte, gewicht, dikte grip, loft en lie....Allemaal specificaties die het zoeken makkelijker maken. Nou ja, makkelijker, je wil ook niet zoeken naar een speld in de hooiberg. Dus: weet wat je wil, maar maak je zoektocht niet té specifiek.
 • Trek voldoende tijd uit voor je zoektocht. Je zal waarschijnlijk verschillende sites bezoeken en zelf al het aanbod moeten scannen en vergelijken. Als je op zoekt bent naar een specifieke club of set: heb geduld!

Dat gezegd hebbende zijn er nog veel meer tips en zaken waar je op moet letten als je ervoor kiest om een tweedehands club of ­set aan te schaffen. Hier volgen er nog een paar.

 • Koop lokaal. Het is een trend om je groente, fruit, zuivel en vlees uit je streek te kopen. Maar om een andere reden is lokaal kopen ook een goed idee bij de aanschaf van je tweedehands golfclubs. Het scheelt niet alleen in kosten, maar ook in verpakkingsmateriaal. Zo snijdt het mes aan twee kanten.
 • Vraag je eigen golfpro of een (meer) ervaren golfer om mee te kijken en je te adviseren waar je voor jouw niveau en swing op moet letten.
 • Contact met de verkoper is heel belangrijk. Bij Marktplaats om bijvoorbeeld een gevoel te krijgen bij de verkopende partij, maar over het algemeen ook om antwoord te krijgen op vragen als: waar heeft de verkoper de clubs zelf gekocht, waarom verkoopt hij/zij deze weer, hoe oud zijn de clubs, et cetera.
 • Volgend daarop: let op het bouwjaar. Maar vraag ook naar hoe intensief de clubs gebruikt zijn. Door de jaren heen ontstaan er op grafieten shafts slijtageplekken op plaatsen waar ze contact maken met de rand van de golftas. Op stalen shafts kunnen deuken of roestvorming ontstaan, en dit kan leiden tot een shaftbreuk.
 • Wees bereid om extra te investeren in nieuwe grips op je tweedehands clubs. Je doet er goed aan om hiervoor naar de proshop op je club of een gespecialiseerde golfwinkel te gaan. De dikte van de grip is erg persoonlijk en de kans is groot dat je clubs koopt met een te dunne of juist een te dikke grip. Daarbij slijten grips het snelst van alle clubonderdelen en moeten deze sowieso om de 2 tot 4 jaar vervangen worden.
 • Ten slotte: check of je bij het kopen van je clubs ook de daarbij horende accessoires kunt krijgen. Denk aan headcovers en schoonmaakborsteltjes. Of kijk of je ook meteen de tas kan kopen.

Valkuilen?

Goedkoop hoeft niet duurkoop te zijn als je bovenstaande tips ter harte neemt en onderstaande valkuilen vermijdt.

Het grootste risico dat je loopt als je tweedehands koopt, is dat je een imitatieproduct in handen krijgt. Goed nagemaakte (veelal in Azië) clubs van A-­merken worden via Amazon, maar ook Marktplaats, verkocht. De clubs zijn met het blote oog haast niet van echt te onderscheiden, maar de binnenkant is waardeloos.

Kopers van tweedehands spullen nemen vaak op de koop toe dat ze hier geen garantie op krijgen en deze niet kunnen retourneren. Gelukkig is dat niet het geval bij veel (web)shops gespecialiseerd in golfspullen, maar als je direct van een andere golfer koopt op Marktplaats of via Facebook kan het geen kwaad om af te spreken dat je de clubs eerst mag uitproberen voordat je ze koopt.