Topgolf

Besseling doet goede zaken met top-15

Wil Besseling heeft deelname aan het eindejaarstoernooi in Dubai voor het grijpen. Met een top-15 klassering eindigde hij het Alfred Dunhill Championship als beste Nederlander op -6. Joost Luiten en Darius van Driel stegen ondanks rondes boven par ook nog een handvol plekken.
Beeld: Golfsupport.nl

Beeld: Golfsupport.nl

Zondag 29 november

Omdat er later op de dag slecht weer voorzien was in het noordoosten van Zuid-Afrika, werden de starttijden voor de slotdag een aantal uren naar voren gehaald. Tevens werd er vanaf twee tees gestart op Leopard Creek, van het drietal Nederlanders startte alleen Wil Besseling op 1. Ook in de afsluitende ronde bracht de Noord-Hollander, die afgelopen donderdag zijn driver brak en sindsdien praktisch zonder de langste club speelt (zie zijn reactie van gisteren), het er van de landgenoten het beste vanaf. Hij leek met een ronde level par te gaan afsluiten, maar toen moest zijn favoriete hole nog komen. Op de par-5 18de noteerde hij ook vandaag birdie, waardoor hij dat nu op alle dagen voor elkaar gekregen heeft. Besseling finisht gedeeld dertiende op de baan waar hij vorig jaar derde werd.

Grote missie

Zo wint de Nederlandse nummer 1 van dit jaar een paar plekjes op de jaarranglijst. Dat is belangrijk, want het is deze laatste weken zijn grote missie om de lucratieve seizoenfinale te spelen op Jumeirah. Virtueel staat Besseling 64ste op de Race to Dubai, net buiten de felbegeerde top-60 maar vermoedelijk schuift die grens wat op. Wil trekt in ieder geval alvast naar Dubai, waar hij allereerst met zijn materiaal aan de slag gaat en vervolgens het Golf in Dubai Championship speelt.

Week van de waarheid voor Luiten

Voor Joost Luiten moet het volgende week in Sun City gaan gebeuren, wil hij zich nog naar het DP World Tour Championship spelen. Hij kon zijn verblijf aan het Krugerpark geen spetterend einde geven met onder meer een triple bogey op de waterrijke 18de halverwege de slotronde. Na een 73 (+1) binnengebracht te hebben kwam Joost uit op -1 voor het toernooi, net buiten de top-30. Anders dan Besseling blijft Luiten (nu nummer 78 op de ranking) nog een week in Zuid-Afrika, net zoals Darius van Driel dat bijvoorbeeld doet. Hij kende een dag met veel birdies, zes in totaal, maar helaas nóg meer bogeys (zeven). Slechts vijfmaal verscheen er een score van par op Darius’ kaart, die 44ste werd.

Thuisfavoriet Bezuidenhout wint

Op de 'closing stretch' van Leopard Creek ontvouwde zich een waar drama. Eén voor één gaven de kanshebbers het uit handen. Frontrunner Adrian Meronk noteerde dubbel-bogey en zag zo zijn kansen om de eerste Poolse winnaar op de European Tour te worden vervagen, terwijl ook de talentvolle Jayden Schaper te veel inleverde. Het werd een duel tussen thuisfavoriet Christiaan Bezuidenhout en Sean Crocker, maar die Amerikaan kende een inzinking op de laatste hole. Triple bogey om terug te vallen naar -10 en de weg vrij te maken voor Bezuidenhout. Die claimde uiteindelijk toch nog met vier slagen voorsprong zijn tweede titel op de Tour, na vorig jaar op Valderrama gewonnen te hebben.

Leaderboard

Zaterdag 28 november

Van de drie Nederlanders die op Leopard Creek nog actief zijn, maakte weer Wil Besseling het meeste indruk. De Noord-Hollander dankte het spelen van de derde en vierde dag aan een puike tweede negen op vrijdag en op dat deel van de baan voelt hij zich zichtbaar het beste thuis. Die 27 holes speelde hij tot dusver in -9. Op de eerste negen van de baan staat hij over drie dagen +4. Misschien dat die verschillen niet helemaal los zijn te zien van het feit dat hij deze week zo goed als zonder driver speelt (zie verderop in dit artikel). 

Roeien

En dat ging hem vandaag dus zeker niet slecht af. Op de eerste negen zogezegd was het nog niet helemaal je-van-het, maar vier birdies na de turn resulteerden uiteindelijk in een ronde in 68 slagen (-4) en daarmee dook Besseling de top-20 in. En dat praktisch zonder driver, die hij na een paar keer proberen in de tas liet vandaag. 'De koppen die ik tot nu heb geprobeerd, hebben me alleen maar bogeys opgeleverd. Ook al zijn ze hetzelfde, zijn ze toch net iets anders. Mijn driver is op maat gemaakt, dat luistert nauw. Pure pech. Volgende week kan ik in Dubai weer met Taylor Made werken aan een nieuwe kop. Voor nu is het roeien met de riemen die ik heb.'

Big Five

Pech had hij ook nog eens op hole 5, de par-3. Met zijn afslag raakt hij de vlag, waarna de bal met extra vaart in het water verdween. 'Het zit dus deze week ook niet echt mee', aldus Besseling, die niettemin morgen nog wel 'alles uit de tas' haalt. Op de driver na dus. Voor Joost Luiten en Darius van Driel dreigt het toernooi in het dierenrijk van de 'Big Five' als een nachtkaars uit te gaan. Zowel Luiten als Van Driel kwam niet verder dan een ronde in één boven par. Van Driel steeg met die score nog wel een aantal plekken maar staat daarmee rond plek 50, Luiten gedeeld 37ste. Lars van Meijel haalde vrijdag de cut niet.

Poolse primeur?

Aan kop na 54 holes gaat de Pool Adrian Meronk. Hij speelt morgen in de laatste flight met de pas 19-jarige Jayden Schaper en begint met een slag voorsprong op het Zuid-Afrikaanse talent. Op drie slagen van Meronk volgt de meer ervaren Christiaan Bezuidenhout. Een toernooizege van Meronk zou de eerste Poolse op de European Tour zijn. 

Vrijdag 27 november

Het was de grote dag van het ‘wat had kunnen zijn’ voor Joost Luiten. Hole na hole bleef hij zichzelf kansen geven met ijzersterk spel van tee tot green, maar wat de Bleiswijker vrijdagmiddag op de greens van Leopard Creek liet zien was allesbehalve stabiel. Hij miste korte birdieputts op 6 en 15, en moest op 9 en 11 bogeys noteren na drie-putts. Ondanks deze missers stond Luiten drie holes voor het einde toch onder par voor de ronde, totdat hij op de par-3 16de twee slagen inleverde na gedropt te hebben. Gelukkig voor de zichtbaar ontevreden Nederlander kon hij wel afsluiten met birdie voor een ronde level par en -3 totaal.

Besseling doet het op tweede negen

Eén groep voor Luiten was Wil Besseling de hele dag aan het knokken om de cut te halen. En met succes. Halverwege zijn tweede ronde stond de beste Nederlander van de Race to Dubai op +3, maar met foutloos spel na de turn (vier birdies) reserveerde hij alsnog een starttijd voor zaterdag en zondag op -1. Daarmee bewees Besseling, vandaag weer gewoon mét driver, zichzelf een buitengewoon goede dienst, want de nummer 66 van de jaarranking aast op een plek in de seizoenfinale in Dubai en kan dus iedere dollar gebruiken. Ook voor Luiten (79) is dat de missie deze weken.

Van Driel door, Van Meijel is klaar

Eerder op de dag had ochtendstarter Darius van Driel al een 71 (-1) binnengebracht voor level par. Hij speelde zich daarmee naar de goede kant van de 'projected cutline' en zijn plek in het weekend kwam niet meer in het geding. Ook Lars van Meijel leek zich te gaan plaatsen, maar op de weg terug naar het clubhuis kon hij de bogeys en ook nog een dubbel-bogey niet van de kaart houden. Een week na zijn eerste top-10 op de European Tour, strandt hij na twee rondes op Leopard Creek.

Leaderboard

Donderdag 26 november

Terwijl ook de leden van de Big Five ontwaakten, mochten Joost Luiten en Wil Besseling vanochtend al vroeg de baan in aan de rand van het Krugerpark. Met name Luiten kende een voortvarende start. Een reeks van drie achtereenvolgende birdies op de back nine van Leopard Creek bracht de nummer 79 van de Race to Dubai al snel naar de bovenste regionen van het leaderboard. Hij ging door en stond op -4 zelfs lange tijd derde, maar kon op zijn voorlaatste hole één smetje toch niet voorkomen. Luiten tekende voor een 69 (-3) om de week te openen op een van zijn favoriete banen. Hij staat gedeeld achtste in een groep van niet minder dan achttien spelers, Robin Roussel en Adrian Meronk kenden de beste openingsronde met -7.

'Al met al een goed begin'

“De omstandigheden waren perfect vanochtend. De wind draait een beetje dus het is wat lastiger in te schatten waar hij precies vandaan komt, maar dat maakt deze golfbaan ook zo leuk om te spelen”, aldus Luiten voor de camera van de European Tour. “De baan speelt nog wat zacht, maar naar mate het toernooi vordert zal Leopard Creek zijn tanden nog wel gaan laten zien. Mijn start was goed, daarna werd de putter wat ‘kouder’. Er vielen wat putts niet en ik moest nog een slag inleveren, maar al met al is -3 een goed begin en nu kijken we verder.” Maar eerst nog even het Krugerpark in, samen met caddie Maarten Bosch. “We hebben al olifanten, nijlpaarden en neushoorns gezien. Katachtigen ontbreken nog op het lijstje, daar gaan we vanmiddag waarschijnlijk nog even naar op zoek.”

Besseling zonder gebroken driver

Voor Besseling verliep de dag een stuk moeizamer. Wil brak op de driving range zijn driver en miste die club vandaag dus in de tas. Ondanks vier birdies kwam hij niet verder dan +1. De Noord-Hollander maakte namelijk ook drie bogeys en een dubbel-bogey, waardoor hij morgen - laten we hopen mét driver - nog wat meer moet brengen om niet voortijdig uitgeschakeld te worden op de baan waar hij afgelopen jaar nog derde werd.

Van Meijel & Van Driel

Lars van Meijel ging aanvankelijk door waarmee hij vorige week in Johannesburg geëindigd was. Hij noteerde keurig vier birdies op zijn eerste negen, maar kon daarna niet doordrukken. Integendeel, hij leverde met drie bogeys bijna alle geboekte winst weer in op de weg terug naar het clubhuis: 71 en -1. Dat is na 18 holes twee slagen beter dan Darius van Driel. Hij was als enige van de landgenoten in de middag vertrokken en begon goed, maar kwam enkele uren later met +1 binnen.