Topgolf

Lafeber: Voor talent is dit mooie ervaring'

Bondscoach Maarten Lafeber heeft tijdens het Big Green Egg Open natuurlijk oog voor de Nederlandse topamateurs, maar hij begeleidt ook professional Dewi Weber die sterk aan het toernooi begon.

Maarten Lafeber kan niet genoeg benadrukken hoe belangrijk hij het vindt dat er na zes jaar weer een Ladies Open is in Nederland. “Echt super dat de NGF en Big Green Egg dit toernooi op de Ladies European Tour mogelijk maken. De NGF wil meer meisjes kennis laten maken met golf want de aantallen zijn nog heel laag, dat is geen geheim. Als we meer topgolfsters willen in Nederland moet de kweekvijver groter worden. Door het Big Green Egg Open staat het damesgolf deze week volop in de belangstelling en dat kan zeker helpen om meisjes naar de sport te trekken.”

Onvergetelijke ervaring

 

 

Lafeber is ook heel enthousiast over de Players Experience, op de laatste twee toernooidagen van het Big Green Egg Open spelen dertig jonge golftalenten mee in de flights met de Europese topgolfsters. “Geweldig natuurlijk dat onze talenten die kans krijgen en kunnen ervaren hoe het is om in een toptoernooi te spelen op een fantastisch geprepareerde baan als de Rosendaelsche. Anne van Dam heeft mij verteld dat ze als jong meisje geïnspireerd raakte toen ze naar het Ladies Open ging kijken op de Eindhovensche. Kijken naar de beste speelsters van Europa, de sfeer van een toptoernooi, Anne vond dat zo mooi, op dat moment wist ze zeker dat zij ook professional wilde worden. De Nederlandse talenten kunnen dankzij de Players Experience zelfs meespelen op de twee finaledagen van het Big Green Egg Open, dat is helemaal bijzonder. Het gaat een onvergetelijke ervaring voor ze worden.”

 

Dewi Weber 

 

Lafeber is niet alleen bondscoach bij de NGF, hij begeleidt ook Anne van Dam en Dewi Weber, de twee beste Nederlandse tourpro’s. Van Dam is er deze week niet bij omdat ze na een tegenvallende seizoenstart haar positie op de LPGA wil verbeteren.

Dewi Weber die een niveau lager op de Symetra Tour acteert, is wel overgekomen uit de VS en ze begon sterk aan het Big Green Egg Open. “Ik werk nu ongeveer anderhalf jaar met Dewi”, aldus Lafeber. “Dit is een mooie kans voor mij om haar in een toernooi aan het werk te zien, kijken of de dingen waar ze tijdens de trainingen aan werkt stand houden in een toernooisituatie.”

Weber hoopt volgend jaar net als Van Dam op de LPGA te spelen. Lafeber: “Dewi speelt dit jaar heel steady op de Symetra Tour maar heeft nog geen uitschieters gehad. Het wordt nu zaak de komende periode stap naar de top-10 te gaan maken (top-10 aan het einde van het seizoen promoveert naar de LPGA, red), Dewi heeft daar absoluut de capaciteiten voor.”

 

Mooie zomer

 

Anne van Dam is al enkele jaren actief op het hoogste niveau in Amerika. Dit jaar vallen haar prestaties flink tegen, maar volgens Lafeber is er geen reden tot zorg.

“Het klinkt misschien gek als je alleen naar haar scores kijkt, maar Anne slaat de bal van tee tot green beter dan ooit. In de voorbereiding op het seizoen heeft ze keihard gewerkt met Sean Foley (coach van Van Dam, red), en dat ging heel erg goed. Anne begon daarom met heel hoge verwachtingen aan het seizoen maar tot nu toe komt het er niet uit.”

De reden volgens Lafeber: het putten. “Op de greens gaat het moeizaam en als dat langer duurt sijpelt het ook door in het lange spel en wordt het iets mentaals. Maar niemand hoeft zich zorgen te maken over Anne, als er een keer wat putts invliegen komt de ommekeer. Ik ben er zeker van dat Anne een heel mooie zomer gaat draaien.”

 

Naar Tokio

 

Een zomer met deelname aan de Olympische Spelen. De 25-jarige Arnhemse voldeed niet aan de gestelde kwalificatie-eisen van NOC*NSF maar kwam in aanmerking voor een uitzonderingsregel.

“Heel mooi van NOC*NSF dat Anne toch naar Tokio mag gaan. Ze ziet het als een prachtige bonus, spelen om een Olympische medaille heeft Anne altijd gewild.”

Lafeber vergezelt Van Dam in Tokio. “Anne wil graag dat ik er bij ben. Ook ik vind het natuurlijk mooi de Olympische Spelen een keer mee te maken en het zou fantastisch zijn als Anne een medaille kan winnen voor Nederland.”