Topgolf

Ryder Cup: Amerika op weg naar zege

Amerika lijkt op weg naar de zege in de Ryder Cup op Whistling Straits. Na opnieuw een dominant optreden op zaterdag kijkt Europa aan tegen een zo goed als onoverbrugbare achterstand van 11-5.
Beeld: Getty Images

Beeld: Getty Images

Slechts 3.5 punt uit 12 singles heeft Team USA zondag nodig. De comfortabele voorsprong voor Amerika staat op het bord na een sterk optreden in de foursomes en fourballs op zaterdag. Net als op vrijdag waren de Europeanen in de foursomes zwak op de greens. Het leverde een nog grotere voorsprong op voor Amerika: van 6-2 naar 9-3. Enig lichtpuntje voor Europa was wederom het Spaanse duo Jon Rahm en Sergio Garcia, die met 3&1 Daniel Berger en Brooks Koepka versloegen. 

Rahm en Garcia hoop van Europa

In de fourballs in de middag bleven Europa en Amerika - voor het eerst in een sessie - in evenwicht. De eerste twee partijen gingen naar Europa. Wederom waren Rahm en Garcia te sterk, ditmaal voor Brooks Koepka en Jordan Spieth. Garcia heeft nu in 10 optredens in de Ryder Cup 28.5 punt gewonnen.

In fourball twee wonnen Shane Lowry en Tyrrell Hatton op 18 een vol punt:

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

McIlroy hopeloos uit vorm

Het is niet de week van Rory McIlroy. Aan de zijde van Ian Poulter ging de Noord-Ier voor de derde keer hard onderuit in de laatste fourball. McIlroy noteerde geen enkele birdie en moest leunen op Ian Poulter. Dustin Johnson - de eerste Amerikaan sinds 1975 die vier punten uit vier wedstrijden heeft gehaald - speelde met Collin Morikawa uiterst solide voor een 4&3 zege. 

In de laatste partij die nog moesten worden afgerond stonden Tommy Fleetwood en Viktor Hovland kort voor. Vanaf hole 14 sloegen de Amerikanen - Scottie Scheffler en Bryson DeChambeau - toe met vier gewonnen holes op rij, met name dankzij goed spel op de greens. 

'Het is nog steeds mogelijk'

De grootste comeback in de Ryder Cup is een verschil van 4 punten (Amerika in 1999 op Brookline en Europa in 2012 op Medinah). 'Het is nog steeds mogelijk'', zei captain Padraig Harrington zaterdagavond. 'Het is slechts een half punt meer dan we wonnen in de singles op Medinah,' aldus de captain.  

Opstelling singles zondag:

Match 1 (18:04) – Xander Schauffele (USA) vs. Rory McIlroy (EUR)

Match 2 (18:15) – Patrick Cantlay (USA) vs. Shane Lowry (EUR)

Match 3 (18:26) – Scottie Scheffler (USA) vs. Jon Rahm (EUR)

Match 4 (18:37) – Bryson DeChambeau (USA) vs. Sergio Garcia (EUR)

Match 5 (18:48) – Collin Morikawa (USA) vs. Viktor Hovland (EUR)

Match 6 (18:59) – Dustin Johnson (USA) vs. Paul Casey (EUR)

Match 7 (19:10) – Brooks Koepka (USA) vs. Bernd Wiesberger (EUR)

Match 8 (19:21) – Tony Finau (USA) vs. Ian Poulter (EUR)

Match 9 (19:32) – Justin Thomas (USA) vs. Tyrrell Hatton (EUR)

Match 10 (19:43) – Harris English (USA) vs. Lee Westwood (EUR)

Match 11 (19:54) – Jordan Spieth (USA) vs. Tommy Fleetwood (EUR)

Match 12 (20:05) – Daniel Berger (USA) vs. Matthew Fitzpatrick (EUR)

 

Scoring 

Justin Thomas kon zaterdagmiddag toekijken en vierde zijn eigen feestje met het publiek:

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

Van Dam mist cut in Arkansas

Anne van Dam heeft in het Arkansas Champioship op de LPGA Tour de cut gemist. Een goede tweede ronde in 69 (-2) slagen was niet voldoende om de matige 75 (+4) van dag 1 te herstellen en de cut, die op -1 lag, te halen. Minjee Lee en Nasa Hataoka gaan op -12 aan de leiding.

Leaderboard

Huizing 6de op Challenge Tour

Daan Huizing is in de race voor een goede eindklassering in het Open de Portugal. De speler uit Soest noteerde zaterdag een 68 en staat met -10 op de gedeeld 6de plaats, zeven slagen achter de leider op -17. De nummer 14 van de Challenge Tour ranking kan een goed resultaat goed gebruiken op weg naar een (betere) kaart voor de European Tour in 2022. Robbie van West miste vrijdag de cut na tweemaal een ronde 74 (+2).

Leaderboard

Lees meer over
Topgolf Ryder Cup