Beeld: TrackMan
Tips

Indoor golf in Nederland

Beeld: TrackMan
In de winter is indoor golf voor sommige spelers een alternatief voor golf in de (koude) buitenlucht. Wat is het en waar in Nederland kun je indoor golf spelen?

Sommige golfers willen altijd buiten spelen, ook als het sneeuwt of vriest. Anderen gaan in de winter graag naar een indoor golflocatie omdat je daar in warme temperaturen je lange en korte spel kunt oefenen. 

Beginners zijn mogelijk ook geïnteresseerd in indoor golf; in sommige indoor centra kun je kennismaken met golf en lessen volgen. Hier volgen de hoofdzaken die je moet weten over indoor golf.

1 Simulatoren

Veel indoor golfcentra hebben één of meer golfsimulatoren en een oefengreen van kunstgras. Een simulator bestaat onder meer uit een slagkooi waar je ballen slaat in een doek. Op het doek wordt een golfbaan geprojecteerd, meestal een bestaande golfbaan zoals de Old Course in St Andrews of een andere bekende baan. High-speed camera’s en sensoren meten hoe de bal wordt geraakt. De bezoeker speelt hole voor hole en ziet op het doek waar zijn bal in de virtuele golfbaan eindigt. Vanaf dat punt wordt verder gespeeld. Op het doek is te zien hoe ver het nog naar de hole is. Twee of meer spelers kunnen een wedstrijd spelen op de virtuele golfbaan.

Op een golfsimulator kun je ook oefenen op een virtuele drivingrange. Golfsimulatoren kunnen helpen bij het beter worden in golf omdat er allerlei data worden gemeten: de vertrekhoek van de bal, de clubhoofd- en balsnelheid en de balhoogte. In de meeste gevallen betaal je per uur als je een golfsimulator gebruikt. 

2 Oefengreens

De meeste indoor centra hebben een kunstgras greens waar je het putten kunt oefenen en soms kun je er ook uitstekend chippen.

3 Lessen en clubfitting

In sommige indoor golfcentra met simulatoren geven professionals privé- en groepslessen. Sommige professionals zijn tevens clubfitters en kunnen golfers helpen bij het vinden van de juiste set.

4 Informele sfeer

De sfeer in een indoor golfcentrum is vaak heel informeel. Vaak is er direct naast de oefenfaciliteiten een horecagedeelte waar ook drankjes en hapjes besteld kunnen worden.

Indoor golfcentra in Nederland

Golfsimulator Assen, Drenthe
Aan de Ketellapperstraat zit een indoor centrum met simulator, onderdeel van de NGF (Nederlandse Golfschool).

Albatros Indoorgolf, Emmen, Drenthe
In dit centrum in Emmen kan getraind worden op een simulator en er worden lessen aangeboden.

Squash en Golf Centrum Hoogezand, Groningen
Het squashcentrum heeft een simulator.

Golfcentrum Roosendaal
Golfcentrum Roosendaal is een 9-holes golfbaan die is uitgebreid met een hal van 500m2. In deze hal bevinden zich 9 putting greens met natuurlijke glooiingen, vier Fullswing golfsimulatoren, een golfshop, een pro-shop, clubfitting en een bar met zitjes.

Indoor Golf Groningen
Dit indoor centrum op het bedrijventerrein Ulgersmaborg-Zuid heeft een simulator en kunstgras oefengreen.

HomeCourse, Utrecht
Het centrum aan de Sint Laurensdreef in Overvecht heeft zes simulatoren.

Move2golf, Haarlem, Noord-Holland
Dit onbemande indoor centrum aan de Hofmanweg heeft een golfsimulator met Swinguru Personal Golf Trainingssysteem. Op de website kan de simulator gereserveerd worden.

Indoor Golf Academie, Heiloo, Noord-Holland
Het centrum aan de Kennemerstraatweg bestaat uit een grote puttinggreen en een simulator. Er wordt les gegeven met behulp van een FlightScope swinganalyser en een SAM Putt Lab.

Fun Center Amstelveen, Noord-Holland
Een van de onderdelen in dit centrum waar je ook kan poolen, lasergamen en biljarten is een golfsimulator.

Peter Graham Golf Center, Alphen aan den Rijn, Zuid-Holland
In een sportschool aan de Van Leeuwenhoekweg is ook een indoor centrum met simulator, kleine oefengreen en oefenbunker. Peter Graham is professional en clubfitter.

Indoorgolf Rijpwetering, Zuid-Holland
Dit indoor centrum heeft een golfsimulator en een puttinggreen van 40 m2.

Golfin’ the City, Den Haag, Zuid-Holland
Een onbemande indoor locatie aan de van Swietenstraat in Den Haag met een golfsimulator en een koffiecorner. Op de website kan de simulator gereserveerd worden.

Indoor Golf Academy, Barendrecht, Zuid-Holland
In dit centrum vindt de golfer TrackMan-simulatoren gecombineerd met meer apparatuur (Golf Biodynamics en 3D-swinganalyse).

Golflinked, Wijchen, Gelderland
In deze indoor trainingslocatie van 300 vierkante meter staan golfsimulatoren. Tot de faciliteiten behoren een drivingrange, een aparte afslagkooi voor videoanalyse en een grote kunstgras puttinggreen. Er is ook een TrackMan, een TrackMan simulator en een SAM PuttLab aanwezig. Golfers kunnen er terecht voor clubfitting en er is een golfshop. Zie video boven dit bericht voor een impressie.

Indoor Golf Zwolle, Overijssel
Je kunt hier golfen op de Protee VX Golfsimulator. Met een breed scala aan functies en nauwkeurige analyse biedt deze simulator een zeer realistische golfervaring.

Riga Indoor Golf, Nijverdal, Overijssel
Riga Indoor Golf is gevestigd in het pand van Jumbo Golf Twente. Het centrum bestaat uit een oefengreen, golfsimulatoren en afslagplaatsen met een GolfAchiever II swinganalyser. Inmiddels heeft Riga Indoor Golf 9 Trackman simulatoren, en daarmee is het de grootste in de Benelux.

Indoor Golf Twente, Overijssel
Dit centrum in Hengelo bestaat uit studio’s met golfsimulatoren, een indoor drivingrange en een grote kunstgras putting green en een putting studio met een SAM PuttLab.

Ergo Indoorgolf, Vlissingen, Zeeland
Een indoor golfcentrum aan de Handelsweg met simulatoren en een kunstgras puttinggreen.

De Brug Active Indoor Golf, Mierlo, Noord-Brabant
In dit indoor sportcentrum staat ook een simulator.

Birdie Golfteaching, Ede, Gelderland
Twee simulatoren plus putt & chip ruimte. Les met behulp van video en Flightscope.

Indoor golf op golfbanen

Verschillende golfclubs hebben indoor faciliteiten, soms zeer toegankelijk en soms alleen bedoeld voor leden. Hieronder volgen enkele voorbeelden van toegankelijke faciliteiten.

Golfclub Hoogland Amersfoort heeft een overdekt indoor trainingscentrum met zes korte holes en een echte waterpartij en echte zandbunkers. Er is ook een indoor puttingreen van 70 m2.

Golfpark de Star in Leidschendam (Zuid-Holland) heeft twee golfsimulatoren. Het gaat om indoor golffaciliteiten die voorheen verzorgd werden door Swingaway in Den Haag. Op Sportpak De Star vindt de bezoeker ook een outdoor 18-holes pitch&puttbaan en (indoor) tennisvelden.

Op de 18-holes golfbaan Catherinenburg in Melissant (Zuid-Holland), de homecourse van GC Roxenisse, is een indoor oefenfaciliteit met drie golfsimulatoren.

Op de Keppelse Golfclub in Gelderland heeft de Keppelse Golfacademie een simulator met TrackMan in een teaching- en fittingstudio.

Op Golfclub Riel in Noord-Brabant heeft Golfschool Geldrop een indoor puttinggreen en een golfsimulator.

Op sportcentrum Amstelborgh in Amsterdam staat een golfsimulator in de squashhal.

Op de driving range van Rhoon Golfcenter (Rhoon, Zuid-Holland) is er een luxe studio van 50 m2 (afgesloten ruimte met airco en verwarming) met Trackman en een scherm van 20m2.

Golfpark Almkreek te Almkerk (27 holes, net onder Gorinchem) beschikt over een indoorruimte met simulator, putting green en diverse afslagmatten. 

Op Het Rijk van Nunspeet in Gelderland is de Robert-Jan Derksen Academy gevestigd, een indoorruimte met veel hightech-apparatuur en twee verschillende greens waar topgolfers hun puttechniek kunnen verbeteren.

Mis je een locatie, geef het dan door aan redactie@golf.nl.

Lees meer over
Instructie Golftips