Nieuws

133 kilometer fietsen en 18 holes golfen

Om 05.30 uur vetrokken Naud, Derk  en Merijn voor een fietstocht van ruim 130 kilometer langs 18 golfbanen. Net als in 2020 zamelen zij geld in voor de Mentelity Foundation. Na 18 holes is de tussenstand bekend.
Beeld: Merijn Koek Mentelity Foundation

Beeld: Merijn Koek Mentelity Foundation

€12.000 voor de Mentelity Foundation!

Deze zomerse juni avond werd afgesloten op de Hilversumsche Golfclub. Familieleden en naaste vrienden vormden een erehaag voor de 3 fietsers en golfers en golfster Daphne van Houten. Voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Golf Federatie, Carolien Huyskes nam namens de club en de federatie het slotwoord. "15 uur onderweg en dan met deze ondergaande zon in dit gezelschap jullie ronde eindigen, dat verdient een groot applaus". De tussenstand na 18 holes was € 12.000, maar er zouden nog donaties van een aantal clubs bij moeten komen. Er kan nog een hele maand worden gedoneerd!

>>Wil je een financieel steuntje in de rug geven? Doneren kan hier.

Wat gebeurde er tussendoor?

133 kilometer fietsen is al een uitdaging en zéker op de Utrechtse Heuvelrug, maar om dan ook nog op 18 locaties een hole te golfen... "Nee hoor, daar draaien wij onze hand niet voor om, we weten waar we dit allemaal voor doen, dus de kilometers vliegen voorbij," vertelt een van de initiatiefnemers Naud op hole 7 van de dag, The Mondial Golf. Om 05.30 zijn de heren vertrokken met de fiets met op de rug een golftasje met slechts 3 clubs waaronder een putter. "De ontvangst op alle golfbanen is geweldig georganiseerd en dat geeft ontzettend veel energie, dat maakt het golfen met maar 3 clubs een stuk makkelijker," geeft Derk aan.

Bij The Mondial Golf werden 2 clinics overhandigd voor de kinderen van de Mentelity Foundation en op de Doornse (de kleinste club met slechts 156 leden) werd € 1.779 opgehaald. "De saamhorigheid onder de clubs en betrokkenheid bij de stichting is om kippenvel van te krijgen," aldus Edwin Spee, directeur van de Mentelity Foundation die de donaties vandaag in ontvangst neemt.

In 2 flights op 2 verschillende holes gaat het gezelschap steeds op iedere golfbaan van start. Naud met Merijn en iemand van de golfclub waar ze op dat moment zijn, en Derk met Daphne van Houten en een ander lid van de club. Daphne van Houten staat op de 11e plaats op de wereldranglijst voor golfers met een fysieke beperking. Eerder deze week verscheen er een interview met een gesprek tussen Daphne en Merijn. Lees het hieronder.

Merijn Koek golft mee

In 2020 reed Merijn Koek op de fiets mee met de twee golfers. Merijn is geboren met een lichamelijke uitdaging. Hij heeft geen onderarmen en mist een onderbeen. Ondanks dat voltooide de ex-paralympisch snowboarder de hele fietsroute en wandelde hij alle 18 holes mee. Tot die dag had Merijn nog nooit verder dan 45 kilometer gefietst. “Zwaar? Nee hoor, en volgend jaar wil ik ook proberen te golfen.” De NGF heeft Merijn geholpen met het vinden van een goede golfprofessional. Hij heeft in totaal 10 golflessen gehad van Nick Goedhart van Golfbaan Het Woold. "Merijn heeft een goede core stability dus ik heb een goede verwachting van de ontwikkeling in zijn spel. We hebben een driver laten aanpassen en ik heb hem kunnen helpen in de voorbereiding naar de challenge van vandaag". We bezochten het duo in april in Asten (Noord-Brabant).

en accepteer marketing cookies om deze video te kunnen bekijken.

>>Wil je een financieel steuntje in de rug geven? Doneren kan hier.

Ontstaan van het idee

Derk ter Braak (hcp 4,5) en Naud Frese (hcp 11,8), zijn fervente golfers én fietsers. Tijdens de eerste lockdown in 2020 waren de golfbanen gesloten en hebben de mannen veel gefietst. Toen ontstond het idee om zodra de golfbanen weer open zouden gaan 18 holes te spelen voor het goede doel. Maar dan wel op 18 verschillende golfbanen! Tussen die 18 golfbanen verplaatsen op de fiets! Alsof 155 kilometer op de fiets met 18 holes golfen nog niet pittig genoeg was, hadden ze ook afgesproken om het nog iets uitdagender te maken (en qua bagage op de fiets iets minder zwaar): maximaal drie golfclubs per persoon waaronder een putter. In 2020 haalde het drietal ruim € 8.000 op voor de Mentelity Foundation.

Nieuwe route, 18 andere golfbanen

In 2020 bezocht het drietal de golfbanen rondom Amsterdam en het Kennemerland. De route van 2021 gaat over de Utrechtse Heuvelrug. Dat wordt dus 133 kilometer fietsen langs de onderstaande golfbanen met daarna genoemde starttijd. Je bent van harte welkom om het sportieve gezelschap toe te juichen (op gepaste afstand uiteraard!)

Golfbaan

Verwachte
aankomsttijd                                     

Golfsociëteit De Lage Vuursche  06:00
Golfpark De Biltse Duinen  06:41
UGC De Pan  07:21 
Schaerweijde Golf  08:02
GC Kromme Rijn  08:49
UGC Amelisweerd  09:34
The Mondial  10:19 
Health Center Hoenderdaal  11:30
Doornse GC  12:18
GC Anderstein  13:09
GC De Hoge Kleij   14:08
Golfpark Soestduinen  14:59
Golfvereniging Hoogland  15:53
Goyer G&CC   17:04
Golfpark Spandersbosch  17:52
Golfclub 't Jagerspaadje  18:36
Gooise GC  19:17
Hilversumsche GC   20:06

Wil je de teams zien spelen op een van de clubs, zorg er dan voor dat je 10 minuten voor de verwachte aankomsttijd aanwezig bent op de betreffende golfbaan. Let goed op de geldende coronamaatregelen. GOLF.NL doet op een aantal banen verslag via Instagram.

Wil je een financieel steuntje in de rug geven? Doneren kan hier.

Hieronder is het liveblog te lezen en de aftermovie van de eerste editie van Ride & Golf in 2020.