Interview

Fietsen en golfen met een uitdaging

Daphne van Houten heeft scoliose, een verkromming in de wervelkolom, en Merijn Koek wordt geboren met één onderbeen en zonder onderarmen. Beiden halen plezier uit golf. De één als topspeelster, de ander als prille beginneling.
“Ik heb een blauwe plek onder mijn oksel langs de ribbenkast, maar verder doet het golfen niet echt pijn,” vertelt Merijn over het klemmen van zijn gloednieuwe, op maat gemaakte driver. Op de vraag of hij links- of rechtshandig golft, antwoordt Merijn met een gezonde dosis zelfspot en humor: “Ja, geen-handig dus, of onhandig, maar ik heb 3 rechtshandige clubs die langer zijn gemaakt.”

Eigen tee

Merijn is in december begonnen met golfen om te ervaren of de sport voor hem is weggelegd. De aanleiding ervoor is het Ride & Play-evenement voor de Mentelity Foundation op 9 juni (op 18 verschillende golfbanen, een hole golfen en daar tussenin fietsen.) “Vorig jaar fietste ik 150 kilometer en liep ik mee op de golfbaan. Dit jaar ga ik mee golfen. Als ik rechtdoor sla en binnen 2 slagen op de green lig, ben ik tevreden. Ik heb mijn eigen tee die ik halverwege de fairway kan neerleggen, dan scheelt het al wat lengte.”

>> Je kunt direct doneren aan de Mentelity Foundation

Pijn als onderdeel van het leven

Daphne sluit dit jaar ook aan bij het evenement. “Ik ga alleen mee om te golfen; vanwege de scoliose kan ik geen lange afstanden fietsen.” De pijn in haar rug is altijd aanwezig; ze heeft dat geaccepteerd als onderdeel van haar leven. Soms heeft ze zulke hevige pijnscheuten, dat haar swing resulteert in een slag vol in de grond. “Maar ik heb eigenlijk meer last van vermoeide knieën, heupen en onderrug, omdat ik met mijn hele lijf de vergroeiing in mijn rug moet compenseren.”

Geen profcarrière

Op 19-jarige leeftijd realiseerde ze zich dat de zeurderige pijn en daarmee de vermoeidheid een professionele golfcarrière in de weg staan. “Op het eerste gezicht zie je niet direct dat mijn rug niet recht is en met handicap +0,2 heb ik serieus overwogen om een leven als professional een kans te geven. Helaas is het dag in dag uit trainen, 4 wedstrijddagen lopen en het vele reizen niet voor mij weggelegd. Ja, dat vind ik jammer, maar ik heb het geaccepteerd.”

De tekst gaat verder onder de foto

Geen onderscheid

Op topsportniveau hebben Merijn en Daphne voor eenzelfde soort keuze gestaan. Merijn was paralympisch snowboarder onder de vleugels van meervoudig paralympisch kampioene Bibian Mentel. “Ik werd in Sotsji 14e en dat was een prachtige ervaring, maar ik realiseerde me ook dat ik nooit de beste zou worden. Omdat ik 2 onderarmen en een onderbeen mis, heb ik geen mogelijkheid om mezelf af te duwen bij de start. Daar verlies ik al kostbare seconden. Er wordt geen onderscheid gemaakt in hoeveel ledematen iemand mist, ik mis er toch 3.”

Lesgeven

Nu hij het topsport leven achter zich heeft gelaten, geeft Merijn les aan kinderen met een fysieke uitdaging. Dat doet hij namens de Mentelity Foundation waar hij ook projectleider is. “Ik geniet er nu vooral van dat ik deze kinderen mag en kan helpen en de droom van Bibian kan voortzetten. Zij heeft mij gebracht waar ik nu ben en daar ben ik trots op.” Daphne wil net als Merijn ook les gaan geven. “Ik zal het ook mooi vinden om kinderen met of zonder fysieke beperking te kunnen leren golfen, daar kan ik voldoening uit halen. Nu studeer ik nog Sportmarketing, als ik daarmee klaar ben, ga ik de opties bekijken.”

Andere kijk op golf

Samen gaan ze komende woensdag deelnemen aan de sportieve inzamelingsactie voor de foundation. “We weten waar we het voor doen en het is supergaaf om eens met een andere kijk op golf op 18 verschillende banen te spelen. Ik ben heel benieuwd naar de banen die ik nog nooit heb gespeeld,” vertelt Daphne.

De tekst gaat verder onder de foto

Beeld: Naud, Derk en Merijn fietsen en golfen voor de Mentelity Foundation - Fotografie: Remco Meijer
Beeld: Naud, Derk en Merijn fietsen en golfen voor de Mentelity Foundation - Fotografie: Remco Meijer

Golfvragen

Merijn heeft nog wel wat te vragen aan Daphne. Want hoewel hij het meeste opziet tegen de zadelpijn na 40 kilometer met de wetenschap dat hij er dan nog 90 moet, is hij heel serieus in zijn aanpak van golf. “Hoeveel ballen moet ik meenemen? Zijn 3 genoeg? En heb je enig idee hoe snel de greens zijn? Putten is toch wel mijn specialiteit, dus hoe kan ik die verschillen goed inschatten?”

Smoesjes

Ze kletsen gezellig door en kijken met veel plezier uit naar het evenement. “Ik hoor net dat ik genoeg smoesjes kan verzinnen als mijn bal niet vliegt en rolt zoals ik wil. Een krasje op de bal, gras op mijn club, onverwachts een windvlaag, haar voor mijn ogen, als ik maar naar de green ga, ben ik tevreden,” sluit Merijn af.

Ride & Play is woensdag te volgen via het Instagram kanaal van GOLF.NL. Doneren kan hier.

Kijktip: Een maand geleden zochten we Merijn op tijdens zijn golfles om zijn golfskills na 10 lessen vast te leggen. Bekijk de video hieronder.