Topgolf

Wie speelt waar? Week 12

Een voorbeschouwing op de toernooien van deze week. Zodra de toernooien begonnen zijn, kunnen de scores gevolgd worden door op de leaderboards te klikken.
Beeld: Getty Images

Beeld: Getty Images

23 – 26 European Tour, Kenya Savannah Classic, Karen Country Club, Nairobi, Kenia. Prijzengeld: €1.000.000 Leaderboard

24 – 28 World Golf Championships, WGC-Dell Technologies Match Play, Austin Country Club, Austin, Texas. Prijzengeld: $10.500.000 Leaderboard

25 – 28 LPGA, Kia Classic, Aviara Golf Club, Carlsbad, Californië. Prijzengeld: $1.800.000 Leaderboard

25 – 28 PGA Tour, Corales Puntacana Resort & Club Championship, Corales Golf Course, Punta Cana, Dominicaanse Republiek. Prijzengeld: $3.000.000 Leaderboard

26 – 28 Symetra Tour, IOA Championship, Morongo Golf Club at Tukwet Canyon, Beaumont, Californië. Prijzengeld: $150.000 Leaderboard

24 – 26 Alps Tour, Acaya Open, Acaya Golf Club, Lecce, Italië. Prijzengeld: €35.000 Leaderboard

25 – 28 PGA Tour Latinoamérica, Mexico Open, Estrella del Mar Golf & Beach, Mazatlan, Mexico. Prijzengeld: $175.000 Leaderboard

Op de hoogte blijven van al het laatste topgolfnieuws? Volg ons op twitter voor updates gedurende de week! 

23 – 26 European Tour, Kenya Savannah Classic, Karen Country Club, Nairobi, Kenia. Prijzengeld: €1.000.000 

Let op, de topgolfweek begint voor de verandering een keer wat eerder. Twee dagen om precies te zijn, op dinsdag. De golfers van de European Tour zijn namelijk nog even op de Karen Country Club gebleven voor een tweede toernooi in Kenia. Na de Savannah Classic worden veel golfers gedwongen een paar weken rust te nemen, want dit is het laatste toernooi tot de week na The Masters. Na Augusta viel er door het vooruitschuiven van het Tenerife Open weer een gat op de kalender, maar dit heeft de Tour opgevuld door het Austrian Golf Open toe te voegen. Dit zal gespeeld worden op Diamond Country Club van Atzenbrugg, waar Joost Luiten in 2013 al eens de beste was.

Vinden landgenoten hun draai?

Laten we hopen dat de vijf Nederlanders deze week beter hun draai vinden dan in het Kenya Open, dat in 1999 gewonnen werd door Lafeber en in zowel 1970 als 1973 door Jan Dorrestein gewonnen werd (op Muthaiga Golfclub). Weliswaar haalde met Luiten, Darius van Driel en Lars van Meijel drie landgenoten de cut, hoge noteringen zaten er in het weekend niet in. Vanaf dinsdag sluiten ook Wil Besseling en Daan Huizing weer aan en de tegenstand is, niet heel verrassend, ongeveer hetzelfde. Justin Harding won afgelopen zondag en is ook nu een man om rekening mee te houden, andere bekende namen in het veld zijn Aaron Rai, Jorge Campillo, Kurt Kitayama, George Coetzee en Alexander Levy. Nog even over Daan Huizing: hij is gaan vloggen over zijn avonturen op de tour. Inmiddels staan er al twee afleveringen op zijn YouTube-kanaal. Kijk hieronder de tweede aflevering, waarin hij zichzelf na een teleurstelling ook een beetje bloot geeft. 


Televisie: Ziggo Sport Golf: di en wo 11:00-16:00, do en vr 10:30-15:00

Leaderboard

24 – 28 World Golf Championships, WGC-Dell Technologies Match Play, Austin Country Club, Austin, Texas. Prijzengeld: $10.500.000 

Het WGC-Match Play is een toernooi dat altijd garant staat voor spektakel. Extra jammer was het dan ook, dat het kampioenschap vorig jaar niet gehouden kon worden. In Austin zullen 64 van de 69 beste golfers ter wereld elkaar bestoken in rechtstreekse ontmoetingen. Het format is simpel: de eerste drie dagen speelt speelt iedereen in groepen van vier, waarna de winnaars van elke poule door zullen gaan naar de knock-outfase in het weekend.

Oudste baan van Texas

Gastheer is zoals we inmiddels gewend zijn de Austin Country Club. Deze baan wordt de oudste golfbaan van Texas genoemd (opgericht in 1899) en de huidige lay-out komt uit de pen van Pete Dye. De 6500 meter lange baan schikt zich met veel ‘risk and reward’ holes uitermate goed voor matchplay, zoals we in de voorbije jaren gezien hebben. Met Bubba Watson en Dustin Johnson staan er enkele longhitters op de erelijst, maar Kevin Kisner liet de voorbije twee jaar zien dat ook ‘ballstrikers’ hier het verschil kunnen maken. Door de laatste twee edities achtereenvolgens als winnaar en verliezend finalist te eindigen, ontpopte Kisner zich tot een ware matchplay-specialist.

Interessante onderonsjes

De poule-indeling van het officieuze ‘WK Matchplay’ is aan het begin van de week verricht en daar zijn weer de nodige interessante affiches uitgerold. Zo kunnen we de groep met Kevin Kisner, Justin Thomas en de voormalige finalisten Matt Kuchar en Louis Oosthuizen wel als ‘poule des doods’ bestempelen. Rory McIlroy opent de week meteen tegen Ryder Cup-maatje Ian Poulter, Tommy Fleetwood komt Bryson DeChambeau tegen, en wat te denken van een tweekamp tussen de jonge Robert MacIntyre en nummer 1 van de wereld Dustin Johnson? 

Televisie: Ziggo Sport Golf: wo t/m vr 19:00-01:00, za 15:00-23:00, zo 16:00-01:00

Leaderboard

25 – 28 LPGA, Kia Classic, Aviara Golf Club, Carlsbad, Californië. Prijzengeld: $1.800.000 

De meeste vrouwelijke toppers zullen de Kia Classic als perfecte voorbereiding zien voor volgende week, als met de ANA Inspiration het eerste major van het jaar wordt afgewerkt. Voor Anne van Dam geldt dit niet. Zij staat namelijk niet op de startlijst voor volgende week en kan zich volledig op dit toernooi storten. 

Michelle Wie is terug

Veel ogen zullen op de door Arnold Palmer ontworpen Aviara Golf Club gericht zijn op Michelle Wie West. De populaire Amerikaanse, voormalig nummer 2 van de wereld, zal voor het eerst in bijna twee jaar haar opwachting maken. Wie West kreeg met veel blessureleed te maken en beviel vorig jaar van haar eerste kind. Of ze uiteindelijk op een volledige comeback aast is nog niet helemaal duidelijk. Ze wilde in ieder geval terugkeren zodat haar dochter Makenna haar ook eens in actie kon zien, in plaats van enkel op filmpjes.

Leaderboard

25 – 28 PGA Tour, Corales Puntacana Resort & Club Championship, Corales Golf Course, Punta Cana, Dominicaanse Republiek. Prijzengeld: $3.000.000 

De golfers die zich niet voor het World Golf Championship in Texas geplaatst hebben, kunnen deze week een alternatief toernooi spelen in de Dominicaanse Republiek. De zesde editie van het Corales Puntacana Resort & Club Championship is tevens de tweede uitgave in een half jaar, want eind september was Hudson Swafford hier nog de beste. De prijzenpot is met 3 miljoen dollar niet wat de profs van de PGA Tour gewend zijn, maar nog altijd de moeite waard. Alle vijf de voorgaande winnaars slaan donderdag af, en het is sowieso altijd leuk om de verrichtingen van bijvoorbeeld Miguel Ángel Jiménez te volgen.

Leaderboard

26 – 28 Symetra Tour, IOA Championship, Morongo Golf Club at Tukwet Canyon, Beaumont, Californië. Prijzengeld: $150.000 

Dewi Weber zat al aan de Amerikaanse westkust en blijft daar ook nog eventjes. Het seizoen begon voor haar wat teleurstellend, want in Arizona speelde ze de eerste twee dagen boven par om de cut ruim te missen. De seizoensouverture werd overigens bijna gewonnen door een amateur. De nummer 1 van de wereld bij de amateurs, Rose Zhang, welteverstaan. De jonge Amerikaanse die nog op de middelbare school zit, moest zich in een play-off alsnog gewonnen geven. Deze week staat het IOA Championship op de planning in Californië. Dit is qua prijzengeld het kleinste toernooi van het jaar en gaat ook maar over drie rondes.

Leaderboard

24 – 26 Alps Tour, Acaya Open, Acaya Golf Club, Lecce, Italië. Prijzengeld: €35.000 

Voordat volgende maand de seizoenen van zowel de Pro Golf Tour als de Challenge Tour beginnen, is het deze week al tijd voor de Alps Tour. Dit satellietcircuit is alweer toe aan zijn twintigjarig jubileum en na veertien toernooien liggen er (anders dan afgelopen jaar) vijf Challenge Tour-kaarten voor het oprapen. Bij de seizoenstart in de hak van de Italiaanse laars zijn vier Nederlanders actief: Lars Keunen (vorig jaar zevende op de order of merit), Koen Kouwenaar, Vince van Veen en Pierre Verlaar. 

Met speciale aandacht wordt de komende maanden gekeken naar de verrichtingen van Kouwenaar. Hij is voormalig top-amateur en heeft op de qualifying schools volledig speelrecht voor de Alps Tour en Pro Golf Tour verworven. Net als een paar andere landgenoten heeft hij op de Spaanse Evolve Pro Tour al enig wedstrijdritme opgedaan. Kan de rookie zich op deze open, waterrijke parkbaan aan de Middellandse Zee meteen laten gelden?

Leaderboard

25 – 28 PGA Tour Latinoamérica, Mexico Open, Estrella del Mar Golf & Beach, Mazatlan, Mexico. Prijzengeld: $175.000

Voor Rowin Caron komt na drie maanden gelukkig ook eindelijk een einde aan het stilzitten. De in Las Vegas woonachtige Brabander heeft zijn zinnen (uiteindelijk) gezet op de PGA Tour, maar zal dan eerst promotie moeten afdwingen naar de Korn Ferry Tour. Om dat in één keer mogelijk te maken moet Caron deel uitmaken van de top-5 van de ranking, die is ‘uitgesmeerd’ over twee jaar en loopt tot juni. Voorafgaand aan het nationaal open van Mexico staat hij negende en hoeveel toernooien hij nog heeft om de sprong naar boven te maken is niet helemaal bekend. Het volgende event is pas over een kleine twee maanden in Ecuador, maar de Tour heeft haar volledige plannen nog niet uitgerold.

Leaderboard

Wanneer start welke tour?

De rest van de Nederlandse topgolfers moet nog even wachten op de start van het seizoen. Maar voor je het weet vliegt en rolt de bal ook weer op de Challenge Tour, Pro Golf Tour en de andere circuits.

• Challenge Tour: 22 april, Limpopo Championship
• Ladies European Tour: 13 mei, South African Open
• Pro Golf Tour: 13 april, Egyptian Classic
• LET Access: 3 juni, Czech Ladies Challenge

Datums belangrijkste toernooien

Laten we hopen dat we dit jaar ook weer toernooien mét enthousiast en uitbundig publiek zien op de vijf continenten. Wat zijn de datums die je alvast in je agenda moet zetten?

• The Masters: 8-11 april
• Big Green Egg Dutch Ladies Open: 30 juni tot 3 juli
• The Open: 15-18 juli
• Olympische Spelen mannen: 29 juli tot 1 augustus
• Olympische Spelen vrouwen: 4-7 augustus
• B-NL Challenge Trophy: 26-29 augustus
• Solheim Cup: 4-6 september
• KLM Open: 16-19 september
• Ryder Cup: 24-26 september