Topgolf

Koele Collin Morikawa wint The Open

Hij speelde voor het eerst in The Open, maar het weerhield Collin Morikawa er niet van het toernooi op zijn naam te schrijven. Voor Louis Oosthuizen was er weer een teleurstelling in een major.

Collin Morikawa begon de laatste dag van het 149ste Open Championship op de tweede plaats, een slag achter Louis Oosthuizen. Al snel waren de rollen omgedraaid op Royal St George's dat andermaal baadde in de zon en waar de wind nauwelijks een rol speelde. Oosthuizen oogde eigenlijk vanaf het begin van de slotronde niet heel comfortabel, de zo veel geroemde swing liet de 38-jarige Zuid-Afrikaan te vaak in de steek en na zeven holes was hij met twee bogeys al +2. Morikawa was de eerste zes holes heel solide met allemaal pars, daarna drukte de 24-jarige Amerikaan die pas in zijn eerste Brits Open speelde het gaspedaal in: drie opeenvolgende birdies op 7, 8 en 9 om naar -14 te gaan.

Achtervolging Spieth

Jordan Spieth die matig was gestart in de slotronde, +2 na zes holes, zette de achtervolging in. Nadat de 27-jarige Amerikaan al eagle had gemaakt op hole 7, volgden birdies op 9, 10, 13 en 14 en was het gat met Morikawa teruggebracht tot een slag. Dat duurde maar heel even. Op de par-5 14de maakte Morikawa uiterst koel een putt van een meter of vier voor birdie en -15. Op hole 15 had de in Californië geboren golfer met zijn drive het geluk dat een winnaar ook nodig heeft, zijn bal ging wat naar rechts maar rolde net langs de gapende potbunkers. Bij de tweede slag ging het wel mis, de gewenste fade bleef uit en zijn bal eindigde links naast de green in het hoge gras. Een bogey op een heel belangrijk moment dreigde. Maar met de druk er vol op maakte Morikawa de putt van een meter of vijf voor par. Het bleek het beslissende moment in het 149ste Open Championship. Op de laatste vier holes wist Spieth alleen nog pars te maken. Met een ronde 66 en een totaal van -13 eindigde hij alleen op de tweede plaats. 

Verjaardag

Morikawa kwam niet meer in de problemen. Hj maakte pars op 16, 17 en 18 en met 265 slagen (-15) kroonde hij zich tot Champion Golfer of the Year. "Dit is een van de mooiste momenten in mijn leven, om jullie hier allemaal te zien is geweldig", sprak de glunderende winnaar met de Claret Jug, de trofee van The Open in zijn handen. Voor J. J. Jacovac, de caddie van Morikawa, was het ook een onvergetelijke dag. Hij vierde zijn 39ste verjaardag en werd nadat Morikawa dat in zijn speech had vermeld kort toegezongen door de toeschouwers. Als verjaardagscadeau kan Jacovac tien procent van de eerste prijs van ruim twee miljoen dollar tegemoet zien.

Fenomenaal

Morikawa speelde deze week pas in zijn achtste major en heeft er nu al twee op zijn naam staan. In 2020 was hij ook de beste in het US PGA Championship. Het spel van de Amerikaan lijkt geknipt voor de majors. Hij is niet de langste van de tee, maar zijn ijzerspel is fenomenaal. Dit jaar werd hij achtste in het US PGA en vorige maand vierde in het US Open. Eerder dit jaar won Morikawa ook al een World Golf Championship.  Morikawa werd in 2019 pro nadat hij een heel hoog aangeschreven studie business administration aan de Universiteit van Berkely had afgerond. Hij is niet alleen een geweldige golfer, maar ook uiterst intelligent. 

Old Course 2022

Jordan Spieth, die begin april het Valero Texas Open won op de PGA Tour, is zijn vormcrisis helemaal te boven, dat is duidelijk. Maar de winnaar van het Brits Open in 2017 blijft voorlopig op drie majorzeges staan. Voor Oosthuizen, dit jaar al tweede in het US PGA Championship en het US Open, was het weer net niet in een major. Met -11 eindigde hij als derde samen met Jon Rahm. Volgend jaar staat het 150ste Open Championship op het programma, die jubileumeditie wordt uiteraard gespeeld op de Old Course in St Andrews.

Leaderboard 

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

Lees meer over
European Tour Topgolf The Open