Beleving en inspiratie

2023 wordt zeker weer jouw golfjaar hè?

Nu het jaar ten einde loopt, loopt ons hoofd weer vol met goede voornemens. Golfers vormen daar bepaald geen uitzondering op. Sterker nog, we horen je het al roepen: in 2023 ga ik het golf echt serieus oppakken hoor! Vijf voornemens die je bekend in de oren klinken.

De meest voor de hand liggende valkuil is natuurlijk dat je jezelf weer tijd toebedeelt die je eigenlijk niet hebt of krijgt. Je neemt een groot risico door jezelf te beloven dat je volgend jaar méér gaat golfen, want uit de statistieken blijkt dat het gemiddeld aantal rondjes per golfer al jaren redelijk stabiel is. Ja, er zullen best golfers zijn die meer gaan golfen, maar de groep golfers die het roept en minder gaat spelen is kennelijk ook best fors. Denk daar maar even over na.

Golfafspraken

Beter is het voornemen om regelmatig te gaan golfen. Oftewel, plan je golfafspraken voor een groot deel of het hele jaar in. Een vaste dag in de maand bijvoorbeeld. Bovendien, wanneer we het voornemen om meer te gaan golfen buiten beschouwing laten, blijven er nog genoeg andere voornemens over die hopelijk niet (weer) aan het einde van het jaar in lucht zijn opgelost.

Hier onze top 5 populaire voornemens

‘Ik ga vaker een lesje nemen’
Deze kan de vergelijking met de langst achtereen gekozen plaat in de top 2000 moeiteloos doorstaan natuurlijk. Een klassieker. We kunnen de excuses al uittekenen. In januari is het eigenlijk te koud en nat om op de golfbaan te lessen, in februari en maart is het al niet veel beter, jaja, zo komen we nergens natuurlijk. Maar komend jaar zet je door! Deal? De wintermaanden zijn juist bij uitstek geschikt om aan je spel te werken, ook met golfleraar. En dan met meer zelfvertrouwen de baan in als de dagen langer en warmer worden.

‘Ik ga meer genieten op de golfbaan’
Succes! We spreken je wel na je eerste ronde in het nieuwe jaar waarin je weer acht ballen bent kwijtgeraakt en zuchtend drie keer tevergeefs de bosjes hebt uitgekamd. En tot overmaat van ramp was je putter net zo koud als de voeten van je partner. Maar dat maakt jouw voornemen niet slecht natuurlijk. Want golf is ook om te genieten. Die slechte bal sla je echt wel in je ronde, misschien wel twee, drie keer zelfs. Accepteer het. Maar daar staat natuurlijk veel moois tegenover. Daar kun je deels zelf voor zorgen. Ga met leuk gezelschap de baan in en lach gewoon om de bloopers. En je mag weer even buitenspelen, snuif het op!

‘Ik ga mijn handicap verbeteren’
Kijk, nu komen we bij de categorie ‘strebertjes’. We zijn er uiteraard niet op tegen dat je doelen stelt in je golfcarrière, maar je kunt jezelf ook minder onder druk zetten door je te focussen op de techniek en uitvoering. Dan komt het resultaat vanzelf. Dat horen we coaches in de topsport ook altijd zeggen, dus die uitspraak lenen we even om jou op weg te helpen. En hier sluit het eerste voornemen natuurlijk mooi op aan.

‘Ik ga de tijd nemen vóór een rondje golf’
Niet meer scheurend de parkeerplaats oprijden en haastig en struikelend met je tas achter je aan sleurend naar de eerste tee rennen. Ja, we kennen genoeg golfers op wie we regelmatig moeten wachten, als we na lang zoeken eindelijk een tee time hadden afgesproken. Om maar te zwijgen dat het ook leuk zou zijn geweest om even samen op de drivingrange in te slaan. Nee, jij gaat ervoor zorgen dat je in 2023 niet de excuus-golfer bent, die na een shank op de eerste tee moet zeggen dat je nog niet was opgewarmd…

‘Ik ga de juiste spullen kopen’

Over excuses gesproken. Golfers zijn ook heel goed in het materiaal de schuld geven. Veel mannen (met name) zijn eigenlijk goed genoeg om de plek van Joost Luiten op de DP World Tour in te nemen, als ze maar de juiste clubs hadden gehad... Nou, daar ga je dus in 2023 wat aan doen. Fitten! Het kan al de moeite waard zijn om je huidige clubs te laten fitten op alleen lengte bijvoorbeeld. En als je echt werk maakt van dit voornemen, zoek dan ook een bal die bij je spel past. Dus geen rondjes meer met willekeurige uit het water geviste ballen spelen, hoewel we daar uit oogpunt van duurzaamheid ook best een beetje begrip voor hebben.


Lees meer over
Fun