'Als je net buiten de green ligt, kan je dan beter chippen of putten? Ik heb weleens de tip gekregen dat net van buiten de green ook een puttbeweging kan maken met bijvoorbeeld je ijzer-9 of een hybride. ' - Petra Visser via Facebook
'Onze ervaring is dat van net buiten de green je beste chip meestal net zo goed is als je slechtste putt. Dus als je kan putten moet je dat zeker doen! Helaas kan dat niet altijd als de fairway of fringe hoog gras heeft of niet helemaal egaal is (waardoor de bal heel erg afremt of afwijkt). Een goede oplossing voor dit probleem is het gebruiken van een club met minder loft, bijvoorbeeld een ijzer-6 of zelfs een hybride. Het is dan inderdaad een goed idee om een puttbeweging te maken. Op deze manier maak je een chip veel minder risicovol. We zijn even de archieven ingedoken en kwamen toen deze tip tegen van PGA Professional Sander van Duijn:
Pak een hybride (3, 4 of 5) vast en gebruik een puttgrip. Sla vervolgens de bal met een puttbeweging naar de hole. Je zult zien dat het aan het begin nog een beetje wennen is, want de bal houdt langer zijn snelheid. Dat komt omdat een hybride - naast dat hij langer is - meer loft heeft dan een putter en de bal in het gras dus een paar keer stuitert voordat hij echt weerstand krijgt van het gras. Als je een putter zou gebruiken dan zou de bal sneller gaan rollen en meer weerstand krijgen.
Deze slag met een hybride is natuurlijk niet aan te raden in het hoge gras, maar alleen op plekken buiten de green waar het gras iets korter is. Deze slag kun je ook uitvoeren met een sand wedge, pitching wedge of een andere club.
Ga ermee experimenteren en onthoud de volgende stappen:
Sander van Duijn heeft het in zijn tip over een hybride, maar deze slag is ook heel goed uit te voeren met een ijzer-9 of zelfs een ijzer-5 (zoals linksgolfheld Tom Watson doet).
Nog meer inspiratie nodig? Bekijk dan deze video van Joost Luiten, waar hij laat zien dat je verschillende clubs (dus ook clubs met minder loft) kunt gebruiken bij het chippen:
Redactie GOLF.NL
'Hoe kan het dat Dustin Johnson de ene week wint met een score van -29 en de volgende week gedeeld eerste wordt met -4? Heeft dat alleen met de moeilijkheid van de baan te maken? En zo ja, waarom is dat verschil op een professionele tour als de PGA dan zo groot tussen die banen?' - Kees van Amerongen via Twitter
'De ene week -30 (dat was de winnende score won Dustin Johnson in de Northern Trust) en een week later ‘slechts’ -4. Die 26 slagen verschil zit ‘m volledig in de set-up van de golfbaan, want Johnson speelde in beide toernooien fantastisch. TPC Boston, de baan van de Northern Trust, is zeker niet kinderachtig met een par-71 van 6714 meter. Maar lengte maakt een baan nauwelijks nog moeilijk voor de moderne topgolfers, en al helemaal niet voor een extreme longhitter als Johnson. De nummer-1 van de wereld slaat zijn drives op de PGA Tour gemiddeld 285 meter slaat, maar als hij echt vol uithaalt haalt Johnson makkelijk de driehonderd meter plus. In het Northern Trust was het heel de week zo goed als windstil, de rough stelde niet zo veel voor en door de regen waren de fairways en greens aan de zachte kant. Weinig wind, geen straffende rough en vooral zachte greens, dat is hét recept voor lage scores.
Scottie Scheffler tekende de tweede dag voor een rondje 59 en Johnson maakte op z’n sloffen 60 nadat hij -11 was na 11 holes. Een week later in het BMW Championship troffen de mannen een totaal andere golfbaan. Olympia Fields had smalle fairways, hoge en taaie rough en harde razendsnelle greens waarop de bal nauwelijks te stoppen viel. Dustin Johnson speelde net zo goed als een week eerder maar kwam nu niet verder dan -4. Die score was wel goed genoeg voor de play-off, die hij verloor van Jon Rahm. In totaal eindigden slechts vijf spelers onder par, Marc Leishman, toch echt de nummer-23 van de wereld, stond na 72 holes +30…
De PGA Tour wil de banen bij de reguliere toernooien doorgaans niet al te lastig prepareren, zodat de spelers - ‘these guys are good!‘ – de kans krijgen te excelleren. In de grote toernooien zoals de majors worden de banen doorgaans een stuk lastiger geprepareerd, fast & firm, lekker harde fairways en greens, als het even kan. Vandaar worden we als tv-kijkers de ene keer getrakteerd op een birdie-feest, en zien we de beste golfers van de wereld in een volgend toernooi heel hard knokken voor iedere par. En die afwisseling maakt golf kijken wel zo leuk.'
Gerard Louter, GOLF.NL
Bekijk hier nog een keer (wij krijgen er geen genoeg van) de beelden van het spectaculaire slot van het BMW Championship.
'Ik lees trouw en met veel plezier het nieuws op GOLF.NL, maar het valt mij op dat jullie in jullie artikelen gegolft schrijven...en niet gegolfd? Is dat wel goed?' - Jan van Galen via redactie@golf.nl
'Het mag allebei. De stam van golfen eindigt op een f (golf-) en die kun je ook als zodanig uitspreken. De f staat in ’t Kofschip en dus wordt het vervoegd met een t. Je kunt golf echter ook nog steeds beschouwen als een Engels leenwoord en uitspreken met een v. In dat geval ga je ervan uit dat de stam eindigt op een v-klank. Die zit niet in ’t Kofschip en dus vervoeg je dan met een d. Op GOLF.NL gebruiken we gegolft, maar gegolfd kan dus ook!'
'Een tijd geleden speelde ik een fourball matchplaypartij, dus 2 tegen 2. Er gebeurde iets raars, want de 2 spelers van hetzelfde team speelden tegelijkertijd hun bal en vlak voor de hole raakten de ballen elkaar. Een bal werd gespeeld van net buiten de green en de andere bal lag al op de green. Krijgen ze hiervoor een strafslag?' - Frans Vinke via redactie@golf.nl
'Dit is een bijzondere vraag en nog best ingewikkeld! We gaan er in dit voorbeeld vanuit dat er geen opzet in het spel was.
Speler 1 (de speler spelende op de green)
• Als een speler op de green met zijn bal een andere bewegende bal raakt dan krijgt deze speler geen straf, de slag telt niet en de speler moet de bal terugplaatsen op de oorspronkelijke plek en vandaar opnieuw putten. (zie Regel 11.1a en 11.1b - uitzondering 2)
Speler 2 (de speler spelende van buiten de green)
• Als een speler van buiten de green met zijn bal een andere bewegende bal raakt dan krijgt deze speler geen straf, de slag telt en de speler moet de bal spelen zoals deze ligt. (zie Regel 11.1a en 11.1b)
Als beide spelers gehandeld hebben volgens de bovenstaande regels die van toepassing zijn op de desbetreffende situatie dan is er geen overtreding/straf.
Als een speler van de verkeerde plek speelt dan krijg je in deze situatie de algemene straf (verlies van de hole in matchplay).
In het voorbeeld van de FBBB match zou het dus betekenen dat als alleen speler 1 van de verkeerde plek speelt, zijn score niet meer meetelt voor de wedstrijd op die hole en de score van speler 2 wel (en vice versa). Maken ze beide de fout dan verliezen ze de hole als ‘team’.
Myrte Eikenaar, teammanager Regels & Handicap NGF