Zelf Golfen

15 tips voor herfstgolf

Er mag van alles aan de hand zijn met het klimaat, de herfst blijft vooralsnog de herfst. Veel golfers zien het voorjaar en de zomer als de ideale golfseizoenen en dat is begrijpelijk. Maar wie zijn clubs in de herfst nauwelijks aanraakt, doet zichzelf tekort. Want golf is ook dan prachtig en leerzaam en wel om deze vijftien redenen.

1. Klimaatverandering

Ook bij GOLF.NL maken we ons zorgen om de klimaatverandering en maatregelen om de opwarming van de aarde tegen te gaan juichen we uiteraard toe. Maar als het in de herfst opeens een graadje of 25 is, zoals eind oktober vorig jaar een paar dagen het geval was, dan is de golfbaan natuurlijk the place to be. Dit zegt het KNMI over de herfst in 2018: ‘De herfst was zacht en er de zon scheen landelijk gemiddeld nog nooit zo veel sinds 1901. De herfst was ook zeer droog.’ De herfst zal het voorjaar en de zomer niet snel verdringen als de beste seizoenen voor golf maar dat het golfweer steeds aantrekkelijker wordt in de herfst, dat lijkt wel vast te staan. Laten we er dan maar optimaal van profiteren ook: hartje herfst op naar de golfbaan en vergeet die korte broek niet…

2. Rode konen

Maar gelukkig blijft de herfst voorlopig vooral nog de herfst met de bijbehorende normale omstandigheden: wind, buien en koude periodes. Dan de golfbaan maar mijden? Natuurlijk niet. Kleed je goed aan (kies niet voor een dikke jas maar voor meerdere dunne lagen over elkaar), ga de baan in, vergeet je paraplu niet, geniet van dat heerlijk gezonde buitengevoel en kom een paar uur later voldaan van de baan af met rode konen. Beloon jezelf in het clubhuis met een dampende chocolademelk. Iets sterkers voor een branderiger gevoel in de keel mag natuurlijk ook…

3. Realistische score

Als de fairways nat en drassig zijn, speelt de baan langer en moeilijker. Als het koud is, vliegt de bal ook minder ver. Het verschil bij twee exact dezelfde swings bij 25 graden en 5 graden en geen invloed van de wind? Bij 25 graden vliegt de bal 285,5 meter en bij 5 graden 276,8 meter. In slecht weer zie je zelfs bij de beste pro’s van de wereld de scores omhoogschieten. Maak je daarom bij herfst- en wintergolf niet al te druk om je score, die handicapverlaging komt wel weer als het weer en de banen beter worden.

4. Tiger Par

Op sommige clubs in het buitenland wordt bij slecht weer gespeeld met realistic par. Wat dat inhoudt? Als de gebruikelijke par 36 is op negen holes, dan worden er al naar gelang de omstandigheden een paar slagen bij opgeteld; de par wordt dan bijvoorbeeld 38 en voor de 18 holes 76. Dat is een stuk realistischer en het geeft je de kans toch je handicap te spelen. Earl Woods deed jaren terug iets vergelijkbaars met zoon Tiger. Hij liet de kleine Tiger die de bal nog niet zo ver sloeg spelen tegen Tiger Par, een par die paste bij Tigers mogelijkheden. Het zorgde ervoor dat Tiger onder par kon scoren, plezier hield in het spel en steeds meer zelfvertrouwen kreeg.

5. Focus op wintergreens

Niemand wordt vrolijk van wintergreens. Maar als ze er zijn, maak er dan het beste van. Een betere putter ga je niet worden op wintergreens, maar ze kunnen je wel helpen met je ijzerspel. Hoe? Wintergreens zijn doorgaans klein en spelen naar een kleiner doel zorgt onbewust voor een betere focus. Zonder dat je het doorhebt sla je de ballen opeens recht op de pin…

6. Verbeter je balcontact

Als je regelmatig golf kijkt op Ziggo Sport, zie je zeker bij de slow-motionbeelden hoe de topgolfers bij de ijzerslagen eerst de bal raken en dan pas de grond, zo krijg je compressie op de bal en die strakke balvlucht waar iedere amateur van droomt. Als het gras in de herfst drassig is, is goed balcontact maken nóg belangrijker want je hebt zo een fluff te pakken. Maak van een nadeel een voordeel en gebruik de lastige herfstfairways om je balcontact te verbeteren.


7. Vlucht boven rol

Zijn de fairways nat, dan rolt een bal natuurlijk een stuk minder ver door. Kies daarom voor een club met meer loft (voor meer carry), bijvoorbeeld een houten 3 in plaats van een driver bij de afslag.

8. Chippen met bounce

In de zomer op een hardere ondergrond kom je met een niet perfect geraakte chip vaak nog redelijk weg, op drassig gras niet, zeker als je met een sandwedge chipt. Met een club met minder loft, zoals een pitchingwedge, ijzer 9 of zelfs een houten, wordt een niet perfect geraakte bal minder afgestraft.


9. Natte rough

Wanneer de rough natter is, wordt het gras alleen maar taaier. Gevolg: het gras draait zich om de club heen. Wat kun je hiertegen doen? Neem een club met veel loft en wees realistisch, accepteer dat je minder afstand zult maken. Heel belangrijk, draai je clubhoofd in de beginpositie wat meer open, want het taaie gras zal je clubblad hoe dan ook wat dichtdraaien.

10. Bunker

Onder de bal komen is lastig in een natte, harde bunker. Maar door je techniek iets aan te passen, kun je er toch makkelijk uit komen. Laat je handen zakken, buig je knieën en kom vervolgens wat steiler in met je club. 

11. Schone clubs

Modder en nat gras blijven plakken op clubhoofden, dus er kunnen na een oefenswing grassprieten of nat zand achterblijven. Veeg daarom je clubblad schoon voor je echte slag, want modder of gras tussen bal en clubblad veroorzaakt verlies van afstand en controle.

12. Follow the sun

De zon staat lager, je probeert de bal van je playing-partner tegen de zon in te volgen maar tevergeefs. John Dunn werkte jarenlang als caddie op een groot aantal golfbanen en hij schreef over zijn ervaringen het boek Loopers, A Caddie’s Twenty-Year Golf Odyssey. Dunn heeft de volgende tip: ‘Volg de bal vanaf het moment van raken tot die het hart van de zon bereikt, schat dan in waar de bal gaat neerkomen. Dat werkt veel beter dan de bal proberen te volgen want in de zon verlies je de bal hoe dan ook uit het oog.’

13. Herfstdeals

Met de herfst begint voor Nederlandse golfbanen het laagseizoen en dat betekent vaak aantrekkelijke aanbiedingen. 9 of 18 holes met erwtensoep met spek na voor weinig!

14. Voorjaarsvoordeel

Blijven golfen in de herfst en de winter is niet alleen leuk, je plukt er ook de vruchten van als het voorjaar zich aandient. Je zit nog lekker in het speelritme, en wat speelt de droge baan opeens lekker makkelijk en wat vliegt de bal ver!

15. Buiten de baan

Er zijn momenten dat er, hoe graag je het ook wilt, niet te spelen valt, bijvoorbeeld omdat de baan onder water staat. Thuiszitten dan maar? Zeker niet. Ga naar de range of speel een beroemde topbaan op een simulator bij een van de indoorgolfcentra.
Lees meer over
Golftips Instructie