Topgolf

Foutloze Luiten geniet en leidt in Kenia

Joost Luiten heeft het naar zijn zin in Kenia en dat vertaalde zich vandaag in zijn score. Hij bleef op de openingsdag van de Savannah Classic bogeyvrij en is één van vier leiders. Ook zijn vier landgenoten staan na 18 holes 'in het rood'. 
Beeld: Getty Images

Beeld: Getty Images

Nieuwe week, nieuwe kansen voor de vijf landgenoten die naar Afrika waren afgereisd voor het tweeluik op de Karen Country Club van Nairobi. Joost Luiten was van het kwintet de enige vroege starter en kon dus de toon zetten wat betreft de Nederlanders. Vanaf de eerste hole liet de Bleiswijker er geen gras over groeien. Hij startte op de tweede negen met drie opeenvolgende birdies en vond er op 16 nog een om uit te gaan in 32 slagen (-4). Vervolgens bleef hij foutloos, terwijl hij op de weg terug nog wel drie slagen opraapte. Luiten sloot zijn openingsdag in stijl af door de green te driven op 9. Twee putts later mocht hij tekenen voor een 64, -7 en de koppositie. Een mooie oogst voor de zesvoudig winnaar op de European Tour, die na Qatar afscheid nam van caddie Jason Hempleman en deze twee weken met de ervaren Shane Koerier (o.a. de tas gedragen voor Bernd Wiesberger) aan zijn zijde speelt.

'Voortgebouwd op vroege birdies'

Ook Luiten zelf kon na afloop niet anders dan beamen dat zijn uitgangspositie voor wat nog komen gaat, uitstekend is. "Zeven onder is een hele goede score. De drie birdies brachten mijn ronde echt op gang en daar heb ik op voortgebouwd. Ik gaf mezelf nog kansen op meer, maar ben hier uiteraard blij mee.", aldus de 35-jarige Zuid-Hollander, die aangaf het erg naar zijn zin te hebben op de Karen Country Club. "Zulke banen zie je niet meer. Tegenwoordig is het allemaal lang, breed en met veel bunkers. Deze baan laat je nadenken, want elke hole kan je op drie of vier manieren spelen."

Besseling net buiten top-20

Nadat Luiten al vroeg binnen was, werd het de vraag of iemand zijn tempo kon volgen. Wil Besseling, die vorige week de cut miste en dus wat recht te zetten had, kwam daar nog het dichtst bij in de buurt. Ook hij vond al gauw enkele birdies op de zachte greens die uitnodigden tot scoren. De teller stopte uiteindelijk op zes voor de golfer uit Hoorn, die daar twee bogeys tegenover zette. Op -4 staat ook Besseling er net buiten de top-20 voorlopig goed bij.

Ook de andere drie Nederlanders staan na 18 holes onder par. Daan Huizing én Lars van Meijel produceerden een 68 om de week te openen op -3. Darius van Driel besloot zijn dag met acht pars achter elkaar en staat op -1 rond de 65ste plek waar morgen de 'projected cutline' getrokken zal worden.

Luiten één van vier leiders

In de loop van de middag lukte het geen speler meer Luiten voorbij te streven, maar er kwamen er niet minder dan drie langszij op -7: Clément Sordet, Alejandro Cañizares en Justin Harding, die de vorm van zijn overwinning in het Kenya Open heeft meegenomen naar deze week. Gelukkig heeft het productieteam van de European Tour inmiddels alle benodigde apparatuur binnen in Nairobi en kan de Savannah Classic in zijn geheel worden uitgezonden. Door zijn vroege starttijd kwam Luiten op de openingsdag slechts één keer in beeld, maar als hij zo doorgaat kan de regie morgenmiddag ongetwijfeld niet om hem heen.

Leaderboard