Topgolf

Luiten leidt na ace, ook Besseling top-5

De Nederlandse armada is uitstekend begonnen aan het Gran Canaria Lopesan Open. Joost Luiten (-7) zorgde met een hole-in-one voor spektakel en leidt, vlak voor een tot dusver foutloze Wil Besseling (-6). Ook Darius van Driel en Lars van Meijel (beiden -4) gingen voortvarend van start.
Beeld: Getty Images

Beeld: Getty Images

Joost Luiten keek vooraf erg uit naar de eerste van drie opeenvolgende toernooien op de Canarische Eilanden, waarvan hij de laatste niet van plan is te spelen. Eindelijk was de 'bubbel' van de European Tour even niet meer verplicht in het hotel te blijven en konden de spelers zich wat 'vrijer' rondbewegen. En vrij spelen, dat deed Luiten op de openingsdag. Het absolute hoogtepunt was de korte 15de. Met een pitching wedge in de hand holede hij in één keer uit voor een ace, twee slagen winst en de koppositie. Op de par-3's deed de Nederlandse nummer 1 het sowieso opmerkelijk goed: 5 onder par over evenveel van deze holes op de openingsdag. Na de turn hield Luiten zijn kaart knap schoon en dankzij een birdie van buiten de green als slotakkoord, kwam hij met een 63 voor -7 bovendien als leider aan in het clubhuis.

'Hole-in-one blijft je altijd bij'

"Het was een goede dag", reageerde Luiten voldaan vanuit Gran Canaria. "Ik begon direct goed met drie birdies in de eerste vier holes en op 15 sla ik al snel die hole-in-one, wat natuurlijk altijd bijzonder is. Mijn wedge landde vanaf 124 meter net rechts naast de hole, pakte een slope en rolde zo tegen de vlag de hole in. Daarna bleef ik kansen creëren en heb ik solide gespeeld. Mijn enige fout was op een slechte ijzer op 17 die in de greenside bunker belandde. Maar -7 is uiteraard een goede openingsscore en een hole-in-one blijft je altijd bij."

Besseling bogeyvrij

Wil Besseling kende bijna net zo'n indrukwekkende dag als zijn één maand jongere landgenoot. Hij opende met een birdie op 1 en bleef de rest van zijn ronde foutloos, terwijl hij wél nog eens vijf birdies maakte. Zo staat hij gedeeld vijf de op -6, vlak achter Luiten, Joachim B. Hansen, Robin Rousel en Maximilian Kieffer.Vermoedelijk hadden de Nederlanders voordeel van hun vroege starttijd, want doorgaans trekt de wind op de zeebaan van Meloneras Golf pas in de middag aan.

Ook Van Driel & Van Meijel top-25

Met de binnenkomst van Besseling was het echter nog altijd niet gedaan met de sterke Nederlandse prestaties op dag 1. Darius van Driel staat na 18 holes namelijk in de top-25, net als Lars van Meijel. Die laatste legde met vier birdies in zijn laatste vijf holes de basis voor een mooie week in het Gran Canaria Open.

Leaderboard