Topgolf

'Remontada' Luiten op Valderrama

Na een slechte eerste dag nam Joost Luiten met vriendin en gelegenheidscaddie Melanie aan de tas in de tweede ronde van de Andalucia Masters revanche. Op de lastig te bespelen Valderrama haalde hij met een ronde 69 nog ruimschoots de cut. Ook Wil Besseling is er de komende twee dagen nog bij. Hij begint als beste Nederlander aan het weekeinde.
Beeld: Golfsupport

Beeld: Golfsupport

Valderrama laat deze week zijn tanden zien. Gisteren stond er veel wind toen met name Joost Luiten en Lars van Meijel in de baan waren en in combinatie met de toch al niet makkelijke lay-out en harde greens, leverde dat hoge scores op.
Van Meijel was in negatieve zin een uitschieter met +14 maar ook Luiten, die doorgaans op Valderrama heel goed speelt, had het zwaar (+8). Wil Besseling (+4) en Darius van Driel (+5) stonden er na 18 holes beter voor.

Avontuur met Melanie

Op de tweede dag verschoof de denkbeeldige cutline al heel snel naar +5. Luiten kreeg evenwel ook op de tweede dag zijn ronde niet echt op gang. Na een birdie op 4, maakte hij bogeys op 6 en 11 en leek het avontuur met vriendin en gelegenheidscaddie Melanie (vaste caddie Maarten Bosch ontbreekt vanwege een gebroken pols) deze week beperkt te blijven tot 36 holes.
Totdat Melanie ‘ingreep’, aldus Joost Luiten na de ronde met een knipoog. De twee keken elkaar op de tee van 16 even diep in de ogen. ‘En nu ga je potverdorie birdies maken, ik ben niet voor niets meegekomen’, zei Mel, aldus Joost. ‘Tja en dan moet je wel hè.’ Zo was er sprake van een heuse 'remontade', zoals een comeback in het Spaans vaak wordt genoemd.

Schifting

Birdies op 16, 17 en 18 en de kaart zag er plots heel anders uit. 69 slagen over 18 holes was een topresultaat en toen was eigenlijk al duidelijk dat Luiten daarmee (+6 na twee ronden) aan de goede kant van de schifting zou eindigen.
Voor Van Meijel was er helaas geen eer meer te behalen. Met een ronde 76 kwam hij wel van de onderste plaats af, maar +19 over 36 holes is een score om snel te vergeten.

Wil Besseling op Valderrama

Glans

Wil Besseling en Darius van Driel speelden in de late groepen vandaag. Besseling ging uitstekend van start. Met drie birdies op de eerste zes holes schoot hij als een komeet omhoog, zelfs de top-10 in. Maar helaas kon de Noord-Hollander dat niet volhouden. Vier bogeys op rij op de tweede negen haalden de glans iets van zijn tweede ronde af, maar Besseling begint niettemin met een plek in de top-30 (+5) aan het weekeinde. 'Ik had een mooi buffertje opgebouwd, dat ook weer snel was verdwenen. Ik had op die tweede negen een paar mindere afslagen, waarna ik alleen maar terug naar de fairway kon. Dat is wat Valderrama kan doen. Maar het bloeden is op tijd gestopt en ik ga met volle overtuiging morgen weer de baan in.'

Balanceren

Darius van Driel balanceerde - na birdies op 10 en 11 - bijna een halve ronde op het randje van uitschakeling of de cut halen. De grens verschoof naar +8 en dat was precies ook waar Van Driel na 35 holes - en 6 parretjes op rij verder - op stond. Maar op de allerlaatste hole kon hij geen par maken, waardoor hij echt op de valreep buiten de boot viel. 

Slechts vier spelers zijn na 36 holes op Valderrama onder par (-1). Het viertal Jamie Donaldson, Connor Syme, Pablo Larrazabal (alledrie op -1) en John Catlin (-3) vormt het kopgroepje. 

Leaderboard

 

EK Senioren

Bij het EK Senioren (50+) voor amateurs in Oostenrijk is de afvaardiging van de NGF als achtste geëindigd. Na de strokeplayronden, waarin Nederland zich als zesde plaatste voor de A-finale, werd vervolgens drie keer op rij verloren: van Italië om een plek bij de laatste vier en daarna van Spanje. Daardoor speelde Oranje vandaag om de zevende plaats tegen gastland Oostenrijk, maar ook dat leverde geen overwinning op. Pieter van Steenbergen en Pieter van Doorne wonnen op de Diamond Course in Atzenbrugg wel de foursome, maar Maurits Koster en Marcel Roelofsma verloren nipt de singles.
Denemarken werd Europees kampioen door in de finale Italië te verslaan.

Eindstand

 

Lees meer over
Topgolf