Beleving en inspiratie

Meer zuurstof in de lucht en 50 tinten oranje: vijf redenen waarom herfstgolf 'hot' is

Elk jaargetijde heeft zo zijn charme, maar de herfst, daar worden wij heel blij van. Vijf redenen waarom elke golfer daar ook zo over zou moeten denken (wel zo handig, nu de herfst weer voor de deur staat).

1. Zuurstof

In de herfst is de (buiten)lucht frisser. Tuurlijk, het zonnetje in de zomer heeft zo z’n aantrekkingskracht, maar vraagt wel om beschermende maatregelen. Vier uur blootgesteld worden aan de gloeiende gele ster is niet altijd een pretje.

Is de lucht in de herfst beter en gezonder? Dat zullen we niet zonder meer beweren, maar het voelt wel vaak lekkerder aan. Bij eenzelfde luchtdruk maar bij lagere temperaturen, zit er - zo beweren sommige geleerden - iets meer zuurstof in de lucht, dat dan weer makkelijker zijn weg vindt naar je spieren. En als je spieren beter functioneren, is de kans op een goede swing natuurlijk een stukje groter … Vergeet niet een goede warming-up te doen.  

Prachtige kleuren in de herfst op de golfbaan

2. Genoeg plek

Baalde jij deze zomer ook dat je zo vaak naast een starttijd greep? Tja, golf is hot, populair en wij kunnen het ook niet helpen dat de sport steeds meer zieltjes wint, ook onder een jonger publiek. Er is heus genoeg plek, maar het is soms een beetje schikken en zoeken. In de herfst is het toch echt aanzienlijk minder druk op de banen, want je hebt best veel mooi-weer-golfers in Nederland. Deze periode biedt jou natuurlijk de kans om wél lekker op zondagochtend om 09.00 uur af te slaan en die bakken zuurstof binnen te snuiven. Boek je teetime hier.

Alsof je in een schilderij loopt, zo mooi is golfen in de herfst

3. Sociaal

Buitenpret in een kleurenpalet. Op de meeste golfbanen vind je bomen en die verschieten in deze tijd prachtig van kleur. Alsof je in een schilderij loopt, zo mooi is golfen in de herfst. Oh ja, we horen de ‘tegenpartij’ al klagen: ‘er zit modder aan mijn bal als de baan wat natter is’ en ‘ik raak veel ballen kwijt tussen de bladeren’.

Over dat laatste: herfstgolf speel je voor je plezier. De baan is prachtig, maar misschien niet optimaal voor het neerzetten van jouw beste scores. Bof jij even! Dan kun je je tijdens je rondje golf iets meer focussen op je speelpartners en de sociale component. Dat draagt - vinden wij - toch iets meer bij aan een stukje levensgeluk dan je afsluiten en de bal als grootste vriend (of vijand) te beschouwen. En wil je toch alles volgens de regeltjes doen, bedenk dan dat je de winterregels kunt toepassen!

Goese golfbaan in de herfst

4. Makkelijker putten

Baas op de green. Putten blijkt in de praktijk voor veel golfers nog een verdraaid lastig spelletje. In de zomer zijn de greens doorgaans razendsnel en de lijnen moeilijker te lezen dan in de herfst als het groene tapijt lekker zacht en voorspelbaar zijn. Heerlijk toch, als jouw bal vanuit de lucht op de green ploft en daar ook redelijk in de buurt blijft liggen? Of als die putt eindelijk de snelheid heeft zoals jij 'm had bedoeld? Wel even de pitchmarks (die van jou en die andere spelers per ongeluk zijn vergeten) repareren, natuurlijk…

5. Knapperend hardvuur

Niks lekkerder dan met een natte neus over de drempel van het clubhuis stappen en die heerlijke geuren uit de keuken oppikken, want na een rondje golf een (borrel)hapje eten bij een knapperend haardvuur, dat vinden wij nou de spreekwoordelijke strik om een heerlijk golfdagje heen.

heerlijk eten na rondje herfstgolf
 
Lees meer over
Duurzaamheid Natuur