Topgolf

Wie speelt waar? Week 48

Een voorbeschouwing op de toernooien van deze week. Zodra de toernooien begonnen zijn, kunnen de scores gevolgd worden door op de leaderboards te klikken.
Beeld: Getty Images

Beeld: Getty Images

26 - 29 november, European Tour: Alfred Dunhill Championship, Leopard Creek CC, Malelane, Zuid-Afrika. Prijzengeld: Ruim € 1.500.000

Deze week geen toernooi op de PGA Tour, de LPGA Tour en de meeste andere, kleinere circuits zijn al uitgespeeld dit jaar, dus is het oog van de golfwereld vooral gericht op het Alfred Dunhill Championship. Dat is met 29.000.000 Zuid-Afrikaanse Rand, ruim 1,5 miljoen euro, niet een heel groot toernooi maar het wordt wel gespeeld op een van de mooiste banen die de European Tour aandoet: Leopard Creek, een ontwerp van Gary Player. De holes zijn golftechnisch stuk voor stuk heel sterk en de ligging van de baan is uniek: grenzend aan het Krugerpark. Mooiste plekje van de baan: de green van hole 13, een par-5 van 505 meter, hooggelegen boven de oever van Crocodile River vanwaar je ver het wildpark inkijkt en met een beetje geluk leden van de Big Five (luipaard, leeuw, olifant, neushoorn, buffel) ontwaart. Op de fairways van Leopard Creek worden af en toe ook luipaarden waargenomen en bij alle 18 tees staan bronzen beelden van een luipaard, vervaardigd door kunstenaar Dylan Lewis. De winnaar krijgt zondag ook zo’n fraai beeld naast een cheque van ongeveer 250.000 euro.

Nieuwe kans Besseling

Vier Nederlanders – en heel misschien vijf want Daan Huizing staat hoog op de reservelijst – gaan een gooi doen naar de titel. Hoe zal Wil Besseling (foto boven) aan het toernooi beginnen? Hopelijk overheersen de goede herinneringen aan zijn derde plaats die hij een jaar geleden in dit toernooi behaalde en niet de gedachte aan een gemiste kans. De 34-jarige Noord-Hollander kon zijn eerste zege op de European Tour veroveren maar hij ging de mist in op hole 18. Die par-5 is een meesterwerkje van architect Gary Player. Visueel een plaatje, de 505 meter lange hole is in twee slagen te halen maar probeer de bal maar eens op de door water omgeven green te houden. Dat lukte Besseling met zijn tweede slag vanuit de rough net niet. Zijn bal bleef dankzij de stenen aan de rand van de green wel droog, maar nauwelijks speelbaar en Besseling stapte met een bogey de green af (bekijk hieronder een mooie samenvatting van het toernooi). Hoe dan ook was de derde plaats een geweldig resultaat, en hopelijk kan Besseling deze week weer van zich doen spreken.

Dubai?

In de Race to Dubai staat Besseling nu 66ste en met hierna nog één toernooi voor het DP World Tour Championship in Dubai (Besseling kiest net als Joost Luiten volgende week voor het nieuwe Golf in Dubai Championship en niet voor het gelijktijdig te spelen South African Open) is het zaak nog iets te stijgen op de jaarranglijst om zeker te zijn van spelen in de met acht miljoen dollar gedoteerde seizoenafsluiter. De top-60 na de toernooien van volgende week speelt in ieder geval het DP World Tour Championship, maar dat aantal zal iets oplopen naar vermoedelijk rond plek 65. Joost Luiten, die in 2007 op hole 12 van Leopard Creek een hole-in-one maakte en een Audi TT won, staat nu op de 79ste plaats. Luiten miste evenals Besseling vorige week de cut in het Joburg Open dus een veel beter resultaat deze week is erg gewenst. Lars van Meijel zal met veel vertrouwen aan het Alfred Dunhill Championship beginnen na zijn knappe zevende plaats in het Joburg Open.

Longhitter

De winnaar van dat toernooi, de Deen Joachim B. Hansen, is deze week ook van de partij net als de nummer-2 van zondag Wilco Nienaber. Er zal ongetwijfeld weer veel aandacht uitgaan naar de 20-jarige Zuid-Afrikaanse longhitter die de bal net zo ver slaat als Bryson DeChambeau. Een van de topfavorieten is de hoogst geklasseerde speler op de wereldranglijst in het veld, de Zuid-Afrikaan Christiaan Bezuidenhout. De nummer-61 van de wereld haalde prima de cut bij zijn debuut in de Masters, vloog naar Johannesburg en werd met een serieuze jetlag na een laatste ronde in 67 slagen toch nog knap vijftiende in het Joburg Open.

Televisie: Ziggo Sport Golf: do en vr 11:00 - 16:00 za en zo 11:00 - 15:30

Leaderboard