Beeld: Ronald Speijer
Beter golfen

Laat je handicap te wensen over? Deze 7 slimme tips kun je direct toepassen

Beeld: Ronald Speijer
Ben jij helemaal into golf maar laat je handicap nog te wensen over? Dan hebben we hier een paar slimme en praktische tips die je direct kunt toepassen.

Ben jij helemaal golf minded maar je handicap kan lager? Dan hebben we hier tips die je op weg helpen.

1. 45 minuten per week

Oefen wekelijks minstens 45 minuten op de oefenfaciliteiten en drivingrange van je lokale golfbaan en werk aan je swing! Oefen je afslagen en approaches door bijvoorbeeld naar verschillende doelen te slaan en probeer verschillende balvluchten. Ben je samen of met meer? Maak er dan een wedstrijdje: wie raakt de meeste doelen?

Bekijk in de video hoe Anne van Dam haar balvluchten traint. 

en accepteer marketing cookies om deze video te kunnen bekijken.


TIP
: Veel banen bieden een relatief goedkoop drivingrangeabonnement aan, vaak in combinatie met speelrecht op de par-3-baan mits die aanwezig is.

2. Stel een doel: word bogey-speler

Om je swing erin te slijpen is het belangrijk wekelijks ballen slaan op de range en/of een golfles te nemen. Maar een betere golfer word je in de baan. Boek geregeld een starttijd. Dit kan via de app GOLF.NL of via het reserveringssysteem van de golfbaan.

Wat is je persoonlijke par?

En als je dan een qualifying ronde speelt, hou je slagen bij. Hoeveel slagen heb jij nodig om je persoonlijke par te spelen? Met WHS-handicap 36 krijg je, afhankelijk van de playing-handicap van de baan, op de eerste 9 holes bijvoorbeeld 20 slagen mee. Dit betekent dat je gemiddeld per hole 2 of meer slagen meekrijgt.

Stel als doel steeds een paar slagen onder je persoonlijke par te komen. Zodra je dit helder voor ogen hebt, zul je zien dat je beter en doelgerichter bezig bent met je golfspel. Zo word je van een dubbelbogey- een steady bogey-speler.

3. Leer van andere golfers

Probeer met betere spelers te golfen (in de Handicapranking van de app GOLF.NL kun je zien welke golfvrienden een betere handicap hebben). Je zult zien dat dat je aanmoedigt om geconcentreerder te spelen. Leer van de pre-routines en het course management van je betere flightgenoot een doe hier je voordeel mee.

Heb je nog weinig golfvrienden die beter zijn dan jij, speel dan een keer een (club)wedstrijd en vraag of je ingedeeld kan worden met een betere golfer. Club- en maandbekerwedstrijden zijn de uitgelezen momenten om ervaring op te doen, ook wat betreft etiquette, het toepassen van golfregels en het voorkomen van slow play. Of informeer of je mee kunt doen aan de NGF Competitie in het voor- of najaar.

4. Speel in moeilijke omstandigheden

Ga ook de baan in als de weers- en/of baanomstandigheden niet ideaal zijn. Is de baan heel drassig of juist heel hard en droog? Regent het of is het winderig? Spelen in verschillende omstandigheden maakt je een beter golfer. Het dwingt je om je spel aan te passen en andere slagen en clubkeuzes te maken.

5. Blijf rustig in de baan

Slow play moeten we zien te voorkomen maar je hoeft je ook niet opgejaagd te voelen door de flight achter je. En als ze echt sneller gaan, dan laat je hen rustig voor. Vrouwen - meer dan mannen - lijken zich soms ongemakkelijk te voelen in dit soort situaties, wat hun score negatief beïnvloedt. In Podje Golf #39 komt de golfende vrouw aan het woord over hoe we de sport aantrekkelijker kunnen maken voor vrouwen. Benieuwd? Luister naar de podcast ‘Wat wil de golfende vrouw?’

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

6. Speel op verschillende banen

Vaker op een andere baan spelen dan die van je eigen club/vereniging kan een positief effect hebben je op spel. Goede golfers kunnen zich aanpassen en spelen niet alleen goed op hun eigen baan. Natuurlijk is een lage handicap mooi, maar als je alleen maar op je eigen baan speelt kan je weleens bedrogen uitkomen op een andere baan.

7. Word lid van een golfvereniging met gras

Mocht je niet lid zijn van een golfvereniging met gras, dan raden we je aan dat te worden, zeker als je je handicap wilt verbeteren. Uit de NGF-cijfers (met peildatum 1 april 2022) blijkt namelijk dat golfers die lid zijn van een golfvereniging met gras een aanzienlijk betere handicap hebben dan golfers die lid zijn van een verenging zonder gras.

Golfers Golfers lid van clubs met gras Golfers lid van vereniging zonder gras
Handicap lager dan < 36  68%  32%
Handicap gelijk aan of hoger dan >= 36  32%  68%

Als je een home course hebt, ga je sneller naar de golfbaan en doe je eerder mee aan activiteiten zoals inloopwedstrijden en trainingsuurtjes. Hierdoor beleef je meer plezier aan golf en word je vanzelf beter! Lid worden? Zoek een golfbaan bij jou in de buurt.

Bonustip

Bekijk bij het aanmaken van je scorekaart in de app GOLF.NL de aanbevolen tee (wit, geel, blauw, rood, oranje) voor jou. En speel vanaf deze tee!


Lees meer over
Golftips Instructie