Nieuws

'Medespeler slaat mijn bal! Wat nu?'

Voor de rubriek Vraag het GOLF.NL kregen we een vraag over tegen elkaar rollende ballen op de green en over een golfer die een mooie bal slaat maar wel de verkeerde. Hier zijn de antwoorden.
Beeld: Golfsupport.nl

Beeld: Golfsupport.nl

"Op de green liggen vier ballen. Vroeger was de regel dat de verste bal op de green als eerste start met putten. De nieuwe regel is, om de speelsnelheid te bevorderen, dat wie klaar is, mag putten. Wat als twee spelers bijna gelijktijdig putten en de rollende ballen elkaar raken? Wie is er fout en is er een strafslag?" - Martin Keers via redactie@golf.nl 

"Het antwoord op deze vraag is makkelijk: als twee ballen, beide geputt, op de green elkaar raken, dan vervallen beide slagen en moeten beide spelers zonder straf opnieuw spelen vanaf de originele plaatsen op de green."

"Tijdens het spel ligt mijn bal naast die van mijn medespeler. Ik let niet goed op en speel met de bal van mijn medespeler. De bal komt op de green niet ver van de vlag (mooie slag dus). Mijn medespeler wil zijn (mijn) bal spelen en bemerkt dat het niet zijn bal is. Ik moet dus mijn bal alsnog spelen en krijg hiervoor (regel 6.3) 2 strafslagen. Maar wat moet mijn medespeler doen? Zijn bal ligt in een mooie positie. Mag hij verder spelen zoals de bal ligt of moet hij een nieuwe bal slaan?"- Ed Meisner via redactie@golf.nl 

"Heel zuur om deze fout te maken; altijd goed opletten dus en je bal identificeren voordat je gaat slaan! Als je een verkeerde bal speelt levert dit inderdaad 2 strafslagen op en moet je je originele bal gaan zoeken en als je die vindt dan slaan waar deze ligt en indien je je originele bal niet vindt, zul je terug moeten naar de plaats vanwaar je het laatst geslagen hebt, of in Stableford doorlopen naar de volgende hole als je toch geen punten meer kan scoren.

Voor de speler wiens bal je hebt geslagen, geeft Regel 9.6 aan dat hij zijn bal moet terugplaatsen en spelen vanaf de oorspronkelijke plaats, maar indien de bal inmiddels een stuk verderop ligt en niet snel beschikbaar is, mag ook een andere bal geplaatst worden waar de originele bal lag. 
In dit geval is het ook goed mogelijk dat door de mooie slag een plag geslagen is en de oorspronkelijk ligging veranderd is. Als dit het geval is dan moet de bal volgens Regel 14.2d zo dicht mogelijk bij de oorspronkelijke plaats binnen een clublengte, niet dichter bij de hole, op een plek geplaatst worden die zoveel mogelijk lijkt op de oorspronkelijke ligging."
 
Jan Visser, voorzitter handicap & regelcommissie NGF

 

en accepteer marketing cookies om deze video te kunnen bekijken.

 

Heb je ook een vraag?

In 'Vraag het aan GOLF.NL' komen de beste en leukste golfvragen aan bod! Heb je een vraag? Stuur een mail naar redactie@golf.nl of een bericht via social media (Twitter, Facebook, Instagram).