Topgolf

Negen Nederlanders naar weekend!

De Zweed Kristoffer Broberg leidt halverwege het 101ste Dutch Open maar de verschillen aan de top zijn klein. Negen Nederlanders haalden de cut, maar Joost Luiten en Wil Besseling zijn er in het weekend niet meer bij.

De pinposities waren voor de tweede ronde ogenschijnlijker wat lastiger gestoken, maar dat weerhield met name de vroege starters er niet van de vlaggen aan te vallen en heel veel birdies te maken. Kristoffer Broberg maakte er bijvoorbeeld negen voor een ronde 64 (-8), waarmee hij meteen het baanrecord overnam van Niall Kearney die een dag eerder voor 65 slagen had getekend. Broberg, die één keer heeft gewonnen op de European Tour, gaat na twee dagen aan de leiding met -12. De Zweed heeft een slag voorsprong op een tweetal spelers, de Deen Marcus Helligkilde, onlangs verliezend in de play-off van de B-NL Challenge Trophy op The Dutch, en de Belg Thomas Detry.

“Ik heb het momentum van gisteren kunnen meenemen”, aldus Detry na een ronde 66 (-6). “Ik ben heel tevreden over mijn spel, hopelijk kan ik dit volhouden. Vanmiddag ga ik lekker relaxen en dan knallen in het weekend”, aldus de Belg die na vijf tweede plaatsen zondag hoopt zijn eerste zege op de European Tour te boeken. Niall Kearney en de Duitser Maximillian Kiefer delen na 36 holes de vierde plaats op -10.

Nog steeds Maurits

Beste Nederlander na de tweede ronde is de man die ook na de eerste omloop de hoogst geklasseerde landgenoot was: de verrassend sterk spelende Sven Maurits. De 34-jarige golfer liet zien dat zijn eerste ronde in 68 (-4) slagen geen toevallige uitschieter was, want hij kwam vandaag tot een prima 67. De golfer uit Meppel die afgelopen weekend het Nationaal Open won staat met -7 op een uiterst fraaie twaalfde plaats in het met een miljoen euro gedoteerde Dutch Open. 'Ik kan dicht bij mezelf blijven in dit toernooi, en ik hoop dat ik dat ook in het weekeinde kan volhouden.' 

Darius van Driel (foto boven) was na drie holes +1 voor de ronde, daarna ging de man die volgende week gaat trouwen los: geen enkele bogey meer en zeven birdies waarvan de laatste aan het einde van de middag luid werd bejubeld door de toeschouwers rond de green van hole 18. Van Driel die speelt en traint op Bernardus Golf maakte met een ronde 66 en een totaal van -6 een mooie sprong in het klassement naar de gedeelde achttiende plaats. "Ik wist dat ik een goede ronde nodig had na de 72 van gisteren en dat is me gelukt. Ik sta nu zes slagen van de leider, heb in ieder geval de aansluiting gevonden."

Prachtige oogst

Daan Huizing kwam eerder op de dag tot een prima 68 (-4) voor -5 totaal en een plek in de top-30. Een klassering die perspectief biedt, zo vertelde de golfer uit Soest na de ronde. “Ik laat goede dingen zien en dat geeft me het vertrouwen om naar boven te kijken. Ik heb nog twee mooie dagen voor de boeg”, aldus Huizing. Met diezelfde score staat ook Philip Bootsma op het scorebord en dat is een prestatie van formaat.

Ook Mike Toorop (-4), Rowin Caron (-4),  Lars van Meijel (-3), amateur Nordin van Tilburg (-3) en Koen Kouwenaar (-2) haalden de cut die op -2 uitkwam. In totaal dus negen Nederlanders naar het weekend, een prachtige oogst.   

Luiten teleurstellend

Voor Joost Luiten liep editie 101 van het Dutch Open uit op een fikse teleurstelling De tweevoudig winnaar van het toernooi wist na een eerste ronde 72 dat hij onder par moest gaan om het weekend te halen maar hij kwam wederom niet verder dan een gelijk par 72. Na een par op de eerste hole, leverde Luiten twee slagen in op de lastige tweede. Na een birdie op hole 4 volgde een bogey op hole 6, maar de 35-jarige golfer maakte dat tot groot enthousiasme van de toeschouwers meer dan goed met een chip-in eagle op hole 7. Helaas kon de beste golfer van ons land daarna niet doordrukken. Na een bogey op hole 9 kwam er slechts één birdie op de scorekaart en dat was onvoldoende om de cut te overleven. 'Dat doet pijn, dat kan ik wel zeggen ja', aldus de man die fysiek nog niet helemaal 100 procent is, maar dat zeker niet als excuus wilde gebruiken. 'Maar ik ga de komende weken wel beperkt spelen, zodat ik daar meer tijd aan kan besteden.'

Ook voor Wil Besseling viel het doek. De Noord-Hollander had duidelijk de vorm niet op Bernardus en met 74-75 voor +5 miste hij de cut ruim. 

Leaderboard