Go For Green

Golfbanen: groene parken van de toekomst

Golf is onlosmakelijk verbonden met de kleur groen. Het is bij uitstek een spel dat midden in natuur gespeeld wordt. In de mooiste decors van Nederland. Hoe puurder de natuur hoe uitdagender het spel. ‘Koester de perfecte imperfecties van het landschap.’

In Nederland hebben 102 van de 250 golfbanen een internationaal erkend duurzaamheidscertificaat. "En dat is bijzonder", zegt Niels Dokkuma, teammanager Duurzaam Beheer en Agronoom van de Koninklijke Nederlandse Golf Federatie (NGF). Hij maakt de vergelijking met andere sporten. "Kijk eens naar zwembaden, voetbalclubs, hockeyverenigingen of sporthallen. Geen enkele andere sport werkt met een duurzaamheidscertificaat voor de accommodatie."

niels dokkuma
Niels Dokkuma, agronoom NGF

En niet alleen in Nederland is de golfsport een pionier op het gebied van duurzaamheid. Ook internationaal gezien dienen onze groene golfbanen als voorbeeld. In totaal hebben wereldwijd 313 golfbanen het duurzaamheidscertificaat. "Dat betekent dat een derde van alle duurzame golfbanen in Nederland ligt", aldus Dokkuma. "Duurzaamheid zit in het DNA van onze sport."

Eén derde van de duurzame golfbanen ter wereld ligt in Nederland

Daarmee doelt hij niet alleen op ledverlichting in de clubhuizen, isolatiemateriaal op de daken en waterbesparende douchekoppen. Maar ook op het waterverbruik op de baan, het afvangen van CO2 en het bevorderen van de biodiversiteit. Dokkuma: "We bieden een habitat voor veel flora en fauna."

Golf als deel van de oplossing

Richard Kooloos weet, als Hoofd Group Sustainability bij ABN Amro en als bestuurslid duurzaamheid betrokken bij de NGF, dat de wereld voor grote uitdagingen staat op het gebied van klimaat, energie en water. "Golf kan een deel van de oplossing zijn", zegt hij. "Het is al een heel duurzame sport, maar kan nog duurzamer."

go for green

Kooloos vervolgt: "Wat betreft baanonderhoud zijn we nog niet een honderd procent schone sport. We gebruiken nu bij uitzondering nog middelen zoals pesticiden, die verboden zullen worden. Die middelen zijn op de korte termijn handig, maar schadelijk voor mens en natuur. Daar moeten we van afkicken. Innoveren en voorkomen in plaats van bestrijden."

Van lichtgroen naar donkergroen

We moeten richting donkergroen om te helpen een van de grootste mondiale problemen tegen te gaan: de afname van de biodiversiteit. "Er is op een golfbaan veel ruimte voor natuurontwikkeling", zegt Dokkuma. "De gemiddelde golfbaan bestaat voor 60 procent uit natuur." De natuurlijke ruigtes zijn belangrijk voor biodiversiteit; hoe ruiger de baan, hoe groener die is. Dokkuma: "De golfbaan moet onderdeel zijn van de natuur, en niet andersom. Koester de perfecte imperfecties van het landschap. Ik denk dat maar weinig golfers beseffen dat zij, terwijl zij in de mooiste omgevingen van Nederland een balletje slaan, meehelpen de wereld een stukje groener te maken."

richard koolloos
Richard Kooloos, bestuurslid Duurzaam Beheer NGF

Hij noemt Golfbaan het Woold in het Brabantse Asten Heusden als voorbeeld. Samen met natuurwerkgroep IVN Het Woold legden de eigenaren van golfbaan het Woold ruim tien jaar geleden een heel nieuwe golfbaan aan. Maisvelden en akkers werden omgetoverd tot glooiende holes, groene vlaktes en een kronkelende beek met veel natuurontwikkeling als gevolg. In 2011 werden slechts 70 vogelsoorten in de omgeving geteld. Sinds de aanleg van de nieuwe natuur is het aantal gestegen naar meer dan 150. Het aantal plantensoorten explodeerde van ruim 30 naar 350. 

De gemiddelde golfbaan bestaat voor 60 procent uit natuur  

"Er is daar 50 hectare nieuwe natuur gerealiseerd die er anders nooit geweest zou zijn", zegt Dokkuma, die benadrukt dat de golfbanen in Nederland allemaal privaat gefinancierd zijn. Golfbaan het Woold is een ecologische verbindingszone tussen het Starkriet en De Groote Peel. "Je hebt er zowel bos als heidegrond, verschillende poelen en droge en natte natuurgebieden. En daar tussendoor de golfsport."

greenkeepers

Precies zoals de NGF het voor ogen heeft. Dokkuma: "Zo voelt golfen als een actieve wandeling door het park of in het bos, bedoeld voor iedereen tussen de 8 en 88 jaar. Maar dan met een uitdagend element: een sportief duel met jezelf in natuurlijk landschap. Zonder dat je het beseft, heb je na 18 holes al snel 6 tot 8 kilometer gelopen." 

Goede en gezonde golfsport

Een duurzame golfbaan is niet alleen goed voor de bodem, planten en dieren. Duurzaam ondernemen is ook de sleutel tot financiële gezondheid, zegt Kooloos. "Duurzaam golfbeheer en management leiden tot financiële zelfredzaamheid. Duurzaamheid zorgt namelijk voor een betere relatie met stakeholders zoals het waterschap en de gemeente, kostenbesparingen, een beter imago en een rijkere beleving voor de golfer. Het draagt op die manier bij aan het langetermijnsucces van de golfbaan.

parken van de toekomst

Duurzaamheid is de weg naar een goede en gezonde golfsport, met een hogere kwaliteit golfbanen, benadrukt Kooloos. "Golfbanen zullen er in de toekomst anders uitzien. Gevarieerder, meer met de seizoenen mee. En ze zullen anders spelen; steviger en droger. Wat we daarvoor terugkrijgen is goud waard: een constante speelkwaliteit door het jaar heen, een mooiere speelomgeving en een schone sport."

Dit artikel komt uit de GreenPaper en is onderdeel van de campagne Go For Green! #goforgreen

Lees meer over
Go For Green Duurzaamheid