De baan op

10 veelgehoorde excuses van golfers

Jullie lopen de eerste tee op en je flightgenoot zegt: 'Het zal wel niks worden want ik heb al een tijdje niet gegolft.' Ken je die? Het is een van de vele excuses die golfers gebruiken om hun off day te verklaren. Want het ligt natuurlijk maar zelden aan de golfer zelf...

‘Op de drivingrange sloeg ik net nog de ballen kaarsrecht!’
Yep, hoe kan dat nou? Keurig op tijd, lekker opgewarmd en ingeslagen op de drivingrange, waar je de ene na de andere bal prachtig van het clubblad liet vertrekken. Ze zouden een bordje moeten neerzetten: resultaten op de drivingrange bieden geen garantie voor de golfbaan. Ben je tenminste een beetje voorbereid, niet?

‘Ik heb gisteren in de tuin gewerkt en toen is het een beetje in mijn rug geschoten’
Slim, het fysieke ongemak erbij halen. Het liefst gerelateerd aan een goede daad, want in de tuin werken is een goede daad. Nog beter: ‘het is gisteren in mijn rug geschoten toen ik een oud vrouwtje hielp met oversteken…’

‘Ik heb nieuwe clubs en moet nog een beetje wennen’
Snappen wij heel goed. Je durft ook nog niet goed door te slaan met hagelnieuwe clubs natuurlijk. Had je ze maar niet gekocht, wanneer je deze opmerking bij de vijfde keer nog maakt…

‘Mijn clubs hebben hun beste tijd gehad. Ik heb al een afspraak voor een fitting gemaakt’
Dat kan natuurlijk ook. Dat je jouw setje, dat al tig jaren trouwe diensten levert, een schop na geeft. Wij zien zelden dat oude setjes echt versleten zijn, maar wie zijn wij om jou tegen te spreken.

‘Sorry, maar wil je de volgende keer niet bewegen in mijn backswing?’
Jij bent dus de golfer die lichtgeraakt is, zich overal aan stoort en de schuld graag bij een ander legt. Tip: vraag je flightgenoten de volgende keer of ze zich even in de struiken willen verstoppen.

‘Hè, werd mijn bal ineens gepakt door een windvlaag’
Had Gerrit Hiemstra de avond ervoor nog zo gezegd dat het een windstille dag zou worden. Dit is geen excuus, geen uitvlucht, maar pure overmacht. We voelen met je mee.

‘Nieuwe schoenen, ik voel de blaren al opkomen’
Tja, je mag bij zo’n prijs toch verwachten dat de schoenen direct lekker zitten en geen irritante wrijving veroorzaken als ze nog nieuw zijn? Stom. Ook golfschoenen moet je even lekker inlopen binnenshuis, wanneer je in de tuin werkt of een ouwe knar helpt oversteken…

‘Poeh, ik merk dat ik al een tijdje niet meer heb gegolft’
‘Golfen is net fietsen’, zei Joost Luiten ooit eens. ‘Dat verleer je niet’. Wie zijn wij om Nederlands beste golfer ooit tegen te spreken. Dus dat excuus kan de prullenbak in.

‘Mijn bal lag in een divot’

Dit is een lastige, want hier je kun je tijdens het golfen bewijslast voor aandragen. Maar als je volgende week weer een lesje bij je pro boekt, moet je even vragen of hij je wil vertellen hoe je ook prima een bal uit een divot kunt slaan.

‘Die greens zijn wel slecht hier. Niemand op deze baan repareert zijn pitchmarks!’
Eigen schuld, dikke bult. Je mag tegenwoordig voordat je putt de schade op je lijn repareren. Dus als je bal ‘hobbeldebobbel’ langs de hole rolt, is dat niet alleen de schuld van degene die je op deze green voorgingen, maar ook je eigen schuld. En geef jij dan maar het goede voorbeeld door wat extra pitchmarks weg te werken.