Zelf Golfen

Drivingranges met extra's

Langzaam maar zeker worden Nederlandse drivingranges aantrekkelijker gemaakt. En een paar ranges hebben high-tech innovaties aangeschaft die het oefenen nog leuker en nuttiger maken.

We hebben in Nederland vooralsnog geen TopGolf-centra zoals in de VS: megagrote drivingranges met muziek, drank en games. TopGolf is de meest extreme vorm van de 'gameification' van golf. 

Dat hebben we in Nederland niet maar er zijn nu wel een paar drivingranges die een Topgolf-ervaring op kleine schaal aanbieden. Op die ranges wordt het oefenen dankzij moderne technologieën interactiever, leuker en nuttiger. Hieronder staan enkele voorbeelden van 'Topgolf Light' in Nederland.

Toptracer Range

Op enkele drivingranges in Nederland is technologie van TopTracer geïnstalleerd. Op Golfbaan Prise d'Eau zijn er maar liefst 24 afslagplaatsen met een Toptracer. 

Met Toptracer kun je serieus trainen of spelletjes en wedstrijdjes doen met vrienden. Want elke bal die je slaat, wordt gemeten en op een scherm wordt getoond hoeveel meter (en hoe recht) de bal vliegt. Je kunt met een groepje een longest drive challenge of een neary challenge doen of een 'virtuele baan' spelen, bijvoorbeeld Pebble Beach. 

Om te profiteren van alle mogelijkheden moet je de gratis Toptracer Range app installeren. Die applicatie maakt het onder meer mogelijk om statistieken van je slagen te verzamelen. Zo kun je onder meer vastleggen hoe ver je slaat met elke club in je tas. Alle statistieken kun je delen en vergelijken met data van vrienden. Je kunt de Protracer ook gebruiken als 'launch monitor'; dan wordt alles van elke slag vastgelegd: de afstand, de clubhoofdnelheid, etc. Die data kun je overleggen aan de professional bij wie je lessen volgt.

Bij ons bezoek van aan Prise d'eau was teaching en playing pro Paul Berkhout aan het oefenen met een Protracer. 'Het is heel leuk en je bent niet meer lukraak ballen aan het slaan', zegt de 23-jarige Berkhout. 'Ik ben nu een aantal holes van Pebble Beach aan het spelen. Na een afslag kan ik op het scherm achter mij zien hoeveel meter ik nog over heb. Zo wordt elke slag geregistreerd. En als ik uiteindelijk 40 meter naar de vlag over heb, dan moet ik naar de 40-meter vlag op de range slaan. Sla je de bal dichtbij de vlag, dan wordt er één putt bij je score op een hole bijgeteld. Sla je iets verder van de hole, dan zijn het twee putts.'

Prise d'Eau beschikt nu een klein jaar over de technologie. 'De Protracer spreek golfers van alle niveaus aan', zegt Patty Smit, voormalig commercieel manager van de baan bij Tilburg. 'En wat je ook doet - je clubafstanden meten of samen een virtuele baan spelen - je oefent veel geconcentreerder en met veel meer plezier.' 'Het leukste effect van de Protracers,' aldus Bartje Meijboom, directeur van Prise d'Eau, 'is dat er nu veel meer samen wordt geoefend. De range is niet meer een rij individuele golfers die allemaal die de ene na de andere bal wegslaan.' 

Gebruikmaken van een Toptracer op Prise d'eau is gratis: je betaalt alleen voor de ballen. Ook niet-leden van Prise d'Eau zijn van harte welkom. Prise d'Eau heeft plannen voor Protracer-wedstrijden op de range en evenementen met muziek. De range zal in de nabije toekomst ook verrijkt worden met één of meer barretjes.

Met behulp van de app van Toptracer houdt Prise d'Eau wekelijkse, maandelijkse en jaarlijkse leaderboards bij.

 

Toptracer op driving range
Toptracer

Toptracer is een camera-gebaseerde technologie die begon onder de naam Protracer. Protracer is bekend van televisie-uitzendingen van golftoernooien; de Protracer-technologie wordt dan ingezet om onder meer de balvlucht en -afstand te laten zien. Toptracer is overgenomen door het bedrijf Topgolf. In de VS zijn in korte tijd ruim 25 Toptracer Ranges geopend en het bedrijf verwacht dat er eind van dit jaar wereldwijd meer dan 300 Toptracer Ranges zijn. 

Meer informatie: prisedeau-events.nl/toptracer. Ook Golfcentrum RoosendaalGolfcentrum AmsteldijkGolfcentrum Noordwijk en de Noord Nederlandse bieden de Toptracer-technologie aan.

TrackMan Range

Seve Golfcenter Rotterdam is de eerste TrackMan Range van Nederland. Hier kunnen golfers zelf aan de slag met een TrackMan, net zoals ze op een Toptracer Range aan de slag kunnen met de technologie van Toptracer. 

Een TrackMan is een launch monitor. Het kleine radarapparaat, niet veel groter dan een groot boek, legt de swingbaan van de club en de balvlucht vast. Deze informatie wordt getoond op een computerscherm. Het apparaat wordt gebruikt door teaching pro's bij het lesgeven en door playing professionals om hun eigen swing te perfectioneren, maar op Seve kunnen gewone golfers tegen betaling gebruik maken van de kostbare, accurate meetapparaatjes. 

Een van de opties die 'de self-service trainingsfaciliteit' biedt is 'Shot Analysis': een analyse van de swingbaan en balvlucht. Een andere optie is 'Compare Clubs': de afstand per club vastleggen. En bezoekers van Seve kunnen met twee tot vier personen wedstrijdjes spelen op de TrackMan Range. 

Net als de Toptracer Range biedt TrackMan Range de mogelijkheid om allerlei data online te verzamelen. Daarvoor moet men een gratis app downloaden of een account op mytrackman.com openen.

Gebruik maken van de TrackMan Range op Seve kost in 2019 10 euro per half uur en 17,50 euro per uur. Het is ook mogelijk om 360 minuten te reserveren of een TrackMan Range-abonnement voor zes of 12 maanden aan te schaffen. Kijk voor actuele prijzen op seve.nl/tarieven. Meer informatie: seve.nl/trackman-range.

Sinds oktober 2022 heeft Golfbaan Bentwoud ook een TrackMan range. (zie foto onder)

Golfles van een pro met behulp van een TrackMan? Dat kan op veel banen in Nederland: kijk hiervoor op mytrackman.com/locator.

trackman range

Targets

Vroeger stonden er op de meeste ranges hooguit enkele vlaggen, nu zijn er steeds meer banen die targets (mikdoelen) hebben geïnstalleerd. Enkele voorbeelden van mikdoelen:

  • Target greens (greens van gekleurd kunstgras). Als het kunstgras goed wordt onderhouden (zand uitstrooien), dan bijt de bal net zoals op een echte green. 
  • Eilanden op aquaranges
  • Trampolines ('target frames')
  • Een gong aan een kabel (maakt lekker veel kabaal)
  • Een oude auto (na enkele weken vol deuken)
  • Een oude wasmachine (voor korte slagen)
  • Afstandsborden en target banners (50 meter, 75 meter, etc.)

De kosten van deze targets zijn overzichtelijk en het oefenen wordt bevorderd.

Mis je informatie op deze pagina? Geef het door: redactie@golf.nl.

Lees meer over
Banen