Golfsport

Het nieuwe handicapsysteem komt eraan!

Over een maand (1 maart) wordt in Nederland het nieuwe Wereld Handicap Systeem (WHS) ingevoerd. Wat betekent dit voor jou als golfer?
Beeld: Koen Suyk

Beeld: Koen Suyk

De golfregels zijn overal ter wereld hetzelfde, maar er zijn zes verschillende handicapsystemen om de handicap en speelsterkte van golfers te bepalen. Om golfers van verschillende niveaus uit alle landen met elkaar te kunnen laten spelen, en op elke baan ter wereld handicaps met elkaar te kunnen vergelijken, is er een initiatief gestart om wereldwijd één systeem te gebruiken, het Wereld Handicap Systeem (WHS), dat in Nederland op 1 maart wordt ingevoerd. 

Hoe werkt het Wereld Handicap Systeem? Bekijk de video:

Heb je vragen over je WHS-handicap? Neem contact op met de handicapcommissie van je club

 Vanaf 1 maart 

In sommige EGA-landen is het WHS al ingevoerd, maar in Nederland gaan we over op 1 maart 2021. Tot die tijd geldt nog het EGA Handicap Systeem waarmee nu gewerkt wordt (het systeem van de Europese Golf Associatie). Klik hier voor meer informatie over de overgangsperiode.

Hoe werkt het nieuwe systeem?

In het nieuwe systeem wordt een handicap gebaseerd op de laatste 20 qualifying ronden van een speler. Het gemiddelde van de beste 8 scores van deze laatste 20 rondes bepaalt je handicap. Hier wordt een vaste formule voor gebruikt en je nieuwe handicap wordt berekend op basis van de scores die je tot die tijd hebt ingeleverd. Je handicap wordt vanaf 1 maart niet meer op basis van Stablefordpunten berekend. Stableford blijft wel bestaan als spelvorm, maar wordt dus niet meer gebruikt voor je handicap.

Spelers zullen straks, net als nu, scores invoeren via de app GOLF.NL of via de website of handicapterminal van de club. Vervolgens wordt de nieuwe handicap door de app of website berekend. Wat ook niet verandert is dit principe: hoe meer qualifying ronden en wedstrijden je speelt, hoe reëler je handicap is.

Bekijk je WHS-handicap in de app GOLF.NL

In de app GOLF.NL kan je je voorlopige WHS-handicap bekijken. Heb je vragen over de wijziging van je handicap door de invoering van het Wereld Handicap Systeem? Neem contact op met de handicapcommissie van je club.


Heb je vragen? Lees dan de FAQ over het Wereld Handicap Systeem.

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

Lees meer over
Handicap