Topgolf

Wie speelt waar? Week 16

Een voorbeschouwing op de toernooien van deze week. Zodra de toernooien begonnen zijn, kunnen de scores gevolgd worden door op de leaderboards te klikken.
Beeld: Golfsupport

Beeld: Golfsupport

22 – 25 European Tour, Gran Canaria Lopesan Open, Meloneras Golf, Las Palmas, Spanje. Prijzengeld: €1.500.000 Leaderboard

21 – 24 LPGA, Hugel-Air Premia LA Open, Wilshire Country Club, Los Angeles, Californië. Prijzengeld: $1.500.000 Leaderboard

22 – 25 PGA Tour, Zurich Classic of New Orleans, TPC Louisiana, Avondale, Louisiana. Prijzengeld: $7.400.000 Leaderboard

22 – 25 Challenge Tour, Limpopo Championship, Euphoria Golf & Lifestyle Estate, Zuid-Afrika. Prijzengeld: €175.000 Leaderboard

22 – 24 Symetra Tour, Copper Rock Championship, Copper Rock Golf Course , Hurricane, Utah. Prijzengeld: $200.000 Leaderboard

22 – 24 Alps Tour, Abruzzo Alps Open, Miglianico Golf & Country Club, Pescara, Italië. Prijzengeld: €40.000 Leaderboard

18 – 20 Pro Golf Tour, Red Sea Ain Sokhna Classic, Golf Club Ain Sokhna, Ain Sokhna, Egypte. Prijzengeld: €30.000 Leaderboard

22 – 25 Korn Ferry Tour, Veritex Bank Championship, Texas Rangers Golf Club, Arlington, Texas. Prijzengeld: $600.000 Leaderboard

Op de hoogte blijven van al het laatste topgolfnieuws? Volg ons op twitter voor updates gedurende de week! 

22 – 25 European Tour, Gran Canaria Lopesan Open, Meloneras Golf, Las Palmas, Spanje. Prijzengeld: €1.500.000

Het is alweer even geleden dat de European Tour nog eens op de Canarische Eilanden was, maar dat wordt de komende tijd dubbel en dwars ingehaald. We staan namelijk aan de vooravond van een heuse ‘Canary Islands Swing’, met drie opeenvolgende toernooien in aanloop naar het Frans Open. Begonnen wordt met het Gran Canaria Lopesan Open, een event dat normaal gesproken volgend jaar alweer van de kalender zal verdwijnen. De organisatie heeft niemand minder dan Rafa Cabrera Bello weten te strikken als gastheer. De topgolfer uit Gran Canaria heeft zich erop toegelegd bij te dragen aan de ontwikkeling van golf op de eilandengroep. Zo zette hij het Circuito Juvenil Rafa Cabrera Bello op, een toernooireeks voor jonge golfers.

Weer aan overwinning toe

Uiteraard speelt Rafa ook zelf mee in ‘zijn’ toernooi. De Spanjaard met een ongeslagen status in de Ryder Cup kan wel weer eens een overwinning gebruiken (zijn laatste zege dateert alweer uit 2017), wil hij zich in de kijker spelen bij captain Padraig Harrington. Enkele andere spelers van naam op de startlijst zijn Chris Wood, Pablo Larrazábal, Justin Harding, Eddie Pepperell en Alexander Levy. Nederland vaardigt het inmiddels gebruikelijke kwartet af: Joost Luiten, Wil Besseling, Darius van Driel en Lars van Meijel. 

Televisie: Ziggo Sport Golf: do en vr 15:00-20:00, za 14:30-19:00, zo 14:00-18:30

Leaderboard

21 – 24 LPGA, Hugel-Air Premia LA Open, Wilshire Country Club, Los Angeles, Californië. Prijzengeld: $1.500.000 

De wereldtoppers van de LPGA begonnen vorige week al een dag eerder aan hun toernooi op Hawaii en bij hoge uitzondering is besloten dat deze week weer te doen. Hierna moeten veel speelsters immers direct door naar Singapore voor het HSBC Women’s World Championship en dit komt voor het reisschema net iets beter uit. Daarom wordt ook op de Wilshire Country Club al op woensdag gestart. Dit is een privébaan in een rijke buurt ten zuiden van Hollywood, op niet te grote afstand van de Walk of Fame.

Anne van Dam is op basis van haar ranking niet toegelaten tot het toernooi in Singapore en kan zich dus volledig toeleggen op het LA Open. Zoals bijna elke week het geval is op de LPGA is het deelnemersveld ook hier weer om je vingers bij af te likken, dus de concurrentie is groot. Het LA Open is sinds de allereerste editie in 2018 twee keer gespeeld, Minjee Lee en Moriya Jutanugarn wonnen namens respectievelijk Australië en Thailand.

Leaderboard

22 – 25 PGA Tour, Zurich Classic of New Orleans, TPC Louisiana, Avondale, Louisiana. Prijzengeld: $7.400.000 

De Zurich Classic was altijd een prima toernooi, maar tegelijkertijd een 'gewoon' toernooi op de PGA Tour. In 2017 werd een tamelijk rigoreuze stap gezet: niet langer 72 holes strokeplay maar een wedstrijd met duo’s die twee ronden foursome en twee ronden fourball spelen. Het werd een populaire stop voor spelers én fans, de laatste jaren zelfs met opkomstnummers in het weekend. In 2020 werd het toernooi noodgedwongen van de kalender geschrapt en ook de editie van deze week zal ongetwijfeld iets soberder zijn.

Hebben Rose en Stenson de chemie nog?

Ook dit jaar komen er weer een aantal mooie teams aan de start. De Amerikanen zullen de duo’s Patrick Cantlay-Xander Schauffele en Collin Morikawa-Matthew Wolff waarschijnlijk als ‘headliners’ zien, maar voor de Europese golffans springt het koppel Justin Rose-Henrik Stenson er erg uit. Deze Brits-Zweedse tandem is in het verleden erg succesvol gebleken in de Ryder Cup. Tyrrell Hatton speelt samen met landgenoot Danny Willett op TPC Louisiana, waar exemptions en punten voor de FedEx Cup te verdienen zijn. Voor de wereldranglijst is de Zurich Classic niet van belang.

Televisie: Ziggo Sport Golf: do 21:30-00:30, za en zo 19:00-00:00

Leaderboard

22 – 25 Challenge Tour, Limpopo Championship, Euphoria Golf & Lifestyle Estate, Modimolle, Zuid-Afrika. Prijzengeld: €175.000 

Eindelijk is het zover: de Challenge Tour is terug! Nog meer dan veel andere circuits had het tweede niveau van Europa te lijden onder de pandemie. Zo zou eigenlijk al in februari gestart worden met een ‘triple header’ in Zuid-Afrika, maar werd deze verschoven naar april. Nu kunnen we dan toch echt beginnen in de regenboognatie. Met drie opeenvolgende toernooien die co-sanctioned zijn met de Sunshine Tour wordt het nieuwe seizoen van de Challenge Tour afgetrapt. Na de grote finale in november promoveert de top-20 van de Road to Mallorca naar de European Tour, dat zijn er vijf meer dan normaal.

Vier Nederlanders

De derde editie van het Limpopo Championship heeft met omgerekend ‘slechts’ 175 duizend te verdelen euro’s één van de kleinste prijzenpotten van het jaar, maar dat zou je kijkend naar de startlijst niet zeggen. Met name de Zuid-Afrikaanse delegatie is een sterke met onder anderen toptalent Wilco Nienaber, Darren Fichardt, Hennie Otto en Daniel van Tonder, recent nog winnaar op de European Tour. Winnaar van beide edities JC Ritchie is er ook weer bij, net als voormalig KLM Open-winnaar Romain Wattel en Marcel Siem. Maar de Oranje-equipe mag er ook zijn: Daan Huizing, Robbie van West, Koen Kouwenaar én Lars Keunen slaan af op Euphoria Golf & Lifestyle Estate. Wellicht zien we dit viertal in augustus ook in actie op The Dutch, als de Challenge Tour Nederland weer eens aandoet. 

Leaderboard

22 – 24 Symetra Tour, Copper Rock Championship, Copper Rock Golf Course Hurricane, Utah. Prijzengeld: $200.000 

De Symetra-vrouwen doen deze week één van de meest unieke locaties van het jaar aan. De recent geopende Copper Rock Golf Course ligt namelijk aan Zion National Park in een adembenemende omgeving. Dewi Weber kan haar ogen dus flink de kost geven, al moet er natuurlijk ook gewerkt worden. Voor de winnares na 54 holes ligt er 30 duizend dollar voor het oprapen.

Leaderboard

Wanneer start welke tour?

Met name de vrouwelijke golfers op het Europese continent moeten nog even wachten tot de start van het seizoen. Maar voor je het weet vliegt en rolt de bal ook weer op de Ladies European Tour en de LET Access Series.

• Ladies European Tour: 13 mei, South African Open
• LET Access: 3 juni, Czech Ladies Challenge

Datums belangrijkste toernooien

Laten we hopen dat we dit jaar ook weer toernooien mét enthousiast en uitbundig publiek zien op de vijf continenten. Wat zijn de datums die je alvast in je agenda moet zetten?

• Big Green Egg Dutch Ladies Open: 30 juni tot 3 juli
• The Open: 15-18 juli
• Olympische Spelen mannen: 29 juli tot 1 augustus
• Olympische Spelen vrouwen: 4-7 augustus
• B-NL Challenge Trophy: 26-29 augustus
• Solheim Cup: 4-6 september
• KLM Open: 16-19 september
• Ryder Cup: 24-26 september