Topgolf

Vindt Anne van Dam weg naar wereldtop?

Anne van Dam begint morgen aan haar derde seizoen op de LPGA. Maakt de beste golfster van Nederland dit jaar de sprong richting de wereldtop?
Beeld: Getty Images

Beeld: Getty Images

Anne van Dam heeft een wapen. Wie het topgolf een beetje volgt, weet natuurlijk wat dat wapen is: heel verre drives; vorig jaar op de LPGA gemiddeld 258 meter. Als het nodig is, bijvoorbeeld om over een bunker te slaan, kan Van Dam nog flink wat extra gas geven. “Ik sla mijn drives zelden of nooit op honderd procent van mijn vermogen, als ik wil, sla ik een stuk verder dan 258 meter.”

Wedges

Lengte van de tee is een enorm voordeel, na een goede drive ligt Van Dam soms wel veertig meter dichter bij de hole dan haar medespeelsters. Maar om de absolute top in golf te halen, is natuurlijk veel meer nodig dan verre drives. Bij de mannen is Dustin Johnson de nummer-1 op de wereldranglijst. De 36-jarige longhitter was al lange tijd een wereldtopper, maar momenteel is hij met afstand de meest dominante golfer. Wat het verschil heeft gemaakt voor Johnson? Hij profiteerde tot een jaar of twee terug niet optimaal van zijn verre drives, de slagen met de korte ijzers naar de green waren relatief zwak. Door keihard aan dat onderdeel van het spel te werken, is de Amerikaan nu dodelijk met de approaches naar de hole en is hij bij de toernooien de te kloppen man.  

Atletisch

Kan Anne van Dam de Dustin Johnson-route volgen? Dat is natuurlijk heel hoog gegrepen, maar de huidige nummer-97 van de wereldranglijst bij de vrouwen kan zich in een aantal opzichten wel degelijk spiegelen aan de regerend Masters-kampioen.
Net als Johnson is Van Dam atletisch en lang. Met haar 1.82m en lange armen en benen kan ze jaloersmakende swingsnelheden ontwikkelen. Waar de beste golfster van Nederland heel veel winst kan boeken? Met de wedges, slagen van pakweg 135 meter en minder naar de vlag, precies zoals Dustin Johnson een paar jaar terug.
Op dat onderdeel lag de afgelopen periode dan ook vooral de focus bij Van Dam, vertelde ze eerder deze week tegen het Amerikaanse Golfweek. “Omdat ik zoveel snelheid ontwikkel (in mijn swing) met mijn handen en armen, is het soms lastig een slag van een meter of zestig of een driekwart ijzer-9 te controleren.”

Hulp

Om die broodnodige controle wel te krijgen, heeft Van Dam eind vorig jaar de hulp ingeroepen van Sean Foley, een bekende coach die werkt(e) met toppers als Tiger Woods, Justin Rose, Lydia Ko en Danny Willett.
De samenwerking met een topcoach als Foley moet vruchten gaan afwerpen zou je denken, maar iets in de swing veranderen kost doorgaans tijd dus de vraag is: hoelang duurt het voor de progressie zichtbaar wordt? Gaat Van Dam dit jaar met fijnbesnaarde driekwart ijzertjes-9 die dood bij de hole neerploffen al een sprong richting de wereldtop maken?

Rapportcijfer

In 2019, haar eerste seizoen op de LPGA, eindigde Van Dam als 82ste op de jaarranglijst. Vorig jaar werd ze 72ste. Dit jaar weer tien plaatsen hoger of zit er veel meer vooruitgang in? In een terugblik op GOLF.NL op het seizoen 2020 gaf Van Dam zichzelf het rapportcijfer 6,5. “Het was zeker voldoende, want ik heb best steady gespeeld, maar ook niet hoger dan een 6,5 want ik heb geen positieve uitschieters gehad.”

De Nederlandse topgolfster Anne van Dam tijdens het Drive On Championship in Ohio
Beeld: Getty Images

Potentie

Met positieve uitschieters bedoelde Van Dam meedoen om de overwinning in een toernooi en het liefst natuurlijk een eerste zege op de LPGA pakken. Ze weet in elk geval hoe toernooien te winnen. De geboren Arnhemse, in 2015 professional geworden, won op de Ladies European Tour al vijf keer. Het niveau op de LPGA ligt vele malen hoger, maar niemand zal betwisten dat de Nederlandse de potentie heeft ook in Amerika te schitteren en op termijn een kanshebber te zijn in de majors. Omdat ze met die imponerend verre drives een belangrijk wapen in de tas heeft, maar ook omdat ze hard werkt – aan het korte spel rond de greens met Maarten Lafeber – en beseft dat het allemaal nog stukken beter moet. “Mijn spel is nog te wisselvallig, als je kijkt naar de top-10 van de wereld dan zijn die speelsters vooral een stuk constanter dan ik.”

Thuisvoordeel

Morgen begint Van Dam aan haar eerste toernooi dit jaar, de Gainbridge LPGA, te spelen op haar homecourse Lake Nona (lees Wie speelt waar?). Gaat Van Dam profiteren van het thuisvoordeel en een flitsende seizoenstart maken? Het zou prachtig zijn, maar geduld is geboden. Dustin Johnson won zijn eerste major, het US Open van 2016, toen hij 31 jaar was. Van Dam is pas 25, ze heeft dus nog even. Maar met de juiste wapens kan het in golf soms ook heel snel gaan.

Lees meer over
Anne van Dam LPGA Topgolf