Topgolf

Luiten en Van Dam en de 'race' naar Tokio

Over vier maanden beginnen de Spelen in Tokio. Joost Luiten en Anne van Dam willen graag een gooi doen naar Olympisch eremetaal, maar de vraag is of ze wel mogen starten.
Beeld: LET/Tristan Jones

Beeld: LET/Tristan Jones

Bij de Olympische Spelen komende zomer in Tokio staat Japan uit vrees voor een toename van het aantal coronabesmettingen geen buitenlandse toeschouwers toe. Die beslissing is voor duizenden sportliefhebbers natuurlijk teleurstellend, maar gezien de omvang en impact van de coronapandemie ook volkomen begrijpelijk. Net zoals het uitstellen van de Spelen vorig jaar een logische beslissing was. In Japan is er ook nu nog veel weerstand tegen het doorgaan van het grootste sportevenement in de wereld, maar iedereen gaat er inmiddels vanuit dat er vanaf 23 juli in en om Tokio hoe dan ook gesport gaat worden om Olympische medailles.

Kwalificatie

Of golfers uit Nederland de kans krijgen op de Kasumigaseki Country Club een Olympische eremetaal te veroveren is allerminst zeker. Joost Luiten en Anne van Dam, onze beste twee golfers, willen graag naar Tokio, maar op dit moment voldoen ze niet aan de deelname-eisen en dat geldt ook voor andere Nederlandse golfers met Olympische ambities (peildatum 31 maart).
Om Nederland in Tokio te vertegenwoordigen, moeten golfers in de top-36 staan van de ‘geschoonde’ Olympic Golf Rankings. Joost Luiten is op dit moment de nummer 50 op die lijst en Wil Besseling 51ste. Anne van Dam staat er bij de vrouwen een stuk beter voor met een 34ste plaats. Toch zou ook Van Dam nu de boot missen want met plaats 102 op de wereldranglijst voldoet ze niet aan een door NOC*NSF gestelde extra eis, namelijk een plek in de top-100.

Eisen

Niels Boysen, manager topsport bij de NGF, vindt het teleurstellend dat NOC*NSF het golfers extra moeilijk maakt om zich te kwalificeren. “NOC*NSF wil alleen sporters naar de Spelen sturen die in hun ogen een realistische kans hebben op een medaille, in eerste instantie wilden ze daarom zelfs top-50 van de wereld als aanvullende eis. Dat hebben we gelukkig weten te voorkomen. In de gesprekken met de sportkoepel hebben we natuurlijk duidelijk gemaakt dat golf wereldwijd een erg grote sport is met een heel brede top, golfers buiten de top-100 van de wereld winnen ook belangrijke toernooien, daar zijn legio voorbeelden van. Maar NOC*NSF houdt helaas vast aan top-100.”
Gelukkig hebben de Nederlandse golfers nog even, want de deadline voor de mannen is 21 juni en voor de vrouwen 28 juni.

Joost Luiten op dag drie in Rio

Afzeggingen

In 2016 in Rio de Janeiro keerde golf na 112 jaar terug op de Olympische Spelen. Joost Luiten was toen de enige Nederlandse deelnemer. Op de Kasumigaseki Country Club, ongeveer 50 kilometer van downtown Tokio, mogen deze zomer zestig mannen (29 juli -1 augustus) en zestig vrouwen (4-7 augustus) aan de start verschijnen. Bij de vrouwen zullen niet of nauwelijks afzeggingen zijn, bij de mannen is nu al zeker dat Dustin Johnson het Olympisch golftoernooi aan zich voorbij laat gaan. De huidige nummer-1 van de wereld maakte vorige week bekend dat een uitstapje naar Japan niet past in zijn speelschema. Nu afzegger Johnson over de dam is, zullen de komende weken en maanden hoogstwaarschijnlijk meer topspelers aankondigen van deelname af te zien. 

Olympische status

Vier jaar geleden in Rio lieten ook flink wat topspelers bij de mannen verstek gaan. Als dat nu in Tokio inderdaad weer gebeurt, kan dat gevolgen hebben voor golf als Olympische sport op de langere termijn. De machthebbers bij het IOC gingen er bij de terugkeer van golf op het Olympische toneel ongetwijfeld vanuit dat de beste golfers van de wereld de strijd om het goud zouden aangaan. Als er sprake gaat zijn van een (te) gedevalueerd toernooi, loopt golf wellicht het risico de Olympische status weer te verliezen. 

Over vier maanden van nu wordt er in Japan hoe dan ook gegolft om Olympisch eremetaal en hopelijk ook door een paar golfers van Team NL.

Lees meer over
Olympische Spelen Topgolf