Topgolf

Luiten en Besseling niet naar Olympische Spelen

Nog ruim een maand, dan beginnen de Olympische Spelen in Tokio. Helaas zonder Joost Luiten, Wil Besseling of een andere Nederlandse mannelijke golfer. De hoop is nu gevestigd op Anne van Dam.
Beeld: Getty Images

Beeld: Getty Images

In 2016 bij het Olympisch golftoernooi in Rio de Janeiro werd het Nederlandse golf vertegenwoordigd door Joost Luiten. De winnaar van zes toernooien op de European Tour wil volgende maand ook heel graag spelen in Tokio. Maar Luiten mag niet. De 35-jarige golfer voldoet net als de Nederlandse nummer 2 Wil Besseling aan de deelname-eisen van het IOC en de IGF (International Golf Federation), maar niet aan de aanvullende eisen van NOC*NSF. Om uitgezonden te worden naar de Spelen eist de sportkoepel dat golfers in de top 36 staan van de Olympische ranking en in de top 100 van de wereldranglijst. Aan beide voorwaarden voldoen Luiten en Besseling vandaag op de deadline van maandag 21 juni niet.

Extra eisen NOC*NSF ‘onnodig’

Geen tweede Olympische spelen dus voor Luiten. Tot teleurstelling van de 35-jarige golfer die mooie herinneringen bewaart aan zijn Olympische debuut in Rio vijf jaar geleden. “Ik was heel graag naar Tokio gegaan, ondanks de restricties die er gaan gelden vanwege corona. NOC*NSF bewijst met de in mijn ogen onnodige extra eisen dat ze weinig van golf begrijpen. Het komt vaak voor dat golfers buiten de top 100 van de wereld toernooien winnen.”

Realistische medaillekans

Niels Boysen, topsportmanager bij de NGF, snapt dat Luiten zo reageert, maar hij heeft ook begrip voor het standpunt van NOC*NSF. “De sportkoepel wil alleen sporters naar de Spelen sturen die in hun ogen een realistische kans hebben op een medaille. In de ogen van NOC*NSF is die kans erg gering voor golfers buiten de top 100 van de wereld. Je kunt heel lang discussiëren of dat daadwerkelijk zo is, maar deze criteria zijn negen jaar terug al opgesteld dus Joost en ook de andere Nederlandse golfers wisten waar ze aan toe waren.”

Anne van Dam

Geen Joost Luiten, Wil Besseling of een andere Nederlandse golfer straks in Tokio, toch is er nog een kleine kans dat er een golfer van TeamNL op de Kasumigaseki Country Club op jacht gaat naar olympisch eremetaal. De deadline voor de vrouwen is maandag 28 juni en Anne van Dam staat 38ste op de Olympische ranking en 116de op de wereldranglijst. Met een heel goed eindresultaat deze week in het KPMG Women's PGA Championship, een major, kan ze voldoende stijgen om aan de deelname-eis te voldoen.

Hoop

Topsportmanager Boysen van de NGF houdt daarom hoop. “Ik ben realistisch, Anne heeft echt een topprestatie nodig deze week, maar het zou geweldig zijn als ze op de valreep kwalificatie weet af te dwingen. De Olympische Spelen is het grootste sportevenement ter wereld. Als Olympische sport komt golf ook onder de aandacht van veel niet-golfers, zeker als er een Nederlander meespeelt in het toernooi.”

120 golfers aan de start

In 2016 in Rio de Janeiro keerde golf na 112 jaar terug op de Olympische Spelen. Justin Rose veroverde het goud bij de mannen, Inbee Park bij de vrouwen. Op de Kasumigaseki Country Club, ongeveer 50 kilometer van downtown Tokio, spelen zestig mannen (29 juli -1 augustus) en zestig vrouwen (4-7 augustus) om het eremetaal.