Topgolf

Anne van Dam gaat toch naar Tokio

Bij de Olympische Spelen in Tokio is Nederland ook vertegenwoordigd in het golftoernooi. In Japan maakt Anne van Dam deel uit van Team NL, als eerste Nederlandse golfster ooit. Het nieuws van de selectie van Nederlands beste golfspeelster valt vandaag samen met de start van het Big Green Egg Open, het internationale golftoernooi bij Arnhem waar Nederlands talent droomt van olympische deelname in 2024 (Parijs) of 2028 (Los Angeles).

Hoewel Van Dam (25) net niet voldeed aan de gestelde kwalificatie-eisen (positie in de top 100 van de wereld op 28 juni), heeft NOC*NSF rekening gehouden met het feit dat de Arnhemse dit jaar op haar kwalificatieroute ernstig werd gehinderd door de Covid 19-maatregelen. Voor Van Dam was het daardoor niet mogelijk om in Europa een aantal toernooien op de Ladies European Tour te spelen en de kans te krijgen om haar positie op de wereldranglijst te verbeteren. ‘Als ze die route ongestoord had kunnen afleggen, was de kans dat ze aan de nationale prestatie-eis zou hebben voldaan, reëel geweest’, aldus NOC*NSF. ‘Om die reden komt ze in aanmerking voor de uitzonderingsregel.’

Big Green Egg Open

Van Dam, op dit moment de nummer 123 op de wereldranglijst, speelt dit seizoen een beperkt aantal toernooien in de Verenigde Staten op de LPGA Tour. Ze moest om haar positie op die Tour te verdedigen ook in een vroeg stadium afzeggen voor het Big Green Egg Open, dat van 30 juni tot en met 3 juli op de Rosendaelsche Golfclub wordt gespeeld. ‘Als ik een betere start van het seizoen had gehad in Amerika, was ik absoluut naar Nederland gekomen. Maar ik moest me focussen op de LPGA om te stijgen op de rankings, dat had nu prioriteit. Erg jammer want ik speel natuurlijk heel graag in Nederland en zeker op de Rosendaelsche’, liet Van Dam eerder weten aan GOLF.NL.

Golf op de Spelen

In 2016 keerde golf terug op de Olympische kalender. Nederland werd toen alleen in het mannentoernooi vertegenwoordigd door Joost Luiten.
Van Dam wordt dus in Tokio de eerste Nederlandse golfster die aan een Olympische Spelen meedoet. ‘Ik ben blij dat ik de kans krijg om in Tokio voor Nederland uit te komen. Vorig jaar, toen eigenlijk de sluitingstermijn van de Olympische kwalificatie afliep, voldeed ik wel aan de eisen. Ik had uiteraard liever ook dit jaar aan die voorwaarden gedaan, maar ben blij dat het NOC*NSF rekening heeft gehouden met de omstandigheden.

Daan Slooter, woordvoerder van het Big Green Open, sprak de in Amerika verblijvende Anne van Dam vandaag nog over het mooie nieuws en het Big Green Egg Open.

en accepteer marketing cookies om deze video te kunnen bekijken.

‘Goed nieuws’

Jeroen Stevens, directeur van de Koninklijke Nederlandse Golf Federatie, is verheugd over het besluit van het NOC*NSF. ‘Het is goed nieuws voor het Nederlandse golf, waar wij ons als sportbond dagelijks voor inzetten. De NGF maakt zich onder meer sterk voor de verjonging van de golfsport en een toename van het aantal vrouwen in onze sport. Dat is nu ‘slechts’ een derde van het aantal golfers in Nederland. We organiseren daarom ook deze week het Big Green Egg Open, waar Nederlands talent de kans krijgt om aan de internationale top te ruiken en te dromen om in de voetsporen van Anne te treden.’

Golftalenten in Arnhem

Deze week komen wel veel andere Europese toppers en Nederlands talent in actie op het Big Green Egg Open, een van de 27 toernooien op de kalender van de Ladies European Tour (LET) met een bijzonder format. Het toernooi gaat over 4 dagen en 72 holes. Op de laatste twee toernooidagen, wanneer de spanning toeneemt, spelen 30 jonge golftalenten mee in de flights met de beste Europese topgolfsters die op de Rosendaelsche Golfclub om de titel strijden. Dankzij deze Players Experience krijgen de jonge talenten de kans om ervaring op te doen op het allerhoogste niveau en zich direct te meten met de top.